Mandriva 2006 - hard disk problem

Probo sam da instaliram na svoj hardisk (60 Giga; Ntfs) mandrivu 06 gdje se i nalazi win xp.
Ali kad trebam Particionist disk evo sta mi pise:

“WARNING. The disk has bad sector. This can cause reliability problems. ERROR! The NTFS Volum has.”

ZA Scandisk sve je ok ali CHkDSK pise da imam 8 ko bad sektora.

Mozel mi neko pomoc ?

Poz

U principu ako disk ima bad sektore, to je znak da je na izdisaju i da neće još dugo. Ako si backupovao već podatke, možeš probati ignorisati tu poruku.

[quote=Rs-Clan]Probo sam da instaliram na svoj hardisk (60 Giga; Ntfs) mandrivu 06 gdje se i nalazi win xp.
Ali kad trebam Particionist disk evo sta mi pise:

“WARNING. The disk has bad sector. This can cause reliability problems. ERROR! The NTFS Volum has.”

ZA Scandisk sve je ok ali CHkDSK pise da imam 8 ko bad sektora.

Mozel mi neko pomoc ?

Poz[/quote]
Prvo Deaktiviraj Pagefile kod Win XP(virtualnu memoriju),zatim defragmentiraj HDD,i nakon toga idi na Detaljnu provjeru HDD koja (sigurno znas) se ne moze izvesti na aktivnom sistemu (znaci tek prilikom Bootanja),kada si zavrsio sa tim pokusaj ponovo sa Instalacijiom Mandrive,inace ako opet strajkuje moraces koristi drugi program za praticioniranje tj. resize HDD recimo:Qtparted, parted,fips,Acronis Disk Director,Partition Magic, ili koji drugi ima ih bezbroj.
U svakom slucaju napravi BACKUP vaznih podataka na HDDu,prije resize istog i to bi bilo to…nezaboravi plasirati BootManager u MBR da bi mogao koristiti i jedan i drugi OS.
Pogledaj na strani ULKa ima dosta HOWTOs…

pozdrav

P.S JA BIH U SVAKOM SLUCAJU SA DIJAGNOSTICKIM PROGRAMOM HDD PRODUCERA PROVJERIO HDD,NA GRESKE!!!

Izgleda da moram da kupim novi HDD

Hvala za pomoc