Instalirao Mandrake 9.2 , otprilike sve funka ?? kako i hocu, ali nastade problm koji eto ne znam da rijesim :
Odem na Podesavanje pa onda na Pakovanje pa na Mandrake update ( moram napomenuti da mi je konekcija u funkciji jer mogu surfati ) , pitao me je pri samoj instalaciji koji ftp da izaberem, izabrao ono sto mi je i predlozio ftp.sunnet.se, i kao sto rekoh kada zelim uraditi update pojavi mi se okvir na kojemu pise : " Vec ste podesili jedan ili vise update medija , ali su sada svi iskljuceni.Trebate pokrenuti upravitelj softwerskim medijima i ukljuciti barem jedan.( oznacite ga u koloni Ukljucen ) Zatim restartajte Mandrake update ! " Kliknem u redu, pokrenem upravitelj i tamo imam tri instalaciona diska kojima je podeseno na ukljuceno i update_source kojemu ja sam naznacim da je ukljucen , kliknem u redu , kada ponovno pokrenem upravitelj softwarskim medijima, ponovno mi nije zakacen update_source !!! Mogu ponavljati x puta, sve se isto desi ???
Gdje je greska, srece vam …ili ako treba jos koje pojasnjenje samo recite
/hvala unaprijed i svako dobro
Izmijenio ja samo miror za update, otisao na ceski i sad radi cakup packum
/ Svako dobro gospodo LinuXashi
Ja kao da sam expert za cudne probleme ?? Ovo gore nije nista u poredjenju sa slijedecim :
Start aplikacije = pojavi mi se meny sa engleskim textom, hocu na mom bosanskom NiX ne ide, trazio u helpu, nema objasnjenja ?!, odem u menudrake, tamo sve na bosanskom, izaberem stil menija, snimim , on malo updatira ko biva nesto i ponovno isto, na engleskom ??. Odem na instalaciju softwarea, izaberem sve zivo, instalira se mali milion paketa i ponovno, klik po start aplikacije = engleski text, ama ne smeta mi nesto narocito, ali na drugom kompu imam instaliran Mandrake 9.2, sa slicnim izborima i sve na nasem, trazim ja rijesenje ( uz pomoc vasu ) samo da bi vidio gdje je Kvaka22 ?! Imali mozda netko ko se susreo sa slicnim problem_cicem ? Nije frka, ako imate preca posla ni ne citajte ovo, bezposlen ja pa cackam ( ).
/svako dobro
Jesi li probao ići na Podesite vaš desktop (KDE CC) -> Pristupačnost (Accessibility) -> Zemlja - region i jezik ?
Ranije sam to provjerio i stoji mi Bosna i Hercegovina sa nasom finom zastavom.Koliko se sjecam, pokusao sam ispraviti na Svedski, trazeno mi je da restart napravim kako bi izmjene mogle doci do fazona, kada sam to uradio pojavio mi se engleski meni. Sada dakle stoji Bosna i hercegovina. Fazon je da 50 % stvari pise na nasem a ostatak na engleskom jeziku, ( uradio sam update ako je i to vazno ) i kao sto napisah , ne smeta mi to nesto narocito, no interesira me gdje je caka ?? Recimo i na desktopu mi stoji welcome a kada ga otvorim pise na nasem ono : …" Dobro dosli itd i tome slicno …pa kada odem recimo u menudrake imena menija i sve ostalo je na nasem jeziku , da Bog sacuva eto to je to ?! Ma kao sto rekoh, bezposlen ja a vi imate skole , poslove, samo onako usput ako neko skuzi odgovor , hvala
/ Svako dobro narode
I mozda ce netko reci: pa sto si onda navalio ko ??? E , malo se ovako ucim i carkam, drugo , hocu u Bosnu na ljeto, ponio bih par kompova djeci dolje, a neka imaju za pocetak Linux na nasem , zar nije O.K. . Na sva tri imam instaliran Linux Mandrake, sa onim osnovnim : igre, office, malo muzikice, web citaci i chat, postica i gotovo nista vise, dovoljno za netkoga ko ima dvanaestak godina ili ???
/ Lijep pozdrav i sretnemo se u Bosni, ako Bogda
I jos samo ovo :
kazu da je plaho lijepo procitat, odstampat i imati uza se :
http://w1.191.telia.com/~u19114465/dova.htm
probaj u shellu izvršiti naredbu export. Trebao bi imati između ostalog i ovo:
declare -x LANG="bs_BA"
declare -x LANGUAGE="bs_BA:bs"
declare -x LC_ADDRESS="bs_BA"
declare -x LC_COLLATE="bs_BA"
declare -x LC_CTYPE="bs_BA"
declare -x LC_IDENTIFICATION="bs_BA"
declare -x LC_MEASUREMENT="bs_BA"
declare -x LC_MESSAGES="bs_BA"
declare -x LC_MONETARY="bs_BA"
declare -x LC_NAME="bs_BA"
declare -x LC_NUMERIC="bs_BA"
declare -x LC_PAPER="bs_BA"
declare -x LC_TELEPHONE="bs_BA"
declare -x LC_TIME="bs_BA"
Moguće je i da si deinstalirao paket kde-i18n-bs.
Svaka tebi cast !!!
