Modules_install nije moguc radi LN-a?

Pozdrav,

evo hocu da nabacim novi kernel na jednu stariju kantu… kompajliranje kernela i modula je proslo bez problema, ali kad sam htio da uradim make modules_install dobijem poruku tipa …

data-serv:/usr/src/linux-2.6.15.3 # make modules_install
ln: when making multiple links, last argument must be a directory
make: *** [modinst] Error 1

nabacio sam SuSE 9.2 na ovu kanticu i ovo je do sada prva greska na koju sam naletio… osim toga isti kernel sam kompajlirao na Suse 9.2 sistemu sa 2 procesora i taj je prosao bez problema… takodjer modules_install kreira direktorij /lib/modules/$KERNELNAME…

u make fajlu postoji par LN naredbi, ali ne znam na kojoj “pukne”… da li je neko imao slicno iskustvo???

Unaprijed zahvalan na svim odgovorima…

Pozdrav

Ice

Jedini linkovi pod /lib/modules// su “build” i “source” koji obadva pokazuju prema direktoriumu gdje se nalazi izvorni kod kernela.

Po greski bi reko da nazv tog direktoriuma negdje u sebi ima " " tj. space. Nesto kao “/usr/src/linux 2.6.15.3” ili slicno.

Probaj sa “make modules_install -i” i onda jednostavno napravi linkove rucno.

Cao

hvala ptah… probao sam sa -i opcijom i dobivam sljedece :

data-serv:/usr/src/linux-2.6.15.3 # make -i modules_install
ln: when making multiple links, last argument must be a directory
make: [modinst] Error 1 (ignored)
/bin/sh: line 0: [: too many arguments
INSTALL arch/i386/crypto/aes-i586.ko
cp: omitting directory /lib/modules/2.6.15.3-v1-DataServ' make[1]: [arch/i386/crypto/aes-i586.ko] Error 1 (ignored) INSTALL arch/i386/kernel/cpu/cpufreq/acpi-cpufreq.ko cp: omitting directory/lib/modules/2.6.15.3-v1-DataServ’
make[1]: [arch/i386/kernel/cpu/cpufreq/acpi-cpufreq.ko] Error 1 (ignored)
INSTALL arch/i386/kernel/cpu/cpufreq/gx-suspmod.ko

i tako ide do kraja… na kraju direktorij /lib/modules/2.6.15.3-v1-DataServ ostane prazan ! :frowning:

Pozdrav

Ice

Jesam corav!

“data-serv:/usr/src/linux-2.6.15.3 #” --> “linux-2.6.15.3 #” trebalo bi biti “linux-2.6.15.3#”!

Imas space na kraju naziva direktoriuma. :slight_smile:

i ja sam mislio da sam corav, ali sad kad sam pogledao stoji

data-serv:/usr/src/linux-2.6.15.3 # …
data-serv:/usr/src # cd linux-2.6.8-24
linux-2.6.8-24/ linux-2.6.8-24-obj/
data-serv:/usr/src # cd linux-2.6.8-24
data-serv:/usr/src/linux-2.6.8-24 # l
total 246

pristupam preko SSHa ali to nebi trebao biti problem… upravo sam provjerio i na drugom serveru je tako… ali nasao sam jos “space” na kraju Extraversion u Makefile.u… odoh kompajlirat pa cu vidjeti da li je do toga…

hvala na naocalama ptah :wink:

Pozdrav

Ice

Evo malo sam se igro sa svojim kernelom!

Za extraversion imaju dvije varijable EXTRAVERSION i CONFIG_LOCALVERSION.

Sa ‘make modules_install CONFIG_LOCALVERSION=“spac e”’ funkcionise, jednostavno ignorise space.

Sa ‘make modules_install EXTRAVERSION=“sp ace”’ dobijem istu gresku kao sto si opiso.

yup… bas je i do toga bila… u EXTRAVERSION je bio razmak na kraju i to je zeznulo stvar… a onaj razmak u shellu je izgleda “normalan”… uglavnom hvala ti mnogo na pomoci ptah.

Pozdrav

Ice