Moj IP ne otvara mi host nego DSL-ov host?

[quote=Tomcat][quote=maher_][quote=Tomcat]
IP Routing ti nevalja nikako, a isto tako IP adresing ti nevalja.
nemoj ovo da zaboravis, streight-trough cable se ne koristi na svakom dizajnu mreze… pogledaj kakve kablove imas, ako neznas raspitaj se sa onom osobom od koje si kupio ili ti je napravila jedan od tih kablova… ali u svakom slucaju ovo dole je tvoj dizajn mreze

kako se ja razumijem ti si rekao da imas:
SPEEDTOUCH(DSL MODEM/Router) i DLink switch - sto znaci streight trough kabal bi se trebao koristiti izmedju njih, isto tako iz switcha prema ethX na svakom kompjutru

Pogledat cu na netu negdje Speedtouch manual pa ako vidis ovu porukicu svrati na freenode irc #lugbih da malo popricamo i da popijemo po kafu …

:)[/quote]
Ne mora koristiti streight-thru kabal ako switch moze MIDIx radit, tj. sam se prasaltat na onaj kabal koji mu ubodes. To svaki iole noviji switch zna uradit.[/quote]
Da da kad bi taj switch bio pod Layerom 4 OSI modela onda bi mozda mogao MIDI, ali kako se ja razumijem Switch sa Layerom 4 je Router, a ne switch. Mozda grijesim, ali ipak stojim iza onog sto kazem, pa cak i ako sam pogrijesio… Ali nebi rekao da grijesim bar u ovim stvarima…[/quote]
Evo kraj mene na stolu bas kuci stoji jedan mali 8-portni switch koji ima tu funkciju…

Radi se o ZyXEL ES-108A

http://www.zyxel.co.uk/Products.32+B6JnR4X1p5WEVMcHJvZHVjdHNfcGkxW3Nob3dVaWRdPTE0OSZjSGFzaD1hMDU5NThkYmI1.0.html

“Zezno sam se, heheh Routeri su na Layeru 3 dok switchevi su Layer 4…” <<< otkad? Zar se detekcija ne vrsi na PRVOM nivou OSIja? Nije do paketa nego do signala ( koji su koliko ja znam na prvom :wink: ).

http://grouper.ieee.org/groups/802/3/af/public/mar00/broadcom_1_0300.pdf

Tomcat - hoces nam objasniti zasto Routing i IP adresiranje nije ispravno podeseno ( pogotovo ako bad_boy kaze da moze na net itd )?

Pozdrav

Ice

PS: bad_boy kaze da ima i modem i switch. znaci elem - dva uredjaja. ali kakve to opet ima veze ako racunari imaju pristup netu ( regularno ) i kad je potrebno podesiti DNAT sistem na routeru ?

Poznajem najmanje dva ne-laika iz Travnika :wink:

ma tanko jarane i to ako ti dodje uzeti ce …
a mogu na net sve je regularno i u pravu si 2 uredjaja ,switxh,modem,pa tek PC :wink:

[quote=IceBreaker]“Zezno sam se, heheh Routeri su na Layeru 3 dok switchevi su Layer 4…” <<< otkad? Zar se detekcija ne vrsi na PRVOM nivou OSIja? Nije do paketa nego do signala ( koji su koliko ja znam na prvom :wink: ).

http://grouper.ieee.org/groups/802/3/af/public/mar00/broadcom_1_0300.pdf

Tomcat - hoces nam objasniti zasto Routing i IP adresiranje nije ispravno podeseno ( pogotovo ako bad_boy kaze da moze na net itd )?

Pozdrav

Ice

PS: bad_boy kaze da ima i modem i switch. znaci elem - dva uredjaja. ali kakve to opet ima veze ako racunari imaju pristup netu ( regularno ) i kad je potrebno podesiti DNAT sistem na routeru ?[/quote]
DETEKCIJA?
Cek ba, niko ovde ne prica o detekciji vec prica na kojem nivou se radi routing…
Naravno da se detekcija vrsi na fizikalnom nivou.

