Metoda ubrzavanja NetBeansa 6.9

Vozdra raja,

Već neko vrijeme koristim NetBeans (još od 6.4 verzije) i stvarno uživam u njemu, divan je IDE. Njegov phpDoc plugin mi je time-saver samo takav a i ostala dodatna funkcionalnost (ja koristim Mercurial i MySQL kao Service u njemu) je super. Osnovni problem (zbog kojeg ga nisam koristio jedno vrijeme) je da zna biti spor. Užasno spor. No, našao sam uputstava na netu koja su pomogla da bude malko brži i, bitnije, ne prokuha kad otvorim 50 fajlova odjednom. Cakica koju sam otkrio su dodatni switchevi koje dodajete u /etc/netbeans.conf, evo vam šta sam ja dodao da radi brže niže.

Mala napomena: moja mašina ima 4GB rama pa sam neke switcheve malko “pojačao” (podebljani) i volim standardnu Swing temu (čak mi se čini i da brže radi) pa je zato onaj --laf switch.

[quote=installdir/etc/netbeans.conf]netbeans_default_options="
-J-client
-J-Xss2m
-J-Xms64m
-J-Xmx1024m

-J-XX:PermSize=32m
-J-XX:MaxPermSize=200m
-J-Dapple.laf.useScreenMenuBar=true
-J-Dsun.java2d.noddraw=true
-J-Xverify:none
-J-Dsun.java2d.opengl=true
-J-Dswing.aatext=true
-J-XX:+UseAdaptiveSizePolicy
-J-XX:+UseParallelGC
-J-Dsun.java2d.d3d=false
–laf javax.swing.plaf.metal.MetalLookAndFeel
"[/quote]
Nadam se da će vam ovo koristiti i ako da, javite mi šta ste vi promijenili da bude brži. I da, mala napomena, ja koristim paket sun-java6-jre na Ubuntu 10.04.

Ja samo da kazem da je i meni za Ruby On Rails razvoj NetBeans najbolji izbor …
i nije mi nesto bio previse spor da sam pomisljao o optimizaciji …

Generalno gledajući, Netbeans i ostale Java aplikacije (server side i client side) ostvarile su odličan napredak po pitaju performansi. Svo “tuniranje” se svodi na dodjelu korektne količine memorije, i na podešavanje garbage kolektora koji može usporiti stvari kad odluči počistiti memoriju u najnezgodnijem trenutku.

Ja bih za Netbeans dodijelio > 512MB glavne memorije, i to Xms=Xmx (min i max heap size), te pokrenuo jvm u “server” modu (umjesto ‘-J-client’), svakako nećete gasiti IDE svakih par minuta.