Mate vs Cinamon?

Šta je bolje po vama Mate (gnome 2 fork) ili Cinamon?

Vraćam se ponovo na Linux Mint jer nisu više na Gnome 3 Shell koji me užasno nervira.

pozdrav,
Evo mojih iskustava,mislim da je tema jako zanimljiva s obzirom da se narod relativno teško odlučuje za novotarije,(čitaj:Unity)…
Elem,do sada sam instalirao preko 100 distribucija i izdanja istih,uključujući ama baš sve živo od desk okruženja i to na razno -raznim mašinama.,tako da mi se čini da sam relativno kompetentan za ovo uporedjivanje.Koja je razlika izmedju ova dva okruženja,gledano iz ugla običnog korisnika?Nema razlike…Oba su tek u povoju i instalacija OS-a koji se bazira na njima u ovom trenutku nije dobar potez a razlog je jako prost:nisu dovoljno stabilni,teško su prilagodljivi i na kraju krajeva,12.04 ima jako stabilnu verziju Unity-a kao i GNOME-fallback-a.Cinnamon pomalo štuca pod Dual core CPU i Nvidiom poslednje generacije,što nije baš za pohvalu,a Mate je poduhvat koga će gnome fallback zasigurno izbaciti iz igre …

[quote=ubuntuman]pozdrav,
Evo mojih iskustava,mislim da je tema jako zanimljiva s obzirom da se narod relativno teško odlučuje za novotarije,(čitaj:Unity)…
Elem,do sada sam instalirao preko 100 distribucija i izdanja istih,uključujući ama baš sve živo od desk okruženja i to na razno -raznim mašinama.,tako da mi se čini da sam relativno kompetentan za ovo uporedjivanje.Koja je razlika izmedju ova dva okruženja,gledano iz ugla običnog korisnika?Nema razlike…Oba su tek u povoju i instalacija OS-a koji se bazira na njima u ovom trenutku nije dobar potez a razlog je jako prost:nisu dovoljno stabilni,teško su prilagodljivi i na kraju krajeva,12.04 ima jako stabilnu verziju Unity-a kao i GNOME-fallback-a.Cinnamon pomalo štuca pod Dual core CPU i Nvidiom poslednje generacije,što nije baš za pohvalu,a Mate je poduhvat koga će gnome fallback zasigurno izbaciti iz igre …[/quote]

Cinamon mi djeluje sigurnije, s obzirom da ga razvija LMint tim :stuck_out_tongue:

meni Cinnamon na Fedori, a i opcenito nije legao. Izvorni Gnome 3 je super, dakle, nikakvi fallbackovi i forkovi mu ne mogu doskociti. Medjutim, meni ne fercera na GSB-u kako treba, jer ne voli atijeve drivere. S obzirom da Mate skoro da ne koristi nikakve dependencije izvornog Gnomea, moze raditi i s njim, odnosno, tako bi teoretski trebalo da bude. Meni je stari Gnome 2.3 nezamjenjiv na starom laptopu zbog notifikacija i volume mixera, koji je na xfce nepraktican za upotrebu. Od ta dva bih odabrao Mate.
Da jos dodam, Cinnamon nije shell za Gnome-fallback vec za standardnu sesiju, a Mate je samo prepakovani i preimenovani izvorni Gnome 2.3 bez ikakvih dodataka. Zato ne bi trebalo dolaziti do konflikta s Gnome 3.2, barem kako navode na forumu.