Nedavno sam instalirao Mandrivu 2006 na laptop(ThinkPad T43), i mogu reci da bih bio veoma zadovoljan kada bi izuzeli jedan problem. Naime, povremeno se desava da racunar zaledi iz cista mira. Pokusao sam pronaci pattern u situacijama, ali za sad nisam uocio nista zanimljivo. Ne desava se tako cesto, ali ne moram govoriti kako je situacija iritantna.
Pa ako neko ima ideja…
Pokušaj podesiti sat tako da vidiš i sekunde. Kad se sistem zaledi imaš tačno vrijeme koje bi trebalo, kako gore navedeno, biti uvedeno u logovima.
Iskljucivanja ACPI-a nije promijenilo nista, problem se i dalje javlja(odprilike jednom dnevno, na par sati koristenja). U logovima nisam vidio nista vanredno/zanimljivo. Kako god, postacu sadrzaj ovdje kad se slijedeci put desi, mozda ja nesto porpustam…
Da prica ne bi ostala nedorecena, evo epiloga: Probao sam jos par stvari(izmedju ostalog uklanjanje Kat-a), ali problem nije nestao. U logovima ni traga uzroku. Na mandrivinom forumu masa ljudi prijavljuje slicne probleme, a koliko sam upratio univerzalno rjesenje nije se pojavilo.
Kako god, Mandriva 2k6 je otisla “na pazar”, a sa njom i problemi
Da si poslao išta što bi ličilo na indikaciju zašto dolazi do zaleđivanja, možda bi ti neko pomogao. Ovako - ko zna šta je bio problem. WORKSFORME
Naravno, s obzirom na minimalnu kolicinu informacija o problemu, ocekivao sam ovakav ishod Ali stvarno nisam primjetio nista sto bi moglo ukazati na uzrok problema…
Hvala u svakom slucaju.
Trenutno se vrti SuSE 10, osim njegovih par bubica koje se daju regulisati nije bilo vecih problema. Sto se logova tice, ne sjecam se vise konkretnih imena, ali prosao sam detaljno kroz sve dostupne preko Mandrivinog kontrolnog centra i nisam pronasao ama bas nista indikativno.
Nema veze, problem vise nije aktuelan
Hajde da nastukam na ovu temu:
Pokrenem komp. bootloader kliknem enter mandriva se pali dolazi do slijedeceg messaga prilikom stiskanja ESC:
postavljanje imena kompjutera na localhost [OK] (bukvalno prevedeno)
i tu stane neide dalje opet gasi pali par puta da se pokrene
Gdje je problem jer jucer sam instaliao a danas ponovo i sve je isto ???
Doduse da kazem da sam i jucer i danas poslije instaliranja, instalirao beta driver od Nvidia dali nije tu problem?
E da, i kod mog buraza Mandriva s vremena na vrijeme zaledi (uglavnom kad ja sjednem za laptop i otvorim 10 programa odjednom). Nisam gledao do cega je jer se on nije zalio …
[quote=medo]Hajde da nastukam na ovu temu:
Pokrenem komp. bootloader kliknem enter mandriva se pali dolazi do slijedeceg messaga prilikom stiskanja ESC:
postavljanje imena kompjutera na localhost [OK] (bukvalno prevedeno)
i tu stane neide dalje opet gasi pali par puta da se pokrene
Gdje je problem jer jucer sam instaliao a danas ponovo i sve je isto ???[/quote]
Ista stvar, jesi li probao onu failsafe opciju u bootloaderu? Jesi li probao startati u runlevelu 3 pa ruÄŤno pokrenuti Xe?
Treca instalacija isto, kako da objasnim,
nevjerujem da je bootloader, bootloader grub pokrene,
Mandriva boota sve do stepena gdje mi prikaze taj message:
Postavljanje imena kompjutera na localhost [OK] (ovo je bukvalno prevedeno)
poslije ovoga trebalo bi doci nesto sa particijom sda6 gdje je instalirana koliko sam mogao vidjeti tok pokretanja sistema
ctrl+alt+F1 ili bilo koji drugi nerade u tom trenutku.
Failsafe opciju nije mi palo ni na pamet da je pokrenem, slijedeci put kada zasteka, ali kako cu uopste znati dali ce zalediti ili ne.
Za sada neka ostane ovako nju cu upotrebljivati s vremena na vrijeme.
Nista ostalo pohvale za Mandrivu nije da je hvalim iz razloga ljepote vec da mi procesor jos nije prozvrljio niti jedan put cak i instalacija rpm paketa me je iznenadila u odnosu na Suse ili Fedoru.
Aha, hoćeš reći da se to nekad desi a nekad ne? “failsafe” je skraćeno za “noapic nolapic acpi=off” i još par opcija, probaj jedno vrijeme bootati s tim. Čak možeš otići u Mandriva Control Center, konfiguraciju bootloadera, ići na Advanced, i isključiti opcije Enable APIC i Enable Local APIC. Radi bez tih opcija neko vrijeme pa vidi da li ti se i dalje ledi.
Ako dignes sistem sa failsafe, probaj ipak jos jednom procesljati logove, jer moze biti bilo sta. Meni je npr. sistem ledio zbog bagovitog drajvera za mreznu.