Mandriva 2006 - problem sa tastaturom

Ovdje će biti malo ponavljanja ali otvaram novu temu da bi je bilo lakše pronaći.

Na Mandrivi 2006 pod X-om ne radi desni alt koji je potreban za kucanje većine posebnih znakova. Uputstva za popravljanje ovog problema:

[vedran@localhost ~]$ su Password: [root@localhost vedran]# cp ba /etc/X11/xkb/symbols/pc cp: overwrite `/etc/X11/xkb/symbols/pc/ba'? y [root@localhost vedran]# exit [vedran@localhost ~]$ rm .kde/share/config/kxkbrc rm: remove regular file `.kde/share/config/kxkbrc'? y

• ako koristite kxkb (ona ikona u trayu za promjenu tastature), desni klik na nju, Quit, pa Alt+F2, “kxkb” (Enter)

Sada bi trebalo biti u redu (ako baš neće da radi, napravite Log Out).

Bug je prijavljen Mandrivi: http://qa.mandriva.com/show_bug.cgi?id=19543

Navedena uputstva ne važe za (K)Ubuntu Breezy koji takođe ima isti problem.

nije baš isto, na mandrivi2006 tipke “<” i “>” rade, ali ne radi npr. “@” (Alt Gr + V), a na suse10/kubuntu5.10 ne rade “<” i “>”, a radi “@, [], {}”… izgleda da je drugačije kod mandrive postavljeno, čim je onaj pc dir a kod s/k to je fajl…

Skontao sam, zato sam prebacio ovo na temu Mandriva, a ako neko želi može napraviti uputstva za Suse.

P.S. evo i na wikiju

BTW meni je na Susetu 10 radila ok naša tastatura? S tim što je nisam izabrao prilikom instalacije nego dodao naknadno u kxkb, nisam probao Gnome.

radi ona 95%
ali neće “>” i “<”, kod mene lol

radi ona 95%
ali neće “>” i “<”, kod mene lol[/quote]
A koji ti je raspored tastature? Je li tipični bs (qwertz)???
Ja imam SuSE 9.3 i rade sve tipke regularno:

\|€÷׳Łß¤|@{}§~^˘°˛`˙´˝¨¸< >

radi ona 95%
ali neće “>” i “<”, kod mene lol[/quote]
A koji ti je raspored tastature? Je li tipični bs (qwertz)???
Ja imam SuSE 9.3 i rade sve tipke regularno:

\|€÷׳Łß¤|@{}§~^˘°˛`˙´˝¨¸< >

[/quote]
sve starije kde distro nisu “zaražene”, tj. suse<10, kubuntu <5.10 manadriva<2006 itd nisam probao fedoru 4 za nju ne znam pouzdano…

ja imam suse 9.2 i imam problema sa tastaturom. al ikod mene ne rade jednstruki i dvostruki navodnici. Nekad mi kada pritisnem jednostruki navodnik i neko slovo poslije njega (npr. e) tavi mi navodnik iznad tog slova pa dobijem nekakva francuska slova. A da bih dobio duple navodnike moram dva puta da pritisnem tipku.
Juce sam nasao da Kate ne prepoznaje duple navodnike jer nisam mogao sloziti ni najobicniji html. A kada sam copy & paste navodnik sa neke stranice na internetu - kod proradio?!?
engleska tastatura/engleski (americki) raspored tastera.

imal´ ko ideju?

@Vedran: ako mislis da treba, prebaci ovo molim te pod SuSE.

:slight_smile:

Nope u pitanju je “međunarodna” tastatura, samo u KDE kontrol centru izaberi onu drugu tastaturu koja se takođe zove US (sad nisam kući pa ti ne mogu tačno reći).

btw. na mdv2006, hr. tastatura pod gnome & kde radi… pa kome je teško (početnik) može odabrati hr…

čak može i ovo, samo je malo bezze (autori):

cd /etc/X11/xkb/symbols/pc

cp hr ba

// $XdotOrg$

// based on

// Croatian keyboards

// by Vlatko Kosturjak (kost at linux.hr)

// Taken from Slovenian keyboards

// by Marko Samastur (markos@elite.org) and

// Primoz Peterlin (primoz.peterlin@biofiz.mf.uni-lj.si)

ovaj fol “ne pije vode” na suse-u i kubuntu-u…

Ne znam za ostale, ali meni već par godina uvijek radi:
setxkbmap bs

(za WindowMaker i GNOME, ne sjećam se više za KDE).

Aldine, pročitaj prvu poruku na ovom threadu… ispravljena bs tastatura je okačena i poslana svim stranama.

ma znam…

nego kada sam probavao hr&si keyboard na suse&kubuntu nije moglo, pa sam pretpostavljao da je to na svim novijim KDE-ovima, kad na mandrivi hr radi, iz tog razloga sam i postao…

ps:
ovo je samo alternativa “našem” rješenju, dok ne izađe “novi broj” u kojem će, nadam se biti ispravka…

Da dodam da se treba podesiti Unicode prilikom izbora lokala. Kompletno uputstvo je sada na http://start.linux.org.ba/Mandriva_naša_slova