Vedrane, pa zar ne znaš?
Fujitsu Siemens Amilo L6825 - vidi npr https://wiki.ubuntu.com/LaptopTestingTeam/FujitsuAmiloL6825
Može bit to za shortcute, ali isti rade na Ubuntu sa XGLom…
Ja na Mandrivi uređujem /etc/sysconfig/cpufreq i mogu smanjiti na 2100 mhz i ništa manje, i onda uradim /etc/init.d/cpufreq restart
Ja na Mandrivi uređujem /etc/sysconfig/cpufreq i mogu smanjiti na 2100 mhz i ništa manje, i onda uradim /etc/init.d/cpufreq
ma bravo majstore!!!
evo sad sam na 800MHz… ovog direktorija nema na ubuntu, ali zato ima skripta koja se bavi ovom problematikom:
/usr/share/powernowd/cpufreq-detect.sh
evo jedan interesantan dio iz nje (vezano za CPU vendora, AMD rules)
AuthenticAMD*)
# Hurrah. This is nice and easy. # LOL
case $CPU_FAMILY in
5)
# K6
MODULE=powernow-k6
;;
6)
# K7
MODULE=powernow-k7
;;
15)
# K8
MODULE=powernow-k8
;;
esac
ps:
znači na Mandrivi sam spustio radnu freq na 800MHz, a temperaturu na 54 C, stable kad ga ne forsiram, vidjeću kako se ponaša kad ga upregnem hoće li se interventno početi paliti kuler (i na koliko obrtaja)
pps:
što se tiče shortcuta, kod mene na laptopu kada je KDE nije nikad ni moglo da se pojača/smanji ton, dok je na GNOME sve OK. osvjetljenje monitora pod GNOME radi ok too - mada mi osvjetljenje button ne radi kada stavim ATi 3D drivere, ali imam jednu fintu odem na ctrl + alt F5-6 osvijetlim/zamračim i vratim se u X… na mandrivi alt+F2 neće kada je upaljen Xgl, onda na ubuntu GNOME ctrl+alt+d alt+F10 mi nekad rade nekad ne rade, zavisi jel compiz sa archives.ubuntu.com ili je sa externih repos ili je beryl…
tako da mislim da je do ovih “shortcut killera” (compiz/Xgl) a ne xkb layouta, možda griješim ali naveo sam situacije…
helem nejse
jah, opet su me razočarali fontovi na firefox kod MDV…hronično… (možda će nekome izgledati da traži dlaku u jajetu), moram ovo vidjeti sa vedranom…
Kad svi hvale da i ja pohvalim extra jos jedan distro koji je kod mene prosao sve pod konac. Jedino mi ne ide u glavu kada odem na CONFIGURE 3D DESKTOP kaze mi " No 3D desktop effects,a kada odem na podesavanje graficke kartice fino stoji da imam podrsku za 3D.???
(graficka ati radeon 9550 GP)
dobar ti potpis hehe, moram te malo copycat
btw. ja sam našao da će 26tog, nešto sam sa Amarom pričao, ali ne sjećam se kad mi je on reko da bi edgy mogo izaći znaš li ti šta precizno?
[quote=zivi_pocetnik]Kad svi hvale da i ja pohvalim extra jos jedan distro koji je kod mene prosao sve pod konac. Jedino mi ne ide u glavu kada odem na CONFIGURE 3D DESKTOP kaze mi " No 3D desktop effects,a kada odem na podesavanje graficke kartice fino stoji da imam podrsku za 3D.???
(graficka ati radeon 9550 GP)[/quote]
jesi li ti na MOne ili na DVDFree?, ako si na ovom drugom džaba što ti piše 3D…
[quote=aldin]ps:
znači na Mandrivi sam spustio radnu freq na 800MHz, a temperaturu na 54 C, stable kad ga ne forsiram, vidjeću kako se ponaša kad ga upregnem hoće li se interventno početi paliti kuler (i na koliko obrtaja)[/quote]
Hajd javi mi se nekad kad budeš na ETFu da mi objasniš šta si tačno uradio… moglo bi biti korisno.
