Mandrake 9.1

e raja ja sam novi user na ovom forumu koristim trenutno Mandrake 9.1…
imam jedno pitanje…? Kako da sharujem svoj root…da mogu odakle god ulaziti kontate sta mislim :stuck_out_tongue: ako se nemoze root bar user ( Shell ).Hvala
BaCkO

Pitanje je prvo razumljivo !
Daj malo potrudi se i postavi pitanje kako treba ! :wink:

Pristup na sam PC moze se ostvariti na vise nacina, i to je vec pomenuto
milion puta ( root access ne preporucuje NIKADA ); ali kao sto rekoh
da bi dobio odgovor na pitanje moramo prvo da razumijemo pitanje ! :?: :?:

Sad bi složio neku dobru izreku ovdje, ali susdržaću se i samo reći da ni ja nisam shvatio pitanje. :wink:

Pa ako malo pažljivije pročitate, vidjećete da čovjek želi shell pristup na svoj računar, po mogućnosti root :slight_smile:

U principu postoje dva načina: SSH i Telnet. Telnet se ne preporučuje jer nije siguran, ali telnet klijent dolazi uz Windows, a SSH se mora downloadati. Mada ovo nije veliki problem, postoji odličan SSH klijent koji je svega 100njak kB.

Da bi aktivirao SSH ili Telnet: idi u Mandrake Kontrolni centar / Sistem / DrakXServices. Tu imaš opcije da start/stop servise sshd ili telnetd. Prethodno moraš instalirati odgovarajuće pakete, koji se zovu sshd odnosno telnet-server (mislim da je po defaultu instaliran sshd a nije telnet-server). Takođe mislim da je po defaultu zabranjen login kao root. To se može promijeniti ali ja ti preporučujem da ostaviš tako, tj. da se loguješ kao neki user pa onda koristiš naredbu su da se prebaciš u root shell.

Eto toliko pa ako imaš još nekih pitanja javi.

Vedran:tj. da se loguješ kao neki user pa onda koristiš naredbu su da se prebaciš u root shell.
mozes mi objasniti kako da sharujem usera.? hvala

U /etc imaš datoteku koja se zove sudoers. Nju možeš editovati sa visudo (unesi ssvog korisnika ispod root). U konzoli kucaj sudo su
unesi šifru za svog korisnika i imaš root privilegije.

:lol: 8)

Možeš li malo pojasniti šta ti znači sharovanje usera?

+audi+ +looool+

Ima li neko ideju šta znači “sharovanje usera”? (ako nije shell pristup)

napravi novog usera sa istim UID-om kao sto ima trenutni user. :stuck_out_tongue: :shock: :lol: a ako je to root, stavi da je 0:0: UID i GID, to ti je bosanski način sharovanja usera.

Pod sharovanjem usera mislim tj. npr. ako imam masinu u konjicu i odem u sarajevo preko dana i odem u centar i hocu da udem na moju masinu u konjicu.to nemoze jer pise ko da nepostoji host i treba mi da mi neko pomogne npr da sharujem usera na svojoj masini sto sam napravijo usera backo tj. ima trenutno root i backo.I sada hocu da sharujem taj user backo da mogu iz bilo koje lokacije da ulazim na moju masinu.Toliko od mene hvala

BaCkO nepisman :slight_smile:

prije svega, da li je tvoja mašina koja se nalazi u konjicu, konektovana na internet 24h?

SSH pristup
Kucaj u konzoli ssh ip-dresa -l korisnik A za root privilegije uradi ono što sam ti gore napisao.
Ukoliko se sa Win trebaš konektovati na Lin onda skini ovaj mali lijepi programčić http://mesa.lugze.org/ssh.exe

Pa eto pročitaj ponovo moj prvi odgovor i reci šta ti tu nije jasno.

[quote]U principu postoje dva načina: SSH i Telnet. Telnet se ne preporučuje jer nije siguran, ali telnet klijent dolazi uz Windows, a SSH se mora downloadati. Mada ovo nije veliki problem, postoji odličan SSH klijent koji je svega 100njak kB.

Da bi aktivirao SSH ili Telnet: idi u Mandrake Kontrolni centar / Sistem / DrakXServices. Tu imaš opcije da start/stop servise sshd ili telnetd. Prethodno moraš instalirati odgovarajuće pakete, koji se zovu sshd odnosno telnet-server (mislim da je po defaultu instaliran sshd a nije telnet-server). Takođe mislim da je po defaultu zabranjen login kao root. To se može promijeniti ali ja ti preporučujem da ostaviš tako, tj. da se loguješ kao neki user pa onda koristiš naredbu su da se prebaciš u root shell.

Eto toliko pa ako imaš još nekih pitanja javi.[/quote]