Nekidan sam uzeo novu plocu i procesor i natrpao racunar sa 3 diska DVD, CD-rom. E da bi to sve mogao tako fino smjestiti morao sam koristiti raid adapter za 2 diska. E sad me zanima moze li se kako nabaciti mandrake na ovaj jedan disk sto mi je na raidu?
Koliko ja znam ne, moraš na oba. RAID adapter nije isto što i dodatni kontroler.
Mogao bi dati malo vise podataka, a ne samo “raid adapter”, jel’ to
IDE adapter koji ima ono raid 0 i 1? Ako nema “raida” trebalo bi radit’
ali ti ne bih preporucio Mandrake posto sam imao grozno iskustvo u
slicnom hardwerskom okruzenju. Htio sam instalirati doticnu distribuciju
na hda, disk koji je na prvom “obicnom” IDE kanalu. Mandrake je iz
nekog svog, meni nepoznatog razloga odlucio da prebrise particijsku
tabelu na 2 raid1 diska koje uopste nisam htio dirati. Trebalo mi je jako
puno vremena dok sam uspio spasiti datoteke uz pomoc testdiska.
Mandrake je zavrsio u smecu nakon sto sam na drugom PC-u primjetio
da PartitionMagic zashtopa na particijskoj tabeli kreiranoj u Mandrake-u.
Molio bih sve koji misle da je Mandrake mrak distro da se ne uvrijede
zbog iznesenih stavova u ovom postu posto mi nije namjera blatiti
neciji lik
Slažem se, ja sam isto imao problema sa Mandrakom na računarima sa RAID kontrolerima. Mandrake je desktop distribucija, nije za servera.
Koristim ga kao IDE jer sam u biosu iskljucio “RAID”. Steta ako nemoze Mandrake ali cu valjda nesto nesto skontati, a i ne treba mi ovo za server nego za desktop. A kad bi nabacio mandrake na taj disk koji neide preko raid-a bil mogao montati ove diskove koji jesu?
De napisi koji ti je RAID kontroler, dali moze radit “stripping” mode.
Ako moze, moje misljenje ti je da ga tako i napravis, znaci spojis na taj kontroler 2 identicna hard diska i na kontroleru nastimas array za striping mod. i sad na tom kontroleru ces vidit ta 2 diska kao 1 hard disk koji ce biti duplo veceg kapaciteta, tj. ta dva diska ce ti stopit u jedan (ako stavis 2 diska po 40GB, vidit ces 1 hard disk od 80GB)
tako, da installiras MDK na IDE disk, i kad se sa njega boot-a kernel ucitaju se driveri za RAID kontroler, eh tek onda montiras particije sa toj RAID-a i rahat si.
I nevidim razlog zasto bi imao problema sa MDK-om i RAID kontrolerom, jer nije do linux-a, vec do tebe kako to sve iskonfigurises.
Hajde, ako ti zatreba pomoc javi ovdje, posto sam ja imo muke sa jednim intergrisanim ATA RAID kontrolerom u P4C800 Delux ASUS-ovu plocu (naime u kernelu nema drivera za ovaj kontroler, a ja sam htio boot-at sa diskova spojenih u mirroring mod na RAID-u pa se to lijepo iskomplikovalo)…
maher_