Pa da onda, tamo na ljeto, proslavimo hladnim hmeljovim cajem zavrsavanje srednje skole?
Savjeti, teme, ideje?
Pozdrav !
PS: Mislim da je ovo solidna ideja i da ide na korist svima nama linuksashima, cak mislim da bi ovo trebao biti primjer i ostalima koji misle uzeti maturski iz informatike — upotrebite linuks … ako vec nemate nesto posebno na umu
ja sam izabrao predmet programiranje i radio sam web servise u delphiju…
mogao sam samo izabrati temu od ponudjenih pa mi se ova najvise svidjela… bilo bi fino napisati nesto ali sa oss
E da profesor sta god hocu, samo da bude korisno (praktican covjek). Do sada su svi iz informatike radili debilne radove, pa je red da se to promjeni. Žalosno je to što se profa (a i ostali) slabo interesuju za linux. Njemu bi mnogo bilo intresantije da napravim neke Java Aplete (vec imam neke, mogao bih vam pokazati, “ručni rad”, rofl ) … što je meni totalno ne zanimljivo, jel … možda izmiksam … recimo
Ovako, samo da updateujem - tema je izrada java appleta (konačna tema), ali ja ću stvar prožeti Lindžom kolko god mogu. Znači kako instalirati javu, kako osposobiti Mozillu za gledanje apleta, itd.
Obećavam da ću okačiti i ovdje čim bude gotovo. Moj drug iz susjednog odjeljenja radi temu - Linux OS, nadam se da će umjeti
Pa da onda, tamo na ljeto, proslavimo hladnim hmeljovim cajem zavrsavanje srednje skole?
Savjeti, teme, ideje?
Pozdrav !
PS: Mislim da je ovo solidna ideja i da ide na korist svima nama linuksashima, cak mislim da bi ovo trebao biti primjer i ostalima koji misle uzeti maturski iz informatike — upotrebite linuks … ako vec nemate nesto posebno na umu ;-)[/quote]
Moj prijedlog za temu je “Prednost Linux-a nad Windows-om”.
Statistika, podaci zadnjih par godina, plan razvoja i najvaznij dio: Zasto bi mi, u Bosni, trebali koristiti Linux umjesto Windows-a.
Ovo mi palo na pamet poslije skorasnje debate oko “Potpisivnja ugovora…” izmedju Microsofa i vlade.
Tacno je da ovdje nemas nista, tako reci, prakticno, sve teoretisanje i pisanje. Ali da je korisno i da ces moci sa tim pomoci napredovanju Linuxa (kao neki polazni materijal u daljnjoj popularizaciji Linux-a) - ubjedjen sam.
uzeo bi i ja programiranje na linuxu, najvjerovatnije .net na linuxu, ali me ipak opengl vise zaiteresirao, tj. da malo vise naucim o cemu zelim ipak biramo, ali ne znaci da necu nesto reci o OpenGLu na linuxu
Zdravo raja, ja sam novi samo me zanima da li slucajno neko zna nesta o programskom jeziku PASCAL??? Imam maturski iz toga a nemam pojma sta da pisem… Pomozite molim vas, treba mi nesta HITNO!!!
Hajde budi tako fin pa postavi negdje da procitamo. Mene DNS uzasno zanima.
Btw. moja tema je (rigidna) MySQL C API. Posto su mi rad ogranicili na 30 stranica necu moci puno toga dati o MySQLu (vecinom ce to biti osnovni kod za konekciju i izvrsavanje nekih queryja) rad vjerovatno nece biti bogzna zanimljiv. Postavim ga svejedno, a pored toga planiram napisati neki paper na temu MySQLa (basic SQL, advanced SQL, API programming), no to iza maturskog, tamo negdje u maju.
Usput mi dadoste ideju, ako imate ovih radova da se to postavi na ulkovu stranicu? To bi bilo super korisno a i vi biste dobili full credits za svoj rad! I ne mislim samo na maturske, mogu i seminarski/diplomski/bilo kakvi papers koje ste pisali na neku temu. Znam da to povlaci taj problem da bi ljudi mogli probati ukrasti vas rad, ali ako se to objavi javno (i posaljemo link odgovarajucim skolama/univerzitetima) to bi mogao postati pravo fin resurs informacija (jao recenice majko draga).
Hajde budi tako fin pa postavi negdje da procitamo. Mene DNS uzasno zanima.
Btw. moja tema je (rigidna) MySQL C API. Posto su mi rad ogranicili na 30 stranica necu moci puno toga dati o MySQLu (vecinom ce to biti osnovni kod za konekciju i izvrsavanje nekih queryja) rad vjerovatno nece biti bogzna zanimljiv. Postavim ga svejedno, a pored toga planiram napisati neki paper na temu MySQLa (basic SQL, advanced SQL, API programming), no to iza maturskog, tamo negdje u maju.
Usput mi dadoste ideju, ako imate ovih radova da se to postavi na ulkovu stranicu? To bi bilo super korisno a i vi biste dobili full credits za svoj rad! I ne mislim samo na maturske, mogu i seminarski/diplomski/bilo kakvi papers koje ste pisali na neku temu. Znam da to povlaci taj problem da bi ljudi mogli probati ukrasti vas rad, ali ako se to objavi javno (i posaljemo link odgovarajucim skolama/univerzitetima) to bi mogao postati pravo fin resurs informacija (jao recenice majko draga).
Većina ljudi u matematičkim gimnazijama uči taj jezik gotovo 4 godine.
Nađeš knjigu i napišeš o svemu pomalo. Najbolje je da proučiš malo sam, pa da dođeš s pravim pitanjima.
Meni je bilo zanimljivo raditi s datotekama, a također možeš raditi i neku socijalnu grafiku, čak i animaciju(ovo nisam radio). Inače najviše se radilo s matricama i recordom. Mislim da bi za tebe kao početnika bilo najbolje pisati općenito o jeziku, a ne da ulaziš detaljno u pojedine dijelove Pascala. Ako trebaš pomoć izravno za neki program, slobodno pitaj za savijet, jer makar nisam u Pascalu radio preko 2 godine, mislim da bi se lako prisjetio osnovnih stvari.
Hvala “dane-croatia” puno si mi pomogao…ali TO SAM I SAM ZNAO.Ali meni traba samo primer nekakvog maturskog rada koji opisuje neki programski jezik.PS. Ni meni se nesvidja Pink Floyd… SYSTEM OF A DOWN je COOOOOOOOOL !!!