Instalirah na jednu masinu Mandrivu 2007 One - athlon 2200, 512 MB rama, graf. nvidia ili 64 il i128 (ne pogledah) i moram reci da sam stvarno impresioniran:
mp3, divx, dvd, wma, wmv - sve radi out of the box
nvidia driveri ukljuceni u dist. , xgl jako dobro radi
detekcija hardvera odlicna …
Uskoro cu i na svoju masinu instalirati, ako Bog da
[quote=testni_hamo2]Instalirah na jednu masinu Mandrivu 2007 One - athlon 2200, 512 MB rama, graf. nvidia ili 64 il i128 (ne pogledah) i moram reci da sam stvarno impresioniran:
Uskoro cu i na svoju masinu instalirati, ako Bog da :)[/quote]
Definitvno, za sada radi super. Nakon slackware 11 razocarenja, nisam se mogo nikako skrasit dok me *aham neko ne nafura na mandrivu. I stvarno sam i ja impresioniran, veoma veoma impresioniran. Evo za koji cu je iskusat i na dual core, al stvarno je nevjerovatna.
Eh da … gledao sam i mandrivu DVD edition
Uz nju dolazi ruby 1.8.5 i rails 1.1.6, takodje ima i python/django … postgres je defaultna baza kad se izabere “database” kategorija … (k’o da su mene pitali)
Ima li iko od vas Mandriva 2007 DVD, bas bi je volio pregledat. Planiram uradit totalni prelaz na mandrivu, te bi i htio je instalirat da ima dovoljno onog sto mi treba. Jer trenutno ovoj verziji fali nevjerovatno puno paketa za development.
Dolazim u sarajevo za sutra prekosutra, pa bi da to pokupim …
Eh da - uz mandrivu dvd ne dolaze non-free driveri koliko sam vidio tako da predlazem da instalirate mandrivu sa live cd-a, a onda dodate dvd u mcc-u pa instalirate sta vam treba. Takodje u ovom slucaju naisao sam na problem kad sam pokusavao da dvd dodam kao “removable media” (just doesn’t work ™) - javlja gresku u citanju hdlist i synthesis fajla (kako god sam pokusao namjestiti) …
Ali zato se moze dodati direktorij sa paketima kao “local files” …
[quote=testni_hamo2]Eh da - uz mandrivu dvd ne dolaze non-free driveri koliko sam vidio tako da predlazem da instalirate mandrivu sa live cd-a, a onda dodate dvd u mcc-u pa instalirate sta vam treba. Takodje u ovom slucaju naisao sam na problem kad sam pokusavao da dvd dodam kao “removable media” (just doesn’t work ™) - javlja gresku u citanju hdlist i synthesis fajla (kako god sam pokusao namjestiti) …
Ali zato se moze dodati direktorij sa paketima kao “local files” …[/quote]
aha, zato meni nije bilo XGL…
[quote=testni_hamo2]Instalirah na jednu masinu Mandrivu 2007 One - athlon 2200, 512 MB rama, graf. nvidia ili 64 il i128 (ne pogledah) i moram reci da sam stvarno impresioniran:
Uskoro cu i na svoju masinu instalirati, ako Bog da :)[/quote]
mora da si “fulio” ovu što je free, hehe
[quote=aldin]KDE Version Warning: Contains non-free drivers.
mandriva-one-2007-kde1.iso[/quote]
Onda sam navjerovatnije ovu uhvatio (vedran je downloadovao)
btw bio je dvd probaću MONELIVE, možda bude bolje[/quote]
ništa isti problem, ne radi mi “kako treba” powernow-k8 & acpi - što mi je glavno na laptopu… a neda mi se istraživati, btw isto ovo cpufreq je i na suse, freespire itd itd, ali na ubuntu- za 10, fakat, ne mogu dokučiti šta je imaju svi moduli loadirani ali nešto neće…
Koji ono kod tebe biješe laptop? … stvar je čisto u autodetekciji, postoji keyboard layout za većinu laptopa ali moguće da tvoj nije prepoznat pa ga moraš aktivirati ručno.
btw. kada je compiz/Xgl uključen većinom poobara shortcute, to se i meni dešava
u pitanju je turion, 800-1600-1800MHz;
samo na ubuntu (nisam probao još fedoru…) radi kako treba, ako situacija ne zahtjeva veću freq (normalni rad - surfanje pa i Xgl) radi na 800MHz…
da se razumimo, radi meni “acpi -t” i na mandrivi, suse, freespire itd ali nikako da prati temperaturu, naime kada tmp ode na 80 celsiusa tek tada počne “šikljanje” i često ne prestane dok ga ne ugasim/restartujem (mada sam kucajući u konzoli acpi -t ponekad “gasio” coolere ?!) ili drugi slučaj ako je comp rebootan a bude “vruć” cooleri rade od paljenja do kraja i tako sl.
a što se tiče modula powernow-k8 koji je “zadužen” za skaliranje frekv. nije u stanju da spusti na 800MHz (cat /proc/cpuinfo), da ne govorim da na ubuntu-u radi perfektno
ps:
na mandrivi sam uspio spustiti na 1600 (puco rmmodove modprobove thermale ovo ono lol) ali to nije dovoljno, troši bateriju brzo…