Imam mali problem sa instaliranjem ovog os-a. Desava mi se da u toku instalacije mis i tastatura zakuju, dok komp nastavlja da radi, pa ne mogu nikako zavrsit instalaciju. Ostane mi samo da jos izaberem vrstu loadera i kliknem finish, sto ne mogu bez ovih uredjaja. Probao sam i naknadno ubacit loader (boot settings opcija(il tako nesto)), al ne ide. Takodjer, sad kad sam na win-u ta particija gdje sam instaliro linux mi se negdje zagubi, a kad sam htio na nju ponovo instalirat win nisam mogao. Ovo mi je prvi put da instaliram linux, pa mi se cini da sam nesto zezno usput (ili je opet neki glupavi konflikt uredjaja, jer sam barem 3353 puta restartovo komp jer nije htio bootat cd, dok se nisam slucajno sjetio da zamijenim graficku!? nakon cega je bootovo od prve). Pa eto ako neko ima kakav prijedlog il savjet…sta, kako?
Ako je to sve što ti je ostalo znači da ti je OS instaliran i da možeš samo dodati bootloader. Da li instaliraš sa DVDa ili sa livecd (One) ? Mislim da bi u svakom slučaju bilo sasvim dovoljno startati Mandriva One i nakon su kucati grub-install /dev/sda (ili sdb ili hda ovisi na koji si disk instalirao Linux).
Instaliram sa live cd. Gdje da kucam tu komandu? U terminalu mi pise invalid command.
Kucaj komandu
su
nakon toga kucaj
grub-install /dev/sda
nece 'bem ga. zaboravih koji eror pokaze, nesto kao da ima problema pristupu datom uredjaju. pokuso sam instalirat ubuntu i desava se isto-dodoje instal do kraja i onda kaze unable to install grub. ne mogu ni xp instalirat na tu particiju. sve mi se cini da sam nekako zezno boot sektor (il nesto tako). probo sam sa fixboot i fixmbr komandama u recovery console, al nista.
Ništa bez errora ne možemo uraditi
Za nuždu možeš instalirati grub na USB stick i startati sistem preko toga. Potraži na googlu uputstva.