Mijenjanje permissions user-a

Hi raja,
ja sam novorodjence u Linux-u. Juce sam instalirao mandrake 9.1.
Htio sam kao afan user da otvorim novi directorij u /var/www/html ali nemam dozvolu za to.
Ok, lako mi je krirati kako root user, ali bih htio postaviti sebi kako user iste mogucnosti kao root user. Moguce? Kako?

Na svom hostingu vidjeh da oni koriste /home za postavljanje domena. Kako da izvrsim redirekciju sa /var/www/html/domena1 ka /home/domena1?

Hvala na svakoj pomoci!

Afan

Koliko sam skužio ti želiš da imaš permise kao i root (kad si prijavljen kao root). Otiđi u /etc i tu češ naći sudoers u kojem ćeš naći nešto ovako
root ALL=(ALL) ALL ispod ćega ćeš upisati ovo:
afan ALL=(ALL) ALL
I to je to.
Pored toga pogledaj manuelne stranice za komande chmod i chown.

[quote]Koliko sam skužio ti želiš da imaš permise kao i root (kad si prijavljen kao root). Otiđi u /etc i tu češ naći sudoers u kojem ćeš naći nešto ovako
afan ALL=(ALL) ALL
I to je to.
Pored toga pogledaj manuelne stranice za komande chmod i chown.[/quote]

opet nesto ne stima: kako root user (super user) otvorim u vi editoru suboers, upisem liniju koju si mi rekao, ali ne mogu file save:
E-45 readonly’option is set add ! to overwrite

ali sta god da uradim - file se ne zapamti… u cemu je greska?

prijatelj koji mi je pomagao ok instaliranja Linux-a rece da smo instalirali kao work statio a ne kao server. Kako da to provjerim i ako je istina -kako da promijenim?

Eh, ima nešto karaketeristično za tu datoteku a to je visudo
#sudoers file.

This file MUST be edited with the ‘visudo’ command as root.

See the sudoers man page for the details on how to write a sudoers file.

Sve ti je rečeno! :slight_smile:
Samo provjeri stranice priručnika visudo.

$man visudo

Kod snimanja datoteke dodaj samo ! nakon wq. Dakle, komanda za snimanje je: wq!

Kod instaliranja imas ponudjeno par opcija: desktop, server, radna stanica (workstation), sto zapravo znaci da je proizvodjac distribucije izabrao niz paketa za svaku od opcija da bi racunar obavljao neku funkciju. Ako zelis server, a pocetnik si, najbolje je da ponovo instaliras Linux ako ti je vazna sigurnost, ako nije onda jednostavno instaliraj i podesi ono sto ti treba da bi racunar obavljao funkciju servera.

Ok, prije svega:
ako na svom računaru držiš web server, pretpostavka je da si administrator tog računara, odnosno da imaš administrativne privilegije, odnosno da si “root”.

To na tvom ISPu je druga vrsta rješenja, oni vjerovatno imaju direktorije tipa /home/httpd/nesto/nesto, obrati pažnju na ono drugo po redu, ova struktura tretira httpd (web server) kao posebnog korisnika koji ima svoj home direktorij itd. Opet, sadržaj tog direktorija možeš promijeniti ili kao root ili kao virtualni korisnik tog web servera (putem FTP pristupa i slično). Znači, ako ja otvorim domenu afan.com, napraviću direktorij /home/httpd/vservers/afan (virtuelni serveri - afanov virtuelni server), otvoriću korisnika afan:vusers (korisnik “afan” u grupi korisnika/virtuelnih web servera), taj korisnik će imati samo FTP pristup, i to samo u direktorij /home/httpd/vservers/afan. Dakle to nema veze sa onim što ti hoćeš.

Postoje tri odgovora na tvoje pitanje:

1. Dozvoli običnom korisniku da piše u direktorij /var/www/html. Ovo je LOŠE RJEŠENJE zato što smanjuje sigurnost tvog sistema. Npr. ako neko otkrije šifru za korisnika “afan”, tada će moći mijenjati web stranice, a inače ne bi mogao. Dakle to ćeš uraditi tako što ćeš kao root kucati
    chmod 0777 /var/www/html -R
  2. Koristi poddirektorije korisnika. Znači, ako kao korisnik “afan” napraviš direktorij /home/afan/public_html on bi trebao biti vidljiv kao http://www.mojserver.ba/~afan/ Dakle u svakom home direktoriju public_html je mapiran na ~imekorisnika na webu. Ovo ti se vjerovatno ne sviđa zato što ne podržava više domena, a imaš i onu ludu tildu.
  3. Promijeni konfiguraciju web servera tako da je DocumentRoot negdje u tvom home direktoriju. Znači imaš /etc/httpd/conf/httpd.conf, edituj ga kao root, potraži DocumentRoot i stavi tamo /home/afan/mojweb - ovo je LOŠE iz istih razloga kao 1.

…a sada…

1. THE PRAVI NAČIN ™:
    pravi svoju web stranicu u /home/afan/mojweb. Otvori shell kao root i uđi u taj direktorij mojweb. Svaki put kad hoćeš da provjeriš stranicu, u svom root shellu kucaj
    cp * /var/www/html -Rf
    Zar je ovo prekomplikovano??

[quote]Koliko sam skužio ti želiš da imaš permise kao i root (kad si prijavljen kao root). Otiđi u /etc i tu češ naći sudoers u kojem ćeš naći nešto ovako
afan ALL=(ALL) ALL
I to je to.
Pored toga pogledaj manuelne stranice za komande chmod i chown.[/quote]

Uspio sam (konacno) ubaciti liniju koju simi rekao - alinema nikakve razlike. Jos uvijek file-ove u /var/www/html ne mogu ni kreirati niti mjenjati, niti praviti nover direktorije… Izgleda da jos uvijek nemam iste permission-e kako root

sta je sljedece?

[quote]
4. THE PRAVI NAČIN ™:
pravi svoju web stranicu u /home/afan/mojweb. Otvori shell kao root i uđi u taj direktorij mojweb. Svaki put kad hoćeš da provjeriš stranicu, u svom root shellu kucaj
cp * /var/www/html -Rf
Zar je ovo prekomplikovano??[/quote]

Za mene, novog pingvina - jeste. Objasnjavas detaljno, stoji i mislim da fali milimetar da pohvatam sve konce. Zato cu te maltretirati opet (sorry):

• Napravio sam web direktorij u /home/afan direktorijumu, ali ga ne mogu vidjeti na localhost. Localhost mi jos uvijek pokazuje file-ove iz /var/www/html direktorija. Znaci , trebao bih napraviti nekakavu redirekciju, tacno? Kako?

• Sta ti znaci ono: ¨Svaki put kada hoces da provjeris svoju stranicu…¨ ? Kada hocu da je vidim na localhost-u?

- jos uvijek nisam rijesio problem sa postavljanjem afan user sa svim pravima kao root user? Uspio sam dodati liniju koju mi je gomes rekao ali isto se sve ponasa? Ili mislis da bi bilo bolje, iz siguronosnih razloga, da tako ostavim pa da ove stvari radim kao root user?

Hvala na pomoci!

Afan

Što se tiće djela za koji sam ja odgovoran, kada si u konzoli i kada ti trebaju root permise jednostavno ukucaj
#sudo su
i nakon toha passwowd

[quote]Što se tiće djela za koji sam ja odgovoran, kada si u konzoli i kada ti trebaju root permise jednostavno ukucaj
#sudo su
i nakon toha passwowd[/quote]

ok, to kontam. kako da se presaltam na root user u grafickom modu? Terminal mi ne ide jos uvijek od ruke.

Zdravo, i ja sam dosta nov u linux-u i trenutno mi je na računaru Mandrake9.0.
Potrebno je da se izloguješ i ponovo uloguješ kao root: user - root, pasword - Tvoja root šifra. To funkcioniše na Mandrake9.0, međutim za Mandrake9.1 moraš u kontrol centru da nađeš i omogućiš opciju logovanja kao root.
Pazi šta radiš kao root, sve je dozvoljeno, što, naravno, znači da možeš nahotice da srušiš linux!
Pozdrav, puno sreće sa linuxom. :slight_smile:

Potrebno je da se izloguješ i ponovo uloguješ kao root: user - root, pasword - Tvoja root šifra. To funkcioniše na Mandrake9.0, međutim za Mandrake9.1 moraš u kontrol centru da nađeš i omogućiš opciju logovanja kao root.
Pazi šta radiš kao root, sve je dozvoljeno, što, naravno, znači da možeš nahotice da srušiš linux!
Pozdrav, puno sreće sa linuxom. :)[/quote]

Da, rekli su mi da sve sto radim - radim kao drugi user, ne kao root, bas da ne bi sta zafrkn´o. Zato bih radije da sebi dam sve dozvole, kao i root user.
Tacno je da ne mogu u grafickom modu se logovati kao root, to me i zafrkava. Kako da nadjem tu opciju u ¨control centru¨? Ili gdje da potrazim informacije da nadjem kako se to radi?

