Moj hdd problem!

eh vako :

imam 80 bg hdd i sve radi osim uzimanja boot-a
imam 3 particije : 1. xp pro sp2 , 2. suse 10 i 3. arhiva

probelm je u tome sto mi boot uzima oko 10-15 minuta , prije nego sto uzme se boot monitor mi je sva crn i u gornjem lijevom uglu stoji jedna linija i blica,temperatura hdd bude sad oko 40-44 C,a prijeje toga fo 37 C

probalo sam da brisem particje,format radio i win reistaliro , rusio win i stavljo ponovo i opet bude isto!

hdd je seagate, model st380011a, 80 gb,

JA NEZNAM STA DA VISE RADIM !!!

Ja znam da je ovo pogresan podforum :slight_smile:

Kao sto mozes i sam primjetiti problem je disk :smiley:

de napisite sta konkretno

Probaj u BIOSu čačkati boot sequence (stavi HD na prvo mjesto). Što se tiče grijanja, dok se OS ne pokrene ACPI nije u upotrebi tako da je sasvim normalno da se kompjuter više grije.

tako mi jest
samo grije hdd

kako znas da ti se toliko grije hdd ? gdje gledas tu temperaturu ?

Otvori poklopac od kompa da malo uzme zraka, a mozda da ga stavis u frizider da se malo rashladi. Ukratko nabavi si hladnjake za grijanje. :twisted:

Ok reinstalirao si OS a da li si reinstalirao bootloader? Ako nije ni to, onda pojma nemam šta je (možda je disk na rubu crkavanja?)

Koji je chipset na ploci?
Donedavno je veliki broj ploca sa nforce 4 chipsetom imao problema sa SATA diskovima ukoliko je ukljucen NCQ, sto je rezultiralo uzasno sporim bootanjem.

lol

A sad nevezano za citat.

Ja sam im’o slican problem sa IBM HDD-om. Pri bootanju mi je blink’o kursor u gornjem lijevom uglu i trebalo mu je sto godina da to prodje, a onda mi je prijavljiv’o nekakvu gresku. Mislim da sam onda formatir’o sve particije i disk je radio dan, ili dva, ali sa katastrofalnim performansama (koliko se sjecam). Onda mi je opet pocelo famozno “blinkanje”, s tim da sam sad mogo doci do “Grub-a” te bootati Suse, ali kad bih bootao Windows onda mi je prijavljivao gresku sa chainloaderom. Onda sam ReiserFS particiju sastavio sa windowsowom particijom i opet se srusio, ali ovaj put nakon nekoliko minuta, a ne dana. Problem sam rijesio “Kupivsi novi disk!!!”

Ja sam ti rekao da je u pitanju hardverski problem. Da nemam licnog iskustva ne bih ti ni govorio :wink:

Hard Disk Sentinel

radio sam i brisanje svih particija i pravio jednu i nece opet
mora da je pri kraju(morat cu kupiti novi)

[quote=NM 156]Koji je chipset na ploci?
Donedavno je veliki broj ploca sa nforce 4 chipsetom imao problema sa SATA diskovima ukoliko je ukljucen NCQ, sto je rezultiralo uzasno sporim bootanjem.[/quote]
IBM intel pentium IV 1.6 ghz 1 gb rama… nije sata disk

lol

A sad nevezano za citat.

Ja sam im’o slican problem sa IBM HDD-om. Pri bootanju mi je blink’o kursor u gornjem lijevom uglu i trebalo mu je sto godina da to prodje, a onda mi je prijavljiv’o nekakvu gresku. Mislim da sam onda formatir’o sve particije i disk je radio dan, ili dva, ali sa katastrofalnim performansama (koliko se sjecam). Onda mi je opet pocelo famozno “blinkanje”, s tim da sam sad mogo doci do “Grub-a” te bootati Suse, ali kad bih bootao Windows onda mi je prijavljivao gresku sa chainloaderom. Onda sam ReiserFS particiju sastavio sa windowsowom particijom i opet se srusio, ali ovaj put nakon nekoliko minuta, a ne dana. Problem sam rijesio “Kupivsi novi disk!!!”[/quote]
tako je i kod mene ,morat cu kupiti novi ,al mi zao svasta je dozivio hehe

skini sa seagatove stranice njihovu dijagnosti i vidi sta mu ne valja.

eh ti diskovi. uvijek problemi sa njima. provjeri rok trajanja, mozda je istekao…
Mora se malo covjek i nasaliti da imate cemu da se smijete, pa ako nista drugo nege ljudskim glupostima. A hard disk novi… Najboljesvakih godinu i po kupis po jedan novi i mirno Zepce. Ni diskovi nisu sto su nekad bili. Znam ja kazem ti kako ono kazu iz iskustva. Imam neke hardisko od 4 gb i jos uvijek rade mozes li zamislit to, a imam i takve slicne sa tvojim problemom neke sam formatirao low level i radili su 10 dana i posle isto opet nesto zezaju. Mora da im je hladnjak za grijanje otisa ca.

jah… komentari su vam ono… za 10 ! pa jebote jedva cekam da neki od ovih “faca” nastradaju i da ostanu bez ideja i da zavrse ovdje gdje ce ih svi isprdati. Covjek pita za ideje, u takvim slucajevima se lako zaboravi na neku sitnicu ( jer se misli na podatke na disku :stuck_out_tongue: ).

Seagate.ovi diskovi su dobri ( barem sam ih ja cepao do 75°C :slight_smile: ). A kako Seagate kaze za tvoj model

“Ambient temperature is defined as the temperature of the environment immediately surrounding the drive.
Actual drive case temperature should not exceed 69°C (156°F) within the operating ambient conditions for
standard models, or 64°C (147°F) within the operating ambient conditions for ST3200822A and ST3200021A
(PLUS) models.”

Temperatura tvom disku ne predstavlja problem. Predlazem ti da uzmes diagnosticki software sa sajta i da predjes 2-3 puta ( ne jednom ) preko diska da vidis hoce li se ikakve greske pojaviti. Ako se pojave greske sa kalibracijom glave za citanje i pisanje, onda khm… prouci mu koju, pomoli se ili sta vec i cibni ga u smece. Ako bude gresaka prilikom citanja nekih sektora, probaj da formatiras ( naravno low-level, sa softwareom sa sajta ) disk i da opet napravis diagnozu. Ukoliko se iste greske cesto pojavljuju - taj disk vise nije za neku ozbiljnu upotrebu.

Naravno… odrzavanje konstante temperature u blizini diska i samog diska je preporucljivo. Postoje pasivni hladnjaci za koje ce ti i obicni IDE diskovi na 7200 rpm biti zahvalni :wink: O kombinaciji pasivnog hladnjaka sa ventilatorom - to prepustam freakovima :slight_smile:

Toliko od mene…

Pozdrav

Ice

btw. jos da se nadodam, ti seagatovi diskovi imaju garanciju default 5 godina , ili 3 zavisi koja je serija.
ako vec nisu prosle tri godine od kako imas njihov disk, onda stupi u kontakt sa njima, pa mozda i izganjas da ti daju novi disk u zamjenu za taj pokvareni (AKO ustanovis da je pokvaren) …