Imam jedno pitanje u vezi messengera, tj. trazim preporuku za istog. Nakon duzeg isprobavanja razliciti vrsta (kopete, amsn) primjetio sam kako su svi ok, samo problem bi se javljao prilikom slanja fajlova. Ili bi bilo jako sporo, ili bi se prekidao transfer nakon odredjenog procenta. Evo probavao sam i mercury, ali nece ni da se pokrene. Pa ako ko zna kakav dobar instant messenger da preporuci…
…i kojeg trenutno i koristim, jer je jedini kod koga mi file transfer radi, samo uzasno sporo 4-5 KB/s. Skinut cu novu verziju, mozda se sta popravilo u brzini prenosa.
Ma taj file transfer nikada ne radi kako treba na Linuxu jer je MSN zatvoreni protokol. Lakše ti je podići web ili ftp server kad hoćeš nekome nešto poslati. Čak u Konqueroru ima plugin koji se zove nešto u stilu “personal web server”.
Sorry za offtopic, jel bihnet blokira ftp/21 port? Podigao sam vsftpd server i radi mi savrseno u lokalnoj mrezi, al kad nekom vani dam adresu, ne radi. Cak sam i prebacio listening port na 1111 i opet ništa. Nisam sad planirao da pravim gigabajte protoka, vec samo ponekad da ponekom podarim fajl.
[quote=nidla]Joma, na feistyu je još uvijek gaim, sačekaj malo na gutsy-a ili ubaci gutsy repose pa uradi distupgrade, a za ftp
sudo apt-get install nmap http://www.whatismyip.com
nmap yourpublicipaddress
i ovo će ti reći koji portovi su ti otvoreni “s vana”
jesi li iza router-a, ako jesi forwarduj ftp port na tvoju lokalnu ip adresu
Vedran, btw. ma ja ba staviš sebi ftp i hadžija si hehe, tako i ja radim[/quote]
To prvo i uradim:
[code] sudo nmap 89.146.140.115
Starting Nmap 4.20 ( http://insecure.org ) at 2007-09-25 22:48 CEST
Interesting ports on SE400.PPPoE-3187.sa.bih.net.ba (89.146.140.115):
Not shown: 1693 closed ports
PORT STATE SERVICE
21/tcp open ftp
22/tcp open ssh
139/tcp open netbios-ssn
445/tcp open microsoft-ds
Nmap finished: 1 IP address (1 host up) scanned in 0.192 seconds[/code]
Nego ja se nalazim iza rutera i to je problem, i to ovog siemens adsl cl-040. Hvala što si mi otvorio oči. Ne mogu nista da podesavam na njemu jer neznam koja mu je adresa, nisam dobio uputstvo uz njega. Kasnije sam našao na netu al nije radilo za tu adresu(192.168.1.1). Samo pise conecting…
Postavio sam post na Bihnet-u al niko neobada.Moracu nazvat support.
Ovo po hiljaditi put vidim i te me stvai nevjerovatno nerivraju, molio bi Vedrana ili … whatever, da a dosta ih ima ovakvih, kaze instaliro sam Slackware al rijesio sam probelm zavrsio sam na Suse, da se salju u odredjenu kategoriju, da se ipak posjete koji su … sta? Idioti bili? Koji ce da simbolik link nparvi na istu temu, iz Slackware kategorije.
Slažem se: zamolio bih da se offtopic diskusija završi i otvori nova tema, a pošto je pitanje generalno oko IM aplikacija prebaciću topic na Aplikacije.
Adis i crazy_m bi se morali malo više angažovati kao moderatori Slackware foruma inače ćemo morati raspisati konkurs za novog moderatora
jes offtopic (ali manji hehe), ali haj šta ima veze kod nas je to vazda tako, u svakom slučaju čovjek je odmah završio diskusiju (vidjeće sa supportom na kojoj ip adresi je router… nejse)