Još jedna američka savezna država na putu je usvajanja zakona kojim se preferiraju otvoreni standardi u svim situacijama kada to zahtjevi projekta ne sprječavaju. Posebno se ističe potreba korištenja “otvorenih formata podataka”.
Tekst prijedloga zakona sadrži niz drugih interesantnih detalja, a više o ovome možete pročitati ovdje.
Eto a da kažem nekom od naših ovdje “linux” on bi samo odmahnuo rukom i rekao bi “ih, ma bjaži, to je za nerazvijene zemlje …” koji apsurd :)[/quote]
Ma fazon je što kod nas vlada pravilo “ako si platio pantole 20 KM onda sigurno ne valjaju, ja sam svoje platio 150 KM i te su super” ili u prevodu “taj linux ne može biti dobar, čim je džaba”.
Ovaj tekst prijedloga zakona bi trebalo prevesti i poslati našim vladama i skupštinama, samo se bojim da bi odgovor mogao biti “ma ta Minesota, šta oni znaju”.
Recimo hipotetički ti nemaš pojma o linuxu a šef si jedne ogromne kompanije koja je, da bi uštedjela lovu, u potpunosti prešla na linux. Skontao si da će te puno jeftinije doći da instaliraš besplatan linux nego M$ dream packet od cca 550€ po računaru. Eh onda si skontao da tvoji uposleni baš i ne znaju administrirati linux pa si angažovao ULK da za njih održi kurs.
Na kraju, ti si ipak uštedio dosta para, firma koristi kvalitetniji software, uposleni sretni i zadovoljni administriraju i koriste linux a i ULK je zaradio nešto para.
Eh ako si mislio ne može neko ko nabavlja M$ za nekoga da nelegalno zavrne nešto para, tu se slažem, poen više za linux, bori se protiv korupcije i zloupotrebe položaja.
da,da,nisam mislio na cistu ustedu…:)…po meni ovdje najveci problem lezi u neinformisanosti ljudi…malo off-topic,ne zamjerite…vjeruj da 80% ljudi nema pojma da postoji nesta drugo osim windowsa…i to je zalosno…seminar koji je odrzan nedavno u zenici je super stvar…al problem je sto su posjetioce tog seminara pretezno cinili ljudi koji ionako gotovo sve znaju o tome…u ovolikom sarajevu,ja nisam vidio nijedan letak,nijednu najavu za taj seminar…znao sam za njega jer pratim desavanja u linux svijetu…al kako da zna neko ko i nije bas upucen u to…
pozdrav…