MANDRIVA Linux 2007

Mandriva Linux 2007

Vrijeme se blizi novom “full release” ove Mandriva verzije. Verzija 2006 nas je dosta obradova i sa sobom donijela dosta novih poboljsanja, a polako nastupa era njenog naslijednika (verzija 2007).

Beta verzija je ovih dana dostupna na internetu, i 15.09.2006 se ocekuje oficijalna verzija 2007 :slight_smile:

Vise informacija se moze naci i pod slijedecim LINKom:

Mandriva Linux 2007

Preostaje nam jos pola mjeseca cekanja :wink:

pozdrav
Bosancero

Jao sminke, uzimali su imena germanskih bogova. Jesu ludi…

Novo u Mandrivi 2007:

• komponentizovani Xorg 7.1
  • Gnome 2.16, KDE 3.5.4
  • totalna integracija Xgl i AIGLX (dodan je u kontrolni centar alat “drak3d” za podešavanje)
  • redizajniran rpmdrake
  • novi firewall (Invictus firewall)
  • alat drakvpn za podešavanje VPN konekcija
  • nova tema “La Ora”

Ma ja sam se jednom opržio i odsad bježim glavom bez obzira od Mandrive…

a sta ti to iskopa na mandrivi pa nadje da se oprzis?

hoceli biti mandriva 2007 na freezoni?

Sumnjam. PM-aj me ako oces disk.

Pogledaj ovdje:
ftp://gd.tuwien.ac.at/linux/

Tu ces naci FREE verziju, verzija vise namjenjena za pocetnike, tj. koji ne barataju svakodnevno sa linuxom. Postoje jos 2 verzije Mandrive 2007, i to “Powerpack” i “Powerpack Plus”.

Ja sam sebi instalirao Powerpack verziju, i stvarno me iz dana u dan sve vise odusevljava. Mozda osobe koje ovo citaju sad kontaju, ma sta se ovaj raskokodakao toliko o Mandrivi,… ali studiram informatiku, pa se nadjemo npr. u laboru nas dosta digitalaca, vecina na notebookovima ima linux instaliran, i svakome je njegova verzija dobra, normala, ali kad sam im pokazao kako mandriva (powerpack, za pocetnicku free verziju neznam) podrzava ama bas sve, na najmanje 10 razlicitih notebookova koje sam licno instalirao, kako je sve sa RPM ovima super regulisano, ali nova 3D verzija od KDE stvarno ubi baju :smiley:

ne samo po tome sto je sve 3D, sve nekako zivo,… misom prozore, virtualne desktope i slicno samaras po ekranu kao da ih drzis u ruci… normalno sve to ko to zeli, … ali najvaznije je da i na notebookovima sa 64 MB grafickim karticama CPU pri tome ne prelazi u najgorem slucaju 10% :)))

ali da sad ne brbljam dalje, ko god je u prilici, neka sebi instalira mandrivu i zadrzi je koje vrijeme na PCu, jer se stvrano svaki dan naleti na nesto novo, gdje covjek svaki put nanovo kaze, e svaka im cast da su se i ovoga sjetili… sve su to fine stvarcice koje dosta olaksavaju rad na racunaru.

@AbsintheSyringe, kakve ti diskove imas?
Ima li ´ko od vas da posjeduje (ili zna kako/gdje se moze doci do) Powerpack PLUS verziju?

neka mi plz javi na PM :wink:

Pozdrav
Bosancero

Powerpack+ verzija uključuje samo neke servere i development alate, sve to možeš doinstalirati sebi urpmi-jem nakon podešavanja sa http://easyurpmi.zarb.org