Mikrotik - idealan os za mreze

Pozdrav svima,

gdje mou uzeti ili skinuti mikroti distribuciju linuxa, kako sam ja skonto , ona je namijenjena mrezama…

puno pozdrava

Koristim MT u svojoj mrezi kao ruter, za nase potrebe je odlicna stvarka. Postavio sam ga na PII 350Mhz 128 RAM i 4GB HDD. Ime 4 interfejsa. Jedan je za korisnike u LANu, zakacen na switch, drugi je Access Point, treci ogranicava brzinu prema ftp i web serveru svim userima i cetvrti interface je izlaz prema internetu koji takodje limitira bandwidth po svakom useru na mrezi. Ima jos more opcija…

javi mi se na pm da se dogovorimo kako da ti posaljem.

Pozdrav,

^ kod mene je još slabija mašina :stuck_out_tongue:

Ako nemas para za Cisco uzmi MiktoTik :slight_smile:

Šta fali IPCop-u?

Po meni, IPCop-u fali, 95% opcija koje MT podrzava.
http://www.mikrotik.com/docs/ros/2.9/guide/specs

pa gdje to mogu skinut

isao sam na www.mikrotik.com ali on se placa

???

wtf? Nadam se da ti je sasvim jasno da je Mikrotik praktično samo specijalizirana Linux distribucija. Po onome što ja vidim na stranici sa specifikacijama, nema tu ničega što ne dolazi sa drugim distribucijama (osim možda kakav GUI za konfiguraciju ili slična glupost).

Btw, iskreno sumnjam da poštuju GPL licencu. Neka me neko ispravi ako griješim. Ne vidim nigdje download link na source kod koji koriste.

Imaju fat clienta za windows :roll:

ma sam mozes napraviti svoju distro za mreze. samo ti treba jedno pola godine da sve to podesis kako treba