Ikone i Theme
Downloaduj Ikone i Theme po zelji:
Npr. ja sam sam iskombinirao ikone po mom ukusu i nazvao ih Katastrofa Link za Katastrofa Ikone
Sa Gnome Look mozete izabrati Ikone i Teme ja sam skinuo primjer Thema: Milk
Instalacija Tema i Ikona: System ->> Preferences ->>Theme
Privuci kompresovanu datoteku u prozoric te potvrdi sa „Apply New Theme“
Ubuntu System Panel :
Na dnu imate usp_0.41-1_all.deb.changes.tar.gz morate biti prijavljeni ili registrovani da bi ste skinuli fajl. otpakujte i instalirajte Ubuntu System Panel
Alternativni link na ovom blogu ispod slike imate mali link aquí klikni tu da bi downloadovao USP
Poslije instalacije USP prvo izbrisem Menu Bar lijevo na gornjem panel-u “menu” Desni klik na Menu Bar i opcija “Remove From Panel”
Desni klik na gornji panel te selektuj opciju “Add to Panel”
I dodajem slijedce:
Main Menu
Ubuntu System panel
deleted Items (Trash ili Korpa)
Show desktop
Windows list
Workspace Swicher
Onda ih pomjeram po potrebi lijevo desno ako neka ikona smeta desni klik na tu ikonu i skinete kvakicu sa Lock To Panel tako da oslobodite ikonu da se moze pomjerati.
Slijedece sto sam uradio sa Panelom isao sam desni klik na panel “Properties” i pod Background izabrao sliku koju sam sam nacrtao.
Link za Panel sliku mozete memorisati 1280x26 1024x26
Ukoliko koristite drugu rezoluciju mozete joj promjeniti velicinu i boje u Gimp-u.
Sada mozete izbrisati donji panel jer vise nije potreban.
Gdesklets Lanch Panel:
Instalacija Ubuntu:
sudo apt-get install gdesklets
sudo apt-get install gdesklets-data
Pod Applications -> Accessories -> gDesklets pokreni program
Pronadji lijevo Toolbar/Lanchers i dupli klik na Starter Bar prenesi ga u donji dio ekrana
Iz Main Menu privlaci ikone koje zelis da budu u Panel-u
Ukoliko zelis da ti Gdesklets startuje direkt sa systemom idi u system ->Preferences -> Sessions
Pod Startup Programs klikni na “ADD” i upisi
gdesklets
kod slijedeceg pokretanja sistema pojavice se automatski Gdesklets Panel
Fontovi:
Pronadjite Gnome color chooser u System ->> Preferences te pod Panel izaberite fontove koje vam odgovaraju
Idite u System ->> Preferences ->> Font
I izaberite pod Desktop Font odgovarajuce fontove.
Iz OSX fontova uzeo sam Lucida Mac Bold te Virtue i extraktovao.
te se posluzio slijedecim komandama:
sudo mkdir /usr/share/fonts/truetype/ttf-macfonts
sudo cp -i ‘/home/medo/Lucida Grande Bold.ttf’ /usr/share/fonts/truetype/ttf-macfonts
sudo cp -i ‘/home/medo/virtue.ttf’ /usr/share/fonts/truetype/ttf-macfonts
kada napisete sudo cp -i onda privucite taj font u terminal te dodajte na kraju /usr/share/fonts/truetype/ttf-macfonts
Koristitio sam komandu da sistem ocita nove fontove:
sudo fc-cache -f -v
Poslije sam odradio gore navedeno.
Krajnji Izgled:
Modovi imaju pravo editovati text ili izbrisati u najgorem slucaju :mrgreen:
Pa i nelici na OSX, vidis ikone nije ni slicno OSX-u itd, izbjegao sam to, jer nije mi bio cilj OSX, fontovi su ostali isti promjenjeni jedino u panel i na desktop-u. Ikone su izmjesane mislim postavljao sam onako kako se meni svidja. Prije sam se drzao onog sa http://www.taimila.com/ubuntuosx.php pa sam rekao nevalja to moze to bolje i drugacije.
Nešto ne mogu sad da nađem nikakav dokaz, ali koliko znam .themerc je stari format tema koji nije kompatibilan sa novim KDEom. Poslije toga je bio .ktheme pa onda .kth
Nema potrebe vise, vidjela sam da je tema stara, a i Adis mi je rekao istu stvar icon_smile.
Sad sam pronasla neku novu, koju ne mogu da kompajliram, evo sha kaze (konf. prodje bez problema):
Pa ovdje nema nikakvih grešaka, u čemu je problem? Eventualno ne znam koji ti je distro, ovo se instalira pod /usr a moguće da je tvoj kde u /opt/kde ili tako nešto?
More bit’. Ali ne mogu da upotrijebim ovu temu, vjerovatno jer ne znam :). Drugim ljudima se pojavi u Theme Manageru, a meni ne :). A moj KDE je u /usr.