imal kakav fin messenger na kojem moze radit i video chat (kamera)
-
Video chat preko XMPP protokola radi vjerovatno najbolje na Linuxu, kao i na svemu ostalom – ne bi me čudilo da može i na Čajavcevom gitarskom pojačalu. Nažalost ga ne koristi puno ljudi. Pidgin i kijamet drugih klijenata XMPP jedu za doručak dok peru veš.
-
Ekiga barata sa SIP protokolom, a za isti protokol ima kijamet klijenta za Win/Mac, ukoliko ti je bitno pričati s ljudima na tim sistemima.
Manje optimalno:
-
Za msn protokol je meni najbolje do sad radio amsn. Doduše, zbog promjena na msn-ovim serverima, direktni video chat ne radi, već samo slanje i primanje kamere. Za audio chat ne znam. S ostalim programima nažalost nisam uspio koristiti kameru.
-
Skype je najbolji ako hoćeš na brzinu da s nekim popričaš preko kamere. Doduše, ponekad ne voli V4L 2, pa na nekim kamerama zna obrnuti sliku itd. Ali većinom se to da riješiti.
-
Gtalk video chat radi navodno u Pidginu. Mada Google radi na tome da video chat bude dostupan iz Gmaila preko Linuxa.
-
Za Yahoo je navodno najboljii GyachI
Google o tome kao i uvijek zna najviše, pa ga pitaj.
[quote=canci]- Video chat preko XMPP protokola radi vjerovatno najbolje na Linuxu, kao i na svemu ostalom – ne bi me čudilo da može i na Čajavcevom gitarskom pojačalu. Nažalost ga ne koristi puno ljudi. Pidgin i kijamet drugih klijenata XMPP jedu za doručak dok peru veš.
- Gtalk video chat radi navodno u Pidginu. Mada Google radi na tome da video chat bude dostupan iz Gmaila preko Linuxa.[/quote]
Zar ovo dvoje nije isto?