Micronet kartica (sp906bb) i SuSE 9.2, PEAP

Instaliro SuSE 9.2 kojeg sam dobio od cika Adisa - hvala cika Adise.

9.2 mi prepozno wireless karticu, ali kao standardnu NIC, ne kao wireless :(.

Pogledo listu dostupnih drajvera - nema moje Micronet kartice, nema nijedan Realteckov chip :(.

9.2 ne rijeshava problem, unatoch cini se boljoj podrshci za wireless.

Opet sam gdje sam i bio - vidim AP, vidim mu MAC s onim nekim scannerom, ali ne mogu nikako da aktiviram PEAP sa xsupplicantom :(. Sto je jos gore, ne mogu ni sa AEGIS-om, komercijalnim programchichem koji bi ‘moro’ radit.

Izjado sam se, sad da predjem na stvar :slight_smile:

Bakireee! :)) Zanima me da li je onaj certifikat koji si uzeo od Logosofta, isti certifikat koji se moze snimiti sa https://broadband.lol.ba, ili je to neki drugi certifikat? Trebalo bi da je isti ali si ti tamo piso da si nesto uzimo od Logosofta… Probo sam s tvoji conf fajlom za xsupplicant, probo sam svoje neke gluposti… Nece :((
Eni prijedlogz?

A taman sam mislio XP-u ostavit samo par giga na HD (radi igrica, inache bi mu bila noga skorz)… Sad mi se cini da ce SuSEtu toliko ostat :((

Iskukah se ja pravo :))

Off topic: nakon što mi je 18723. ljudi tražilo Suse 9.2 nabavio sam ga tj. nabavili smo ga na ETFu pa ko je zainteresiran može doći da mu se snimi.

Instaliraj ovaj paket i nakon toga pokušaj:
http://am.lugzdk.ba/download/atmel.rpm

Pa hajde ovako fino polako…bez stresa…
1.Objasni nam o kojoj se kartici radi !
2.Znaci producent. verzija chipset itd…
3. Sta kaze lspci ( -v ) ?
4. Ovo onako neobavezno… da li si trazio tu karticu na google-u
i da li je podrzana u linux-u ?

Bez ovih informacija nema pomoci, jer micronet negovori nista ( barem meni ) !

E ovakooooo…

Vec sam negdje postao o ovoj kartici pa sam, nimalo pametno, pretpostavio da se znao o kojoj je kartici rijec. Kartica je Micronet sp906bb, a ima Realteckov chipset RTL8180 (hmm…bice da je ovaj broj, nisam 100% siguran). Kartica radi, skeniram s njom i vidim AP - radi. Ne radi mi odvratni PEAP! Ne mogu enkripciju da nashtimam nikako. Probo sam sa xsupplicantom i sa aegisom. Ostajem duzan info o lspci (ako je bitno). Kontam mozda mi certifikat ne valja, pa sam zato gore ono pisao o njemu. [/b]

Pa iz ovoga se vidi da je kartica “vidjena” od sistema …

Neznam hoceli ti ovo pomoci ali ja koristim malu bash skriptu za startanje
wireless kartice i enkripcije na mom gentoo laptop-u.

[quote]
#!/bin/bash
ifconfig eth1 up
sleep 3
#iwconfig eth1 mode Monitor
#sleep 2
iwconfig eth1 essid Gentoo key XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
sleep 2
iwconfig eth1 channel 11
sleep 1
ifconfig eth1 192.168.1.13 netmask 255.255.255.0
sleep 1
route add -net default gw 192.168.1.1 netmask 0.0.0.0 metric 1 eth1
sleep 1
echo “Kartica je spremna”[/quote]

Nadam se da ce ovo pomoci …

Ja koristim Micronet sp907bb karticu. Testirao sam je i pod SuSE-om i sasvim normalno je radila. A evo super radi i pod Mandrakeom što me i ne čudi :wink: . Micronet kartice su multiplatformske i stvarno mi nije jasno da ti ne fercera sve kako treba.

Prije svega, puno vam hvala na prijedlozima. Hauever…

Kartica radi, i to uz mogucnost izbora: ndiswrapper ili ‘regularni’ drajver.

Problem je sto PEAP ne radi.

Koliko ja znam, radi se o automatskoj dodjeli enkripcijskog kljuca, generisanog na osnovu certifikata ili tako nekako.

Zbog ovog ne mogu koristiti am-ovu skriptu, jer ona zahtijeva unos unaprijed poznatog kljuca (kod PEAP-a je dinamicki generisan kljuc).

Ponavljam, kartica radi, i postoji nekoliko drajvera s kojim radi. Ono sto ne mogu postici je da se s njom autenticiram na AP jer mi ne radi enkripcija.

PS
Neko od korisnika sarajevskog LOL-a bi mi mozda mogao pomoci, zato sam prozivao Bakira. Bakireee

Evo jedan link o tome koji obuhvata onu scriptu koju sam vec napisao
u forumu …
Mozda djeluje komplexno ali vrijedi pokusati !
http://www.oreillynet.com/pub/wlg/4598

Hvala chika sahbaze, ali to sam davno prochito i isprobo. Po tome sam pravio svoj conf fajl za xsupplicant ali…:frowning: ne dira…:frowning:
Ma mora da je nesto do tog certifikata jer mi ne radi ni sa ovim aegisom. Probacu jos linuxant…

Jos jednom hvala za prijedlog.

Radiiiiii :))

AEGIS + Ndiswrapper :))

Radi :))

Samo jos sa xsupplicantom da skontam, da ne kupujem AEGIS :slight_smile: