Mikrotik ruter

Esselamu alejkum i pozdrav svima.

Zamolio bih nekoga ko ima Mikrotik ruter da mi posalje ili da se nekako dogovorimo da mi snimi ili sl.
Ako ima ko tako fin molim ga da mi se javi. Hitno mi je potrban, u pitanju je wireless mreza.

Hvala.

Nebi bilo lose kad bi bio malo precizniji po pitanju tvog Mikrotik routera ! sta ti tacno treba?

Pozdrav

Ice

pa trebala bi mi instalacija njegova :cry:

vjerovatno si uz njega dobio neku dokumentaciju a i trebao bi biti kakav .pdf na stranici proizvodjaca… samo to procitaj i vjerujem da ce ti biti dovoljno…

hehehe… rekao bih da covjek hoce mikrotik software :wink: kojeg nema, kao ni dokumentacije :wink:

Pozdrav

Ice

da upravo tako, nemam ama bas nista, imal ko fin da pomogne :mrgreen:

pa sad… ne znam sta bas zelis postici tj. zasto bas zelis mikrotik… ukoliko imas manju mrezu - mozes sve rijesiti sa linuxom, netfilterom i tc.om… ako ti treba neko rjesenje za vecu wired ili wireless mrezu, mozes koristiti google ili se javiti da vidimo sta se da napraviti ( naravno - na komercijalnoj bazi usluga :wink: )…

Pozdrav

Ice

evo i ovo da malo aktueliziramo.

nabavio sam mikrotik ruter, to je ustvari zaseban operativni sistem koji je “tezak” oko 14 Mgb. modifikacija linuxa i sluzi samo za rutiranje, 99% opcija koje ruter moze podrzavati to mikrotik radi. kompadibilan je sa ciscovim ruterima znaci moze razmjenjivati talebe pomocu rip-a. itd.

eto toliko :slight_smile:

Selam i pozdrav.

[quote=el-emin]evo i ovo da malo aktueliziramo.

nabavio sam mikrotik ruter, to je ustvari zaseban operativni sistem koji je “tezak” oko 14 Mgb. modifikacija linuxa i sluzi samo za rutiranje, 99% opcija koje ruter moze podrzavati to mikrotik radi. kompadibilan je sa ciscovim ruterima znaci moze razmjenjivati talebe pomocu rip-a. itd.

eto toliko :slight_smile:

Selam i pozdrav.[/quote]
kompa sta sta sa ciscom?
jos nisam vidio nijednog routera da ne komunicira sa drugim routerom ako je jedini protocol na njima tcp/ip
burazu toliko si nejasan da te bog nemoze razumiti a ne mi…
razlog nekomunikacije routera sa routerom: razlicite inkapsulacije se mozda koriste na njima, ili u najgorem slucaju, subnetting matematika nije uradjena kako treba… ali manje vise razlozi zbog cega router nemoze da prica sa drugim routerom je koristenje razlicitih inkapsulacija/protokola…
Ja znam da cisco 12.2 IOS(internetworking operating system) podrzava i dan danas protokole kao sto su DECNET/APPLETALK/NETWARE-IPX

lol a taj teski router nema zasebni os, vec zasebni graficki interface(koji koristi lightweight httpd na kojem su neljepljene html/cgi/perl stranice koje ti pomazu da graficki skuckas sve to …)
a operativni sistem je nesto drugo, hmmm naprimjer linux busybox, koji se tako reci nalazi na kamari (routera i adsl modema - za kucnu upotrebu)…