[quote=vedran][quote=aldin]ps:
znači na Mandrivi sam spustio radnu freq na 800MHz, a temperaturu na 54 C, stable kad ga ne forsiram, vidjeću kako se ponaša kad ga upregnem hoće li se interventno početi paliti kuler (i na koliko obrtaja)[/quote]
Hajd javi mi se nekad kad budeš na ETFu da mi objasniš šta si tačno uradio… moglo bi biti korisno.[/quote]
OK, no problem…
dobar ti potpis hehe, moram te malo copycat
btw. ja sam našao da će 26tog, nešto sam sa Amarom pričao, ali ne sjećam se kad mi je on reko da bi edgy mogo izaći znaš li ti šta precizno?[/quote]
Da, planirano za 26. oktobar.
Vedrane, jel mi možeš objasniti zašto spisak paketa (kad dodajem sa urpmi.addmedia ili kad radim urpmi.update) zauzima više od 30 MB? To bi trebao biti obični tekstualni fajl sa spiskom datoteka i eventualno opisima, ali koliko ja vidim ovi .cz fajlovi u /var/lib/urpmi/ nisu tekstualni. U čemu je fora?
[quote=aldin][quote=zivi_pocetnik]Kad svi hvale da i ja pohvalim extra jos jedan distro koji je kod mene prosao sve pod konac. Jedino mi ne ide u glavu kada odem na CONFIGURE 3D DESKTOP kaze mi " No 3D desktop effects,a kada odem na podesavanje graficke kartice fino stoji da imam podrsku za 3D.???
(graficka ati radeon 9550 GP)[/quote]
jesi li ti na MOne ili na DVDFree?, ako si na ovom drugom džaba što ti piše 3D…[/quote]
Evo druze nabavi ja i ovu MOne simpa je nema sta samo pod live i dalje ne radi moram je instalirat da vidim hoceli raditi sve ok, ako nebude tacno cu pucat u graficku!
.cz fajlovi su samo gzipovani.
Izračunaj sam: 10000 paketa, nek svaki sadrži po 100 fajlova, nek je prosječna dužina filename-a 50 bajta = 50 MB
[quote][vedran@localhost ~]$ gunzip -c /var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.contrib.cz | grep @info@ | wc -l
8226[/quote]
Srećom postoji alternativna lista (synthesis) koja ne sadrži spiskove fajlova u paketima. Ako koristiš easyurpmi, samo checkiraj polje “Use compressed index”.
Eh vidim, hvala ti velika za ovo. Kontam ono bespotrebno trošit svaki put 30 MB na main i j 40 na contrib a samo za update liste paketa…
hint “easyapt” hehe, btw ima li šta od onog MDV + smart?
[quote=vedran][quote=aldin]ps:
Hajd javi mi se nekad kad budeš na ETFu da mi objasniš šta si tačno uradio… moglo bi biti korisno.[/quote]
našao sam još elegantnije rješenje!
javim se kad te vidim na faxu OK
hint Klaptop!!! btw na suseu ima neki kpowersave radi ok “hercaža” ali je paljenje kulera kad mu se “ćejfne”
performance profile -> ondemand ili powersave, i normala cpu spadne na 800MHz, cooooooooool
[guest@localhost ~]$ acpi -V
Battery 1: charged, 100%
Thermal 1: ok, 54.0 degrees C
Thermal 2: ok, 55.0 degrees C
Thermal 3: ok, 31.0 degrees C
AC Adapter 1: on-line
[guest@localhost ~]$
[guest@localhost ~]$ cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 15
model : 36
model name : AMD Turion™ 64 Mobile ML-34
stepping : 2
cpu MHz : 800.000
cache size : 1024 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 1
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 syscall nx mmxext fxsr_opt lm 3dnowext 3dnow up pni lahf_lm ts fid vid ttp tm stc
bogomips : 1598.76
[guest@localhost ~]$
samo mi nemojte jos reci da je mandriva
dobra kuharica (serpa hagra na “dual core”) &
cpu mhz : 5000.0000
Sretna Nova Godina
ja sam je instalirao na desktop comp (mandriva “Jedan”)
dobra je svaka cast
Evo konacno da podesim mandrivu kod sebe i sve sto imam da kazem je : Apsolutno sam fasciniram radom i opcijama . Mandriva razvaljuje
neki dan sam probao kod jarana,
sempron nvidia… radio xgl, radio kmplayer… sve iz cuga