Ili sto bi moji dalmati kazali : " … tocno u sridu " , provjerio i sve stoji kako si pastao , ali ona druga tvrdnja je pun pogodak, otisao ja u instaliranje softwarea, napisao onaj file , makina pronasla da nije instaliran, instalirao, restartovao i sad nasa slova, posvuda, na desktopu u menijima… Ako Bogda, imas i kolace u Palmi , casnu ti rijec dajem [color=red]Maestro[/color]
/hvala puno
P.S
A jesi me prepoooo sa onim : "…probaj u shelu " , joj, ja odmah pomislio lakse mi otic na shelovu pumpu benzinsku i kupit karton pivara !!!
Nema na čemu
Instaliran Mandrake 9.2, sa svim updateovima radi ko svic sat.E sad se pojavila desetka, naravno prvo beta ( koju sam pokupio ) pa onda gotova verzija ( ftp adresu si objavio u drugom topicu ) a koju ni do Nove 2005 godine necu moci pokupiti jer ide puzevim korakom ?!. Pitanje :
- Ako na verziju 9.2 instaliram betu 10.0 koja je puna ?? bugova, hoce li updatiranja fixati = popraviti te propuste , sto ce reci, hocu li na kraju krajeva imati pravu verziju 10.0 ili ce vazda biti beta ??
Ne znam jel govoris o beta verziji ili Community edition jer to nije isto.
Community se može updatovati na Official, a beta ne može tj. može ali nije baš jednostavno.
Možda nisam bio jasan :
Mandrake 9.2 verziju, updatiranu trenutačno vozim i zadovoljan sam. Funkcioniše , dokle to ćemo da vidimo ( dok ja nešto ne zabrljam, po svom starom dobrom običaju ). Imam pokupljenu beta 2 verziju 10.0 , htio sam je instalirati , vjerovatno je ona , nestabilna , ali pitam, hoče li sva updatiranja koja poslije dođu " dovesti " do toga da ta verzija bude " prava 10_ka ??), stabilna i uredna . U današnjem broju časopisa Linux, izašao je DVD sa Mandrake Community 10.0, vjerovatno stabilna verzija.( Nemoj samo da me netko priupita : pa što ne instaliraš TOOO , hoću, hoću samo da kužnem šta se događa kada instaliram BETU !!)
Ovo pitam samo da skontam ubuduče šta se dešava sa beta verzijama Linuxa, nakon svih updatiranja : sigurnosnih, ispravaka bugova i programskih , " bude " li ta BETA ispravna, stabilna ili ostaje onakva kakva je , prepuna grešaka …
/ svako dobro, dobri ljudi
K@vaz
http://linuxbih.da.ru
Aha, pa mogu ti reći da bi u principu trebalo da se može updatovati koristeći Mandrake Update ali sam ja imao loših iskustava s tim. Siguran način za update bete je da uzmeš CD finalne verzije i koristiš opciju “update existing installation”. Ovo je pak jako sporo. U principu preporučujem format i reinstall osim ako nema nekog jako dobrog razloga protiv.
Na Mandrake 9.2 instalirao sam ( updatirao ) Mandrake 10.0 Beta 2 ili Cooker ?? , uradio updatiranje sa mreze za ispravke bugova i sigurnosni update, sad za sad radi ? normalno. Posto sam danas zahvaljujuci tvojoj adresi pokupio sva tri Cd_a Community 10 , kontao sam da izbrisem sve i krenem ISPONOVE ali vazda ima ona Catch 22 ! Na ovoj verziji imam u jednoj mapi preko 5000 pjesama ( preuzetih sa FTP sa drugog Windows kompa sto i nije neki problem ako i pjesme izbrisem : prebacit cu ih ponovno . Dalje, pokupio sam i nekako uspio instalirati Open Office na nasem jeziku, sam dragi Bog zna kako i da li cu uspjeti ponovno sa _om. Ista stvar vrijedi za RealPlayer … Kontam ipak da 10_a Community " bolje " sljaka od updatirane 10 Bete ili sam u krivu. ??
/svako dobro …dobri ljudi
// www.linuxbih.da.ru
Onda ne diraj ako ne pravi probleme ako neki konkretan program ne radi, samo updatuj taj paket i mirna Bosna.
Jah, kad Ja ne bi bio Ja ! Lako je reci ne pipaj , ?? Instalirao Betu 2 Cooker, odusevio se izgledom, sve bolji i bolji naravno, internet radi, radio BM Zenica preko RealPlayera radi, Office na Bosanskom radi, pokusao Wine ne radi, ne znam sto… Ovo naprijed , OOPS, hocu reci radilo, radilooooo. I onda ja " chachno " internet konekciju, pa mi sad interneta s glave nema , NE SLJAKA, prijavljuje mi da ne moze otvoriti web starnicu, onda ja otisao u lijepi dobri Mandrake control centar, pa onda u mrezu i internet , pokusao ispraviti al mi vazda poruka: e care nisi trebao pipati , poruka iskoci ovakva : " Ovaj program nije zaustavljen na pravilan nacin " i poslije kada kliknem na U redu dugme, vrati me na pocetni meny , eh sad mi zao sto sam dirao bez potrebe , moram sve isponove, nema veze ucim se
/ hvala za pomoc
/svako dobro