Mandriva presents its latest distribution: Mandriva Linux 2008 Spring

[quote]Mandriva, the leading European Linux distributor, today announces the launch of Mandriva Linux 2008 Spring, the major new release of Mandriva Linux, featuring hundreds of improvements which make for a quicker and more powerful distribution that is easier to use than ever.

Endowed with a new, simplified user interface designed to be more intuitive and accessible, Mandriva Linux 2008 Spring introduces new and updated applications, including a major new OpenOffice.org release, and many improvements to the Mandriva configuration utilities.

Changes to Mandriva Linux 2008 Spring include:

* A new parental control utility, giving parents greater supervision of their children’s activities on the Internet by automatically identifying any improper content before authorizing access to a website, allowing manual blocking of sites, and time limits on computer use,
* The Elisa multimedia center, a cutting-edge application which gives you a beautiful graphical interface to manage your photos, music and videos
* Easy support for synchronizing many mobile devices with the GNOME and KDE environments. Windows Mobile(R) 5, 6 and 6.1-based devices, Blackberry devices and many Nokia phones are supported,
* The Codeina framework has been introduced, providing automatic installation of codecs to play media files for which support is not already available,
* The PulseAudio audio framework has been adopted by default, making sound management at the same time easier and more powerful than ever before in Mandriva,
* Significant improvements to the Mandriva software installation tools, in the design of the interface, the available sorting and layout options, and the way extended package information is handled,
* A completely new graphical design, including a dynamic KDE background which changes according to the hour of the day,
* Coherence, a media server which allows you to share video and audio files between either two PCs or with a gaming console or a media center,
* Customized support for the popular Asus EeePC: Mandriva Linux 2008 Spring works perfectly on the EeePC with no modifications, including wireless networking, native resolution, Mandriva tools tweaked to fit the small screen, suspend and resume support, and full support for the special and multimedia keys
* KDE 4.0.2 available in repositories.

«Mandriva Linux 2008 Spring is the result of six months of hard work by both our developers and our community. All these efforts allow Mandriva to produce a distribution true to Mandriva's values of openness, simplicity and innovation,»said Anne Nicolas-Velu, Mandriva Director of Engineering and Community.

«Mandriva Linux 2008 Spring is the most advanced distribution we have ever produced»conluded Mandriva CEO François Bancilhon, «and everybody can benefit from the Powerpack version with all the latest applications and services, including exclusive commercial applications, for only 59 euros.»[/quote]

hoce li neko postaviti na bihnetov ftp uskoro?

cekam to ili da u ulku bude :smiley:

valjda ce neko uskoro upload-ovat, cini se kao dobro izdanje za razliku od ostalih

toplo vam preporucujem da je ne koristite :slight_smile: moj prijatelj (nije forumas) je svjedok kako je zavrsio instalacioni dvd mandriva-e…

R.I.P.
(rest in pieces u dirty french)

Sto?

ja sho! :smiley: meni radi super! jest da je poslije installacije bilo nekih zajebancija ali radi super :smiley:

Meni radi savršeno kao i desetinama drugih ljudi koje znam…

Ok sad bi trebao neko da okači vijest na našem u grupu Novosti…

recimo da su mi problem bili paketi koji nisu mandrivini… a i ne volim plaho wizarde…

Ja nikad ne znam koju verziju treba skinuti :D. Jel ono One Gnome Vedrane? : )

Od dva okusa (grubo prevedeno flavor) treba odabrati One jer to je onaj LiveCD sa codecima i svim a onda uzeti Free DVD i dodati kao repo.

[quote=Bo]toplo vam preporucujem da je ne koristite :slight_smile: moj prijatelj (nije forumas) je svjedok kako je zavrsio instalacioni dvd mandriva-e…

R.I.P.
(rest in pieces u dirty french)[/quote]
Hehe, kao i sve ostale distros koje nisu Gentoo i Slack, zar ne Bo? :smiley:

Pa nemoj koristiti pakete koji nisu mandrivini.

Pa nemoj koristiti wizarde.

primjer… editovao sam neki conf… kasnije sam pokrenuo wizard da nesto deseto pregledam, dakle pregledam ne izmjenim, a on je povukao svoj cache od ko zna kud… i prepisao moju rucnu ispravku…

@meho_r zaboravio si LFS i ARCH Linux

User fault . Linux nije Windows pa da radi random “prepisivanja”

Nije istina! Wizardi koje ljudi prave su namijenjeni da edituju konfiguracijske fajlove da ti to ne moras rucno, a ugradjivat u wizard da on prepoznaje tvoje izmjene u tim fajlovima je PITA (nemojte me shvatiti da nije potrebno, jest, al su ljudi lijeni). Tako da imas izbor: ili koristi wizarde ili ne, nema pola-pola.

Samo kazem da se meni nikad nesto slicno nije desilo. Bilo koji wizard je nista drugo nego skup komandi upakovanih u GUI. A ukucao fdisk /bla/bla n p 1 w , a otvorio gparted. Ili grijesim ?

ma nano, vim service reload … zdravooo :slight_smile:

Jedan od razloga zašto koristim Mandrivu je što wizardi u principu znaju prepoznati ručne izmjene i ne barkaju fajlove ako ti to ne tražiš npr. Xorg.conf. Sasvim drugi slučaj su fajlovi tipa resolv.conf i sl. koji su već odavno na modernijim linux distribucijama pod kontrolom nekakvih demona i ne edituju se ručno.