A to tomcat sto nevalja pogledaj dobro u sliku, boundirana je public ip adresa na eth0, a onda pppoe assignira ip, naravno to je za dsl, pa ponovo eth0 je boundiran na privatni ip… hajde reci da je to ispravna konfiguracija… isto sranje sam koristio na svom dsl routeru koristeci tu semu eth0 i nisam mogao otvoriti nista, a kako on otvara je sigurno preko USB-a a ne preko etherneta … jer 2 adrese nemogu se naljepiti na jedan interface

[quote=Tomcat]DETEKCIJA?
Cek ba, niko ovde ne prica o detekciji vec prica na kojem nivou se radi routing…
Naravno da se detekcija vrsi na fizikalnom nivou.[/quote]
Jah… detekcija da… o tome se radi kad je maher ( ili ko vec ) spominjao MDIx i slicne zafrkancije. Znaci detekcija kabla se vrsi neovisno o uredjaju i radi se na principu raspoznavanja signala… to ti maher moze bolje objasnit nego ja :slight_smile:

kao prvo - eth0 ima dva adresna podrucja 169.254.(141.11)/16 i 10.0.0.(138)/24… prva adresa i adresno podrucje je ono “poznato” svima koji su se patili sa windowsima… kad uredjaj ne dobije IP adresu od dhcp.a - onda jednostavno uzme neku ( cisto da ima ). Tako pretpostavljam da je 169.254.141.11 IP adresa koja je AUTOmatski navedena za taj port, ali jednostavno nema efekta. Druga je ( kako se iz podesenja vidi ) podesena od strane korisnika. to adresno podrucje koristi i DHCP server koji se vrti na uredjaju.

http://www.dnsstuff.com/tools/ptr.ch?ip=169.254.141.11
http://www.iana.org/faqs/abuse-faq.htm#FAQonBlackholeServers
Check this out :wink:

Druga stvar - momak otvara sve… znaci da je ispravno podesen. Ja stvarno ne vidim razlog zasto ti mislis da je routing pokvaren. A iskreno receno - sumnjam da ovi speedtouch routeri imaju USB i Ethernet na jednom… evo gledam na ovom svom modemu i nema USBa.

Treca stvar - neko te slagao da se ne mogu 2 adrese prilijepiti na jedan interface :slight_smile: The truth is out there… google is your friend :wink:

Pozdrav

Ice

[quote=IceBreaker][quote=Tomcat]DETEKCIJA?
Naravno da se detekcija vrsi na fizikalnom nivou.[/quote]
Jah… detekcija da… o tome se radi kad je maher ( ili ko vec ) spominjao MDIx i slicne zafrkancije. Znaci detekcija kabla se vrsi neovisno o uredjaju i radi se na principu raspoznavanja signala… to ti maher moze bolje objasnit nego ja :slight_smile:

kao prvo - eth0 ima dva adresna podrucja 169.254.(141.11)/16 i 10.0.0.(138)/24… prva adresa i adresno podrucje je ono “poznato” svima koji su se patili sa windowsima… kad uredjaj ne dobije IP adresu od dhcp.a - onda jednostavno uzme neku ( cisto da ima ). Tako pretpostavljam da je 169.254.141.11 IP adresa koja je AUTOmatski navedena za taj port, ali jednostavno nema efekta. Druga je ( kako se iz podesenja vidi ) podesena od strane korisnika. to adresno podrucje koristi i DHCP server koji se vrti na uredjaju.

http://www.dnsstuff.com/tools/ptr.ch?ip=169.254.141.11
http://www.iana.org/faqs/abuse-faq.htm#FAQonBlackholeServers
Check this out :wink:

Druga stvar - momak otvara sve… znaci da je ispravno podesen. Ja stvarno ne vidim razlog zasto ti mislis da je routing pokvaren. A iskreno receno - sumnjam da ovi speedtouch routeri imaju USB i Ethernet na jednom… evo gledam na ovom svom modemu i nema USBa.

