Modifikovanje bios-a

Prvo, izvinjavam se, jer ova tema nema nikakve veze sa linux-om. Ali kontam mozda neko zna.

Nabavio sam atheros wireless karticu za laptop a u njemu je trenutno broadcom. Na nekoj od prijasnjih tema savjetovali ste mi da uzmem Atheros ili Realtek (trebalo mi za wep crack :slight_smile: ). E sad kad je ubacim u laptop, dobijem ovo:
“Unsupported wireless device detected, plese remove and restart. System halted. (nesto tako).” Da skratim pricu, googlajuci sam saznao da je HP takav da na njemu radi samo “HP approved hardware” ali se to moze zaobici modifikovanjem bios-a. Pa sad tu ima raznih alata i upustava ali nista nisam napravio. U svim tim upustvima se spominju rom ili wph bios fajlovi a kod mene je bin bios fajl.

Da li neko zna ista o ovome? Dakle potrebno je u bios fajlu dodati zeljeni hardware na whitelistu.

Svjestan sam rizika koji ovo predstavlja i jos jednom se izvinjavam na ovom postu.

probaj na HP forumu ili supportu

Ma nema nista tamo.

HP i Acer najlosiji lapovi totalno !

Netacno. Ne treba globalizovati stvari. Pogotovo se ne moze HP i Acer staviti u isti kos nikako. To sto ja hocu da uradim, nije ni predvidjeno da se radi. E sad to sto ja to BAS hocu, to je moj problem a HP nije duzan da mi pruzi pomoc pri tome.

Opet glasam za DELL no.1. ali to nije vezano za ono sto mi treba…nebitno…

Toshiba = awesomeness :wink:

moze li se znati koji je model laptopa?
EDIT
da, evo kad sam i ja pogledao malo google, ja to ne bih dirao :S.

[quote=Wizz]moze li se znati koji je model laptopa?
EDIT
da, evo kad sam i ja pogledao malo google, ja to ne bih dirao :S.[/quote]
HP 6735b. Trenutna kartica Broadcom 4322. Zeljena kartica Atheros AR5BXB6.

A google kaze da su misljena odprilike pola-pola. Nekima je uspjelo, a neki su unistili laptop zauvijek. Kod mene na laptopu postoji nacin ako se zezne bios da se ponovo nabaci ISPRAVAN bios sa stika ili kartice ili sl. Naime, napravi se bootabilan stik sa ispravnim bios-om, ubaci u racunar, pritisne se i drzi FN + B a zatim se racunar ukljuci. Tada on povuce sa stika pravi bios. Stvar je u tome, da bih ja to i pokusao kad bih mogao. Jednostavno ne mogu naci prave alate za modifikaciju. Kako sam vec rekao, svi ti alati ucitavaju formate biosa *.rom, *.wph a moj bios je *.bin koji je ustvari update biosa a ne kompletan bios.

Ne znam sta da radim.

P.S. HP mi kaze da ta kartica nije podrzana. (they are very sorry)

Uradi DUMP bios-a, vjerovatno to mozes sa nekim od HP-ovih alata za BIOS. S dumpom ce dobiti rom file koji mozes modifikovati i kasnije ponovo flashovati.

ako mene pitas, flashat bios je uvijek opasno, pa to ne radim ako bas nije nuzno. posebno ako je neki modifikovani bios, onda nema sanse :S.

Ne mogu naci nista za dump a da je hp-ovo. Probao sam neke druge programe ali mi ne naprave dobar rom file.

Ne mogu naci nista za dump a da je hp-ovo. Probao sam neke druge programe ali mi ne naprave dobar rom file.[/quote]
sa onim utilitijem koji koristis za flash-anje bios-a imas i opciju da spasis stari bios negdje … eh koristi to da dumpas postojeci bios. osim toga lakse je prodat taj laptop i kupit drugi koji podrzava tu karticu nego da ga ovako sjebes mijenjanjem bios-a i bacis i kupis drugi … nemoj se upustat u tu pustolovinu vidim da ne znas bas sta radis

Kako si uspio to zakljuciti? To da vidis da ne znam sta radim? Hvala svima na savjetima KAKO TO NE TREBA, ali molim vas ako neko zna da mi kaze ono sto me zanima neka kaze samo to. Hvala puno i za ovo do sad.

pa da znas davno bi ga dumpo i nebi ovdje pito … osim toga nakon promjena trebas iskalkulisat checksum i mnoge stvari , sto ti ja mislim bez pravog znanja i alatki nece uspjet tj. odmah ces zajebat stvar. pogledaj malo na linux bios stranicama mozda nadjes neke korisne informacije (http://www.coreboot.org) … mozes i rastvorit laptop odlemit bios chip stavit u flash programmer/citac i iscitat sadrzaj backupovat nalemit ga nazad i kupit isti eprom/eeprom i sa njim se igrati ako sta zajebes opet odlemit isprogramirat backup-om i sve tako …

Pa ako pitam, ne znaci da NE ZNAM STA RADIM. Nego mi mozda treba pomoc oko neceg specijalno…ali nebitno.

Prvo smiri bubice, niko ovde nije da ti se podsmeva vec se svi trude da ti pomognu oko ovoga, ako ne, onda bar da te odgovore od necega sto moze kvalitetno unistiti racunar ako se ne uradi ispravno.
Moj predlog je takodje prodaja/zamjena…

b.t.w.
solidnu puhalicu tesko da mozes naci ispod 200 KM, tako da sumnjam da ces skidati cip sa maticne. :slight_smile:

[quote=Bo]Prvo smiri bubice, niko ovde nije da ti se podsmeva vec se svi trude da ti pomognu oko ovoga, ako ne, onda bar da te odgovore od necega sto moze kvalitetno unistiti racunar ako se ne uradi ispravno.
Moj predlog je takodje prodaja/zamjena…

b.t.w.
solidnu puhalicu tesko da mozes naci ispod 200 KM, tako da sumnjam da ces skidati cip sa maticne. :)[/quote]
Ne mogu vjerovati. Nije vise ni bitno. Hvala svima na pomoci.