Modem

da li ovo cudo radi pod linuxom:

56k V.92 SVD PCI Intel (Ambient) PRO-NETS

?

radi !

Radi, zavisno od distribucije koju koristis mozda vec imas i drajvere (na SuSE 8.2 dodju i driveri za taj modem, koji koristi 536ep Intel chipset)

Na ovoj stranici su drajveri za sve Intelove (modemske) chipset-e:

http://www.intel.com/design/modems/support/drivers.htm

A na ovoj oni koji tebe zanimaju:

http://downloadfinder.intel.com/scripts-df/Product_Filter.asp?ProductID=977

Ako odlucis sam kompajlirati drajvere (sto ti i preporucujem, jer je zadnja serija drajvera dosta popravljena) na zadnjem linku kao OS odaberi Linux*, i skini verziju drajvera 4.60.1

Trebas imati source kernela, raspakujes paket, “make 536ep” i (kao root) “make install”. (sve ukupno traje cca. 2 minute). Ukoliko je sve OK
imas “podignute” kernel module 536ep, 536ep-core te mozes surfati.

P.S. (install skripta ponekad treba popraviti par header datoteka kernela, ali to ce ti javiti prilikom “make 536ep”)

hvala na odgovorima …

btw.

nisam ovo upitao za sebe (ja imam neki plavi aerodinamicni eksterni modem sa rockwellovom iznutricom), pa cu proslijediti osobi kojoj je to potrebno.

hvala jos jednom

Podpitanje: zasto druge distribucije ne ukljuce taj drajver u formi RPMa???

mozda SuSE packageri imaju priliku da rade i testiraju ove drajvere s modemom, mozda je do para ili trzista…hajd znaj…iako ja licno mislim, da bi to trebale raditi proizvodžači.

Pa vjerovatno zato sto nije potpuno “cist”, barem u formi u kojoj bi neki htjeli.

Skoro sav source drajvera je otvoren, osim jedne (osnovne!) biblioteke na koju se “naslanjaju” sve ostale. (Dakle, osnovni API je u toj biblioteci).

Vecina proizvodjaca koji radi nesto slicno…

P.S.

Sto se tice gore spomenutih modema (odnosno chipseta), iz mog sopstvenog iskustva (imam 2 komada) mogu reci ocjenu:
Odlicni softverski modemi, rade i na obicnom Pentiumu (sasvim dobro), a kostaju cca. 10 eura.

Hint: Na modemu se nalazi DSP chip te se tako najveci dio obrade signala ipak obavlja na samom modemu te moze i raditi na “kantama”.

Šta me briga što nije čist, bitno je da radi :slight_smile: i tako ću ga instalirati poslije. Što me nerviraju takve gluposti, nemam riječi da opišem. Ako se nešto može downloadati, treba ga staviti na CD, pa ko neće nek ne instalira.

Imam slično iskustvo sa Intelom.