Treca stvar - neko te slagao da se ne mogu 2 adrese prilijepiti na jedan interface :slight_smile: The truth is out there… google is your friend :wink:

Pozdrav

Ice[/quote]
TIA586/TIA586B - Kako znam cisco routeri/switchevi prate ovaj standard. A ne MIDIx standard.
http://www.delmar.edu/Courses/ITNW2313/eiatia.htm

Ja vidim da ima dva adresna podrucja, ali kao sto sam kazes ako nema efekta koji ce vrag u konfiguraciji… ?
Drugo, stace mi u konfiguraciji public ip od kojeg nemam koristi i nikakvog prilaza netu, connectivity…?
Kazes 169 se izdaje automatski sto bi znacilo da koristis dhcpd, pa ako vec koristis dhcpd na tom istom interfacu sa ovom public adresom onda kako mozes na tom istom interfacu imati i privatni block koji u isto vrijeme izdaje 10.(x.y.z) kroz taj isti dhcpd??
nezelim da mi bude “poznato” ono od cega nemam koristi pa i ne koristim u konfiguraciji suplje ip adrese.
nejasno mi je ovo stvarno… ali haj neka…

hvala na linkovima…

Ne zanima me vise ovaj post…

[quote=Tomcat]TIA586/TIA586B - Kako znam cisco routeri/switchevi prate ovaj standard. A ne MIDIx standard.
http://www.delmar.edu/Courses/ITNW2313/eiatia.htm[/quote]
Moze biti, ali opet - ovo nema veze sa Ciscom.

[quote=Tomcat]Ja vidim da ima dva adresna podrucja, ali kao sto sam kazes ako nema efekta koji ce vrag u konfiguraciji… ?
Drugo, stace mi u konfiguraciji public ip od kojeg nemam koristi i nikakvog prilaza netu, connectivity…?
Kazes 169 se izdaje automatski sto bi znacilo da koristis dhcpd, pa ako vec koristis dhcpd na tom istom interfacu sa ovom public adresom onda kako mozes na tom istom interfacu imati i privatni block koji u isto vrijeme izdaje 10.(x.y.z) kroz taj isti dhcpd??
nezelim da mi bude “poznato” ono od cega nemam koristi pa i ne koristim u konfiguraciji suplje ip adrese.
nejasno mi je ovo stvarno… ali haj neka…

hvala na linkovima…

Ne zanima me vise ovaj post…[/quote]
a otkud tebi da je 169 javno podrucje koje vodi nekud? taj range je IANA nullirala i kao sto vidis iz linkova RPTR unos za adresu vodi u blackhole servere od IANA-e. Ta IP adresa dobiju inace kartice na windows racunarima kad ne dobiju odgovor od DHCP servera i sama dodjela se vrsi automatski. Ali to ne znaci da na istom interface-u ne moze biti podesena jos jedna IP adresa na koju ce se dhcp server sa routera ( samog uredjaja ) priljepiti i slusati za upite.

To sto tebi opticki smeta ta IP adresa u konfiguraciji, to ne znaci odmah da je ista pogresna ili da nece funkcionirati nikako… a ako te postovi ne interesuju - zasto ih pises uopce?

Pozdrav

Ice

heh pa ljudi nema smisle za svadju ja sam samo pitao za pomoc :slight_smile: a ev kad budem imao vremena pa cu vam fino uslikati sve kako sam povezao, od speedtocha do switcha pa na LAN/racunar

Hello

Evo isto pitanje samo je rijec o ftp tj portu 21 kako sam negdje procitao
IP adresa 10.0.0.100 racunara rucno postimana

ovako kad idem preko mreze cisto racunar racunar kucam recimo ftp://10.0.0.100 onda mi sve radi OK dok kad idem ftp://89.146.134.xxx dinamicka je IP onda mi otvara FTP na modem eh pa sam ja fino naso na netu i da treba postimati NAPT i kad postimama napt isto kako neko gore objasni

Inside address: 10.0.0.100:21
Outside address: unspecified:21
port: tcp

eh onda mi ne otvara vise FTP na modemu ali onda ne moze da otvori nista

pored ovih adresa u NAPT pise State=none ??? kako zasto