ovako, uzeo sam maturski iz informatike i za temu dobio linux, pa bih volio da mi pomognete tako sto mi kazete neke korisne linkove o linuxu, po mogucnosti na nasem jeziku (bosansko-srpsko-hrvatskom kako ko hoce :)), jer nisam bas najbolji s engleski (znam engleski al bi prevodi trajali danima)… Prvenstveno bi volio naci puno tekstova pa da sam slozim maturski rad, jer vec imam jedan gotov rad al nije to to, pa hocu da to sam slozim… ne znam zapravo ni kako cu ga raditi, mislio sam da prvo nes u uvodu pricam o historijatu i nastanku, kasnije o specificnostima linux-a i usporedba sa windowsom i na kraju neki zakljucak, pa ako imate nekih dobrih ideja za sadrzaj maturskog bio bih jako zahvalan…
PS. sto se tice prrakticnog dijela, imam onaj linux sto se pokrece sa CD, al ga ne koristim jer mi je kompjuter sranje i nemoze nista na ovom kompjuteru, pa bih i volio cuti kakvi su utisci o linuxu
Prijatelju moj, GNU/Linux ti je jedan mali svijet u kojem su utisci najvecim dijelom dobri, barem toliko da nastavimo raditi na njemu i s njim.
Sto se tice maturskog, sadrzaj ti ne mozemo predloziti no ja bih ti preporucio da uzmes Linux u prakticnim primjerima (gdje se koristi, kako, zasto) i naravno malo uvoda o filozofiji GNU/Linuxa s kojom se mozes upoznati na http://start.linux.org.ba .
Sto se tice bosanskih stranica, pretrazi forum jer nedavno su bili postovi sa linkovima za besplatne knjige na bosanskom.
Pozdrav,
adioe3.
Posalji mi mail da ti " zakacim " knjigu koju imam …
ok pretrazit cu forum malo pa cu vidjet sta ima… hvala
Plan za maturski ti je prilično dobar, sad ne znam koliko duboko želiš ići ali postoji tehnička strana Linuxa (monolitni kernel, određeni nivo kompatibilnosti sa UNIXom, “slojevitost” i razgranatost raznih distribucija itd.) a postoji i filozofska (GNU GPL prije svega).
Što se tiče live CDova, neki od njih se mogu vrtiti i na vrlo slabim kompjuterima, preporučio bih ti da pogledaš Puppy Linux i Damn Small Linux.
hvala vec imam tu knjigu…