Ako si pocetnik k;o i ja - onda me najbolje i razumijes, he, he, he…

Pozdrav, puno sreće sa linuxom. :)[/quote]

U control centru kod mene, u UserDrake-u mogu dodati novog user-a ali ne mogu root user-a…
Vjerovatno bih trebao nesto da radim u konzoli - ali ne umijem…

Afane nemoj se ljutiti ali neshvatam poentu stvaranja još jednog root user-a ! Ako je do prava već pomenutog dir onda chown afan dir/koji/želiš
kao root. Onda možeš da mjenjaš i dodaješ u grafičkom modu sve u taj dir.

Redirect kažeš ? U pitanju je samo da pokažeš koji ti je /root-dir za apache
vidi sliku ! dio iz httpd.conf

[quote]Afane nemoj se ljutiti ali neshvatam poentu stvaranja još jednog root user-a ! Ako je do prava već pomenutog dir onda chown afan dir/koji/želiš
kao root. Onda možeš da mjenjaš i dodaješ u garfičkom modu sve u taj dir.

vidi sliku !
[/quote]

Ma, nemam se sta ljutiti. Ja sam pocetnik tako da sam svjestan da cu vjerovatnio nekad i dobro nasmijati nekog svojim ¨ostoumnim¨ pitanjem.

Kako su mi rekli, uvijek koristi drugi user (u mo slucaju afan kao user) jer ak osta i zafrknes - kao root user mozes i popraviti. A ako sta zafrknes kao root user - ne popravi nikad vise. Medjutim, htjedoh kreirati file u /var/www/html da ga vidim na localhost, ali nemam dozvolu da kreiram ista u html direktoriju. Zato trazim nacin kako da sebi dodijelim tu (i slicne) dozvole.
E, sad, neko rece da formiram svoj direktorij (npr. myweb) u home/afan i da tu sve radim, a da redirektujem localhost sa /var/www/html ka /home/afan/myweb. Ok, kontam sta se radi, ali ne znam kako.

A dio sa slikom -dzaba Reufe, ne kontam. U koji file treba i sta da ukuam (+ moje koristenje vi editora je katastrofalnno)

Savjet? (Osim da se manem Linux-a, :-))

[quote]Afane nemoj se ljutiti ali neshvatam poentu stvaranja još jednog root user-a ! Ako je do prava već pomenutog dir onda chown afan dir/koji/želiš

vidi sliku ! dio iz httpd.conf[/quote]

Nova situacija:
chown radi donekle: uspio sam kreirati novi direktorij i u njemu mogu raditi sta hocu, ali file koji je direktno u html direktoriju (z akoji sam uradio chown afan /var/www/html) jos uvijek ne mogu modifikovati…

Idemo dalje, idemo dalje…

[/quote]

Vidim, postavio si novu sliku… Ovdje mi je vec neto jasnije!

[/quote]

Ok, nasao sam file i mjesto gdje trebam da upisem novi path. Medjutim, u grafickom modu ne mogu jer nemam dozvole. A sa terminalom i vi editorom - ne ide. Moram izgleda prvo nauciti najosnovnije vi editora…

Dobro je, danas san naucio nesto…

Hvala svima!

[quote]U control centru kod mene, u UserDrake-u mogu dodati novog user-a ali ne mogu root user-a…
Vjerovatno bih trebao nesto da radim u konzoli - ali ne umijem…[/quote]
U mdk kontrolnom centru idi na boot pa na drakboot i imaš dva načina:da odčekiraš 'pokreni X…´ i u konzoli se uloguješ kao root ili da ovo ostaviš čekirano a čekiraš ´ne…´ pa logout i sve ce ti se samo kasti
Čak i kada si ulogovan kao user, dovoljno je da u konzoli ukucaš
$ su root
a zatim uneseš root lozinku . Nakon toga , sve sto pokreneš iz konzole, pokrećeš sa root ovlašćenjima. :idea:

Umjesto VI editora koristi PICO ili NANO ! :slight_smile:
Ali prije svake izmjene BACKUP orginal file-a ! :lol: