Modem/router/server konfiguracija

maloprije ceprkajuci po router (Liksys, W11S4PC11) setup page i modem (Actiontec GT701R DSL, http://www.compusa.com/products/product_info.asp?product_code=319265&pfp=SEARCH) setup page naletjeh na neke informacije koje ne razumijem:

1. prije par dana sam izgubio totalni kontakt sa internetom. jednom ranije se slicno desilo pa sam probao “popraviti” opet resetovanjem (ili je pravilnije reci restartovanjem?) router-a (tako sto mu iskljucim power na nekoliko minuta). Nakon ponovnog ukljucenja u struju internet proradio. medjutim, kasnije skontam da nemam pristupa serveru?
    malorije, ceprkajuci po router-u naletjeh da mi IP od server-a nije vise 192.168.2.103 nego 192.168.2.101? Znaci (najvjerovatnije) da sam resetovanjem router-a izmjenio i IP adrese kompjutera u mrezi?
    Pitanje: kako da napravim da ZADRZIM IP adresu kompjutera istu i nakon sto resetujem router?

2. Daljnjim ceprkanjem po setupu od modema (Actiontec)
    Status > Active User List
    naletjeh na:

[quote]Active User List
The Active User List below displays users on your local area network who are actively accessing the Internet.
The following information about the user’s PC is displayed on the list: IP Address type (DHCP or Static), MAC address, IP address and Computer name (DHCP only).
Type MAC IP PC Name
DHCP 00:06:21:66:a4:cc 192.168.0.3 00062566D7CD[/quote]
Posto svi kompjuteri u mrezi imaju adrese 192.168.2.100-105 onda pretpostvaljam da je 192.168.0.3 u stvari router IP? Tacno?

Setup > DHCP Server strana

[quote]DHCP Server
Your DSL Modem will automatically assign an IP Address to each computer in your network.
We recommend that you keep the current default DHCP Server settings. If you already have a DHCP server in your network, you may need to turn this function off.[/quote]
DHCP server je On (ukljucen) i, ako sam dobro razumio, ulogu DHCP servera igra modem. Medjutim, DHCP Server na routeru je takodje “Enabled”, tj. aktivan, i, ako sam dobro skont’o IP adrese u mrezi su definisane DHCP Serverom na routeru. Da li to znaci da treba da iskljucim DHCP server na modemu?

Hvala unaprijed

1. Postavi na serveru fixnu ip adresu… recimo 192.168.2.103 (ili neku ljepsu :slight_smile: )
  2. ti bi trebao da znas koja ti je ip adr. routera jer preko nje pristupas konfiguraciji rutera… pretpostavljam da ti je 192.168.2.1 ili .254 (ove se inace po defaultu postavljaju a moguce ih je u vecini slucajeva promjeniti)…
  3. Tvoji racunari u mrezi ako su podeseni da primaju ip automatski primaju ih od rutera (dhcp)… da nemas rutera tj da koristis neki switch onda bi ih dobijao od modema… Moguce je da tvoj router dobija od modema koje ce dns-ove koristiti i da je modem dodjelio 0.3 adresu tom ruteru i vidi ga kao takvog…

Sturih se trazeci gdje da “fixiram” server i jedino sto mi lici a to je “Host name and name server configuration” u YaST-u (SuSE 9.3)?
Medjutim, ako sam dobro skont’o, Host name je u stvari ime koje sam dao kompjuteru? Domain name mi je domena koju odrzavam na serveru (arhiva.com)?
Isto tako pise “If you are using DHCP to get an IP address, check whether to get a host name via DHCP or to set name servers and searched domains via DHCP”. Moze li mi ovo neko “podetaljiti” :smiley:

192.168.2.1

Znaci, ovako kako je sada je ok?

U YaST-u ti je to pod Network Devices → Network Card.