Mencoder i prikaz na monitoru

Koristim mencoder za izmedju ostalog i snimanje sa TV kartice i odusevljen sam mogucnostima i kvalitetom snimaka.
Medjutim, jedna stvar mi mnogo smeta: Ne moze se gledati na ekranu monitora ono sto se snima u trenutku snimanja, pa se, recimo, samo na osnovu zvuka moze odrediti do kada snimati. Znaci, kako da se prikaze slika kada mencoder snima.
Zamolio bih one koji su resili ovaj problem da mi pomognu.
Hvala!

U kojem formatu snimaš ? Ako snimaš .avi možeš koristiti xawtv za snimanje, pa nakon snimka pretvoriš .avi u vidx sa mencoderom. Nije mi poznat gui za mencoder niti mplayerov gui sadrži dugme za snimanje (barem ne kod mene).

Radim u avi i mpeg formatima, zavisno od potrebe. Avi ako nesto hocu direktno u DiVX, mpeg ako hocu materijal da prebacim na DVD.
Poenta je sto se bilo koja druga aplikacija za gledanje TV-a nece pokrenuti uz poruku da su resursi uredjaja v4l2 zauzeti. Radim u konzoli, dakle bez frontend-a, i treba mi komanda kojom bi signal iz aplikacije prebacio na ekran monitora. Ne znam da li sam dovoljno jasan, recimo posle komande
mencoder tv:// -tv driver=v4l2::freq=“frekvencija tv kanala” -ovc lavc -oac lavc -o tvprogram.avi treba da ide nastavak komande npr. || ili nesto drugo, sto bi dalo sliku tog TV programa na monitoru (ako to uopste moze).
Hvala. Pozdrav!

Pa i htio sam da kažem da nemože jer je to program za konzolu i ako nisi instalirao neki frontend onda on direkto snima digitalne informacija sa /dev/video. Zbog toga je recimo idealan za upotrebu kao video rekorder koji se da uz pomoć crontaba programirati. Moj prijedlog je da koristiš xavtv koji tačno to radi što želiš, stim da može samo snimati u .avi i .mov formatu, a ti ih lijepo kasnije možeš konvertirati pomoću mencodera.
Misli na to da ti modul za karticu može biti samo od jednog programa u upotrebi. U protivnom može doći do javljanja ove greške. Znači , kad pokreneš xawtv, modul v4l2 nesmije biti u upotrebi što ćeš komandom lsmod kao root lako saznati.

Xawtv snima u prilicno nekorisnim formatima, koji, da bi se iskoristili, traze jos nekoliko sati dalje obrade. Za to sto Ti pominjes bolji je Kino, koji snima u dv formatu i ima mogucnost izvoza u sve moguce formate. Na zalost, i njemu, zavicno od izlaznog formata, treba od 2 do 7-8 sati obrade za materijal od 2-3 sata.
Mencoder je bas ono sto mi treba, jer je u stanju da live, bez naknadne obrade, snimi u meni potrebnim formatima. Na zalost, imam prethodno navedeni problem, pa mi izgleda ne preostaje nista drugo nego da posaljem signal i u TV i da mi to bude orjentir.
U svakom slucaju hvala. Pozdrav.