Koje tacno pakete trabam ukljuciti da instaliram linux header datoteke. Nesto sam vec ukljucivao ali nije to to. Ne mogu instalirati driver za grafiku i wireless bez toga. Kako se tacno zovu datoteke? Moze li iz terminala nekom komandom?
Nasao sam koji su paketi. Evo wireless driver radi. Graficku nisam jos probao.
Da ne otvaram novu temu, kako se na mandrivi instalira program kroz terminal, koja je komanda ekvivalent za apt-get u ubuntu-u?
za instalaciju
urpmi
za brisanje
urpme
itd…
[boby@localhost ~]$ urpmi
bash: urpmi: command not found
A nalazi se u instaliranim paketima, provjerio u software centru
mozda da ti stoji # umjesto $ bi uspjelo…
[quote=boby][boby@localhost ~]$ urpmi
bash: urpmi: command not found
A nalazi se u instaliranim paketima, provjerio u software centru[/quote]
moras biti "root"
znaci prvo login na root sa “su” ili "su -"
pa tek onda urpmi, urpme itd…
[quote=Bo]@nedim.bfo
Pa i ja sam isto to rekao :)[/quote]
znam al eto reko, ako neko nekad malo ne upuceniji slucajno bude koristio search, da zna sta treba xD
Vidim da stimas Mandrivu, evo ti ovdje jedan kratak tutorial http://muhdzamri.blogspot.com/2010/02/kde-44-is-ready-for-mandriva.html da updatujes KDE na 4.4. Radi savrseno! Pozz
koristi “yum”
zar ima yum na mandrivi?
Ja ne bih žurio sa KDE4.4, bolje držati se oficijelne verzije. Iako lično nisam imao problema, neki korisnici se žale na hrpu stvari.
yum se moze i na mandrivi koristit. mandriva koristi urpmi po “defaultu” … ovdje vise objasnjeno: http://wiki.mandriva.com/en/Tools/urpmi
Ja ne bih žurio sa KDE4.4, bolje držati se oficijelne verzije. Iako lično nisam imao problema, neki korisnici se žale na hrpu stvari.[/quote]
ja sam evo na mandrivi x64, kde 4.4 i radi super, ne pada, sve ok! (bar za sad) (jedva cekam spring edition)
Da “su” sam zaboravio. Ali zar ne bi ispisalo neki error tipa you need to be root ili slicno.
S obzirom da je plan da izađe u junu, naredne godine bismo mogli imati “summer edition” (ako ne već i ove)
ne, posto binarna datoteka koja se bavi tom instrukcijom nije globalno linkana. nalazi se mozda u /bin, a dok si obicni korisnik instrukcije trazi u
/usr/bin i u /usr/local/bin, pa ti javlja da nije nasao naredbu. na razlicitim sustavima je razlicita poruka.
S obzirom da je plan da izađe u junu, naredne godine bismo mogli imati “summer edition” (ako ne već i ove) :)[/quote]
znam, i ja kontam da posaljem (ako vec niko nije) tamo da se preimenuje u summer edition, i da wallpaper bude sa malim kotelicima sa kisobranima! xD
yum je znatno sporiji od urpmi, a ne nudi neke bogzna kakve prednosti. Mene kad natjera nešto da radim na redhatolikim sistemima, prvo mi dođe da instaliram urpmi
Običaj na UNIXu je da se administratorski alati smještaju u /sbin i /usr/sbin tako da ih običan korisnik uopšte nema u $PATH-u, ali im se može pristupiti, npr. ako samo hoćeš da vidiš koja ti je ip adresa možeš kucati /sbin/ifconfig. Na Ubuntu su modifikovali bash tako da za nepostojeće komande ispisuje nekakvu pomoć npr. koji paket treba instalirati.