Mandriva 2007.1 je napolju

Na fazon bukvalnih prijevoda sa engleskog :wink: U utorak 17. 4. je javno postala dostupna nova verzija Mandrive, 2007.1 čije je marketinško ime 2007 Spring. U duhu najavljenog životnog ciklusa, 2007.1 je zadržala istu verziju kernela i nekih osnovnih biblioteka (naravno uz sigurnosne i druge patcheve), a uključene su najnovije verzije Gnome, KDE, OpenOffice.org, Firefox i drugih korisničkih programa.

Mandriva zajednica je pripremila screenshot tour koji pokazuje sve što je novo i interesantno u ovoj verziji. Oni više tehnički orjentisani mogu pročitati release notes. Ukratko:

• konačno update applet “kako treba”,
  • drakvirt - novi alat za virtualizaciju,
  • tona sitnih ispravki u raznim drak* alatima,
  • Metisse je sada uključen po defaultu i podržan od strane drak3d alata za 3d desktop,
  • nova tema (nije baš po mom ukusu ali vidjećemo).

Zvanična obavještenja: www.mandriva.com, Mandriva Club.

U narednim danima dodaćemo 2007.1 u ponudu distro-centra, bićete obaviješteni.

Sram te bilo … :slight_smile:
screenshot tour = obilazak pucnjeva ekrana
release notes = biljeske oslobadjanja

Eh, moja cura je rekla meni ces da instaliras sledecu Mandrivu. Samo Vedran sto kaze za novi look … ja bi samo komentariso “zar i ti sine brute” (k menu tipkica), tako sumnjam da ce ona poletit na to jer je stvarno ogorcena windowsima.
A isto tako sumnjam i za ljude kojima sam vec instaliro Mandrivu.

Kde look je katastrofa. Kernel je i bio ok, tako patchiraj i sve je ok. Eh Metisse me zanima da ga vidim uzivo, i sta ce od toga zapravo da bude, onako uopsteno.

Eh, hvala ti Vedrane, konacno jedna vjest koju i ja mogu citati bez koriscenja rjecnika :stuck_out_tongue:

:wink: :lol:

Pa jeste, mene nervira Kicker size=small zato što nema dovoljno prostora za taskbar (posebno kada se upali Metisse koji po defaultu koristi 9 desktopa :() a kad se stavi size=normal onda se ono Mandriva dugme deformiše… ah šta ćeš, znam tonu ljudi koji su baš ovo tražili - pa neka im, a mi ostali imamo uputstvo kako vratiti normalno dugme u release notesu :wink:

KDE look je bas dobar,… i za razliku od Kubuntu, 3D je super podrzano, bez nekih posebnih prckanja… veoma stabilno, niti CPU niti graficka osjete neku veliku promjenu, ko ne vjeruje, neka malo poprati opterecenje istih…

sto se tice software-a, mandriva (PowerPack+ DVD) je super stvar, haman sve sto ti treba, tu ti je, a i kompatibilnosti su OK.

kad poredim sa ubuntu ili slicnim, na koje se u zadnje vrijeme par osoba pocelo lijepiti (mislim ja koristim oboje)… kod K/ubuntua je to pofino iskomplikovano… moje misljenje…

ali ja mislim sa jednim cemo se sloziti… sto se tice srja od strane Microfta,… linux/unix systemi u zakon… a za vistu i da ne pricam… lol

pozdrav :wink:
Bosancero

Instalacija 3D window menadžera na Ubuntu i njegovim derivatima se svodi na instaliranje grafičkih drajvera i podešavanje i instalaciju 3D window menadžera. Šta je tu komplikovano?

Komplikovano je sto moras rucno editovati konfiugracione datoteke.

Nisi upravu; konkretno za nVidiju uz envy instaliraš drajver i kopiraš ovu skriptu u datoteku i pokreneš. Nakon logouta, Beryl je spreman za rad.

Za Nvidia poslije instalacije na Feisty sam ti se pojavi prozorcic koji lijepo pita hoces li instalirati driver il neces, stavis kvalicu i kliknes OK i on instalira i lijepo javi da samo restatas komp. i naravno radi 100% poslije restarta :wink:
Za Ati nemam pojma, ali poznajem pocetnika prvu distribuciju instalirao neki dan i instalirao driver mislim da je procedura ista.
Ono na http://easyurpmi.zarb.org/?language=en izgleda mi vise kao da krakujes nekakav program na Windowsu, iako je distribucija sasvim ok i lijepo radi u odnosu na SuSe.
Da za 3D instaliraj Beryl pa vidi sta je 3D desktop.

za ATI isto tako, poslije instalacije klikneš na restricted driver, accept, download, reboot, ‘fglrxinfo’, čak se ne mora dodavati onaj Section “Extensions”… “Disable”, automatika…

Novi Ubuntu (kako čujem od drugova) pokreće Beryl sa pet klikova mišem! Mandriva zakon takođe! Što više drek* alata i nema šta :slight_smile: Jedva čekam Metisse da probam!

Baš mi dođe da se zapitam gdje se debian nalazi u toj priči zvanoj “click’n’run” :wink:

Mislis na ovo :wink:

Instaliras dva paketa nadjes sa nekakvih foruma i napravis startnu skriptu, meni je nekako draze kad je uhvacen u tudjem desktopu. :smiley:

evo probah mandriva spring, pošto je bilo riječi o KMenu-u… i primjetio sam nešto interesantno kod taskbara (imaju isti “skin”)… mada je ovo bilo i na kubuntu 6.10, ko koga kopira hehe

kubuntu 7.04 feisty

mandriva one/spring

btw ne kontam zašto na mandrivi nisu napravili .svg ili 16x16÷128x128 ikonicu za kmenu… fakat primjeti se “sharp loss” kod resize-a

ps:
jah, i ovi meniji kod mandrive su mi presitni (kad se klikne na “start” button), ali skontao sam caku…

naći [menus] sekciju

~/.kde/share/config/kickerrc

[menus]
MenuEntryHeight=22 # samo dodati ovu liniju, pa logout/login

http://wiki.kde.org/Kicker+Hacks

pps:
na “springu”, metise mi se nije svidio sekunde… u odnosu na compiz čak je sporo, bar na mojoj grafičkoj… compiz je ok

slučajno naletih, bujrum, hehe

link, kde-look.org