Instaliro SuSE 9.2 kojeg sam dobio od cika Adisa - hvala cika Adise.
9.2 mi prepozno wireless karticu, ali kao standardnu NIC, ne kao wireless :(.
Pogledo listu dostupnih drajvera - nema moje Micronet kartice, nema nijedan Realteckov chip :(.
9.2 ne rijeshava problem, unatoch cini se boljoj podrshci za wireless.
Opet sam gdje sam i bio - vidim AP, vidim mu MAC s onim nekim scannerom, ali ne mogu nikako da aktiviram PEAP sa xsupplicantom :(. Sto je jos gore, ne mogu ni sa AEGIS-om, komercijalnim programchichem koji bi ‘moro’ radit.
Izjado sam se, sad da predjem na stvar
Bakireee! :)) Zanima me da li je onaj certifikat koji si uzeo od Logosofta, isti certifikat koji se moze snimiti sa https://broadband.lol.ba, ili je to neki drugi certifikat? Trebalo bi da je isti ali si ti tamo piso da si nesto uzimo od Logosofta… Probo sam s tvoji conf fajlom za xsupplicant, probo sam svoje neke gluposti… Nece :((
Eni prijedlogz?
A taman sam mislio XP-u ostavit samo par giga na HD (radi igrica, inache bi mu bila noga skorz)… Sad mi se cini da ce SuSEtu toliko ostat :((
Pa hajde ovako fino polako…bez stresa…
1.Objasni nam o kojoj se kartici radi !
2.Znaci producent. verzija chipset itd…
3. Sta kaze lspci ( -v ) ?
4. Ovo onako neobavezno… da li si trazio tu karticu na google-u
i da li je podrzana u linux-u ?
Bez ovih informacija nema pomoci, jer micronet negovori nista ( barem meni ) !
Vec sam negdje postao o ovoj kartici pa sam, nimalo pametno, pretpostavio da se znao o kojoj je kartici rijec. Kartica je Micronet sp906bb, a ima Realteckov chipset RTL8180(hmm…bice da je ovaj broj, nisam 100% siguran). Kartica radi, skeniram s njom i vidim AP - radi. Ne radi mi odvratni PEAP! Ne mogu enkripciju da nashtimam nikako. Probo sam sa xsupplicantom i sa aegisom. Ostajem duzan info o lspci (ako je bitno). Kontam mozda mi certifikat ne valja, pa sam zato gore ono pisao o njemu. [/b]
Ja koristim Micronet sp907bb karticu. Testirao sam je i pod SuSE-om i sasvim normalno je radila. A evo super radi i pod Mandrakeom što me i ne čudi . Micronet kartice su multiplatformske i stvarno mi nije jasno da ti ne fercera sve kako treba.
Prije svega, puno vam hvala na prijedlozima. Hauever…
Kartica radi, i to uz mogucnost izbora: ndiswrapper ili ‘regularni’ drajver.
Problem je sto PEAP ne radi.
Koliko ja znam, radi se o automatskoj dodjeli enkripcijskog kljuca, generisanog na osnovu certifikata ili tako nekako.
Zbog ovog ne mogu koristiti am-ovu skriptu, jer ona zahtijeva unos unaprijed poznatog kljuca (kod PEAP-a je dinamicki generisan kljuc).
Ponavljam, kartica radi, i postoji nekoliko drajvera s kojim radi. Ono sto ne mogu postici je da se s njom autenticiram na AP jer mi ne radi enkripcija.
PS
Neko od korisnika sarajevskog LOL-a bi mi mozda mogao pomoci, zato sam prozivao Bakira. Bakireee
Evo jedan link o tome koji obuhvata onu scriptu koju sam vec napisao
u forumu …
Mozda djeluje komplexno ali vrijedi pokusati ! http://www.oreillynet.com/pub/wlg/4598
Hvala chika sahbaze, ali to sam davno prochito i isprobo. Po tome sam pravio svoj conf fajl za xsupplicant ali… ne dira…
Ma mora da je nesto do tog certifikata jer mi ne radi ni sa ovim aegisom. Probacu jos linuxant…