Moj IP ne otvara mi host nego DSL-ov host?

eee ljudi pozdrav imam linux suse 10,1 i modem adsl speedtouch seria 500
postavljen server na hostu eurostella, kada pokusam da otvorim svoj server/web preko IP,on meni otvara postavke DSL-a t.j. IP routing,DNS,NIS;… uglavnom ne otvara moj host na racunaru
zaboravi reci da mi je DSL spojen na D-Link i dijeli se mreza na 3 racunara sa mojim,znaci IP 127.0.0.1,127.0.0.2,127.0.0.3

jeli ko imao slicniproblema i dali je se to moglo rijesiti
unaprijed hvala!

moras mu u NAT-u konfigurisati da port 80 (ili koji ti vec treba) ide na privatnu IP adresu na kojoj ti je taj suse…

hehehe…

1. racunari u mrezi ti nebi trebali imati adrese tipa 127.0.0.1/2/3, jer se u prvom slucaju radi o IP adrese tkz. loopback interface.a.

2. konfigurisi da ti racunari u mrezi dobivaju adrese poput 192.168.0.1, 192.168.0.2 itd… znaci privatna C klasa IP adresa. Ovo podesavas pod DHCP ( pretpostavljam da router vrsi dodjelu IP adresa, ma koliko to “brutalno” zvucalo za jedan router :wink: ).

3. kako je DSL router jedini koji ima na DSL-interface.u javnu/public IP adresu, morat ces podesiti DNAT na routeru, tako da svi upiti na port 80 ( http ) budu proslijedjeni racunaru u mrezi koji vrsi funkciju servera. ( SNAT je vjerovatno podesen kad izlazis na net tako ).

4. kad to podesis, sa Interneta/ili kucajuci javnu IP adresu, neces moci pristupiti kontrolnom interface.u routera ( zato sto ces ga podesiti da ovaj proslijedjuje http protokol na tvoj server, zar ne :wink: ). U tom slucaju provjeri u konfiguraciji routera, da li mozes i sa interne strane pristupati kontrolama ( DSL je externi interface, a ethernet je interni ).

5. ne znam ni sam vise… nije problem, nego samo izazov :wink: SRETNO !

Pozdrav

Ice

heh sad me poce zezati ovo a ne mogu nikako da ga se rijesim ja promjenim root directory na /home/user/public_html/ pa ga vratim ali ponovo isto kad u browseru ukucam localhost

Access forbidden!

You don’t have permission to access the requested directory. There is either no index document or the directory is read-protected.

If you think this is a server error, please contact the webmaster.
Error 403
eurostella
Sun Aug 6 21:36:17 2006
Apache/2.2.0 (Linux/SUSE)

heh zna li ko o cemu je rijec

losa ti konfiguracija web server-a ILI nemas dobre permissione stavljene na taj dir, tako da ga web server (apache) ne moze otvoriti …

Pogledaj opcije pod direktivom <Directory /neki/dir/ovdje> u apache konfiguraciji i pogledaj dokumentaciju od apache-a da vidis sta ta direktiva radi …

ma ne znam vise ni ja sta je pokusavao sam svasta a ima li neka mogucnost da resetujem Apache ili moram ga reinstal

ahaha… /home/~user direktoriji su “dostupni” preko posebnog modula u indijancu… napravi novi vhost, podesi sebi direktorij /srv/neki i setuj ga kao DocumentRoot i ispod u direktivi. Tako nebi trebao imati problema. Sto se tice /home/user/public_html pristupa, pogledaj dokumentaciju apache.a

Pozdrav

Ice

PS: rcapache ili rcapache2 restart << resetovanje… a ne moras ti njega reinstalirati ( nije to windows ). Samo mu konfiguraciju moras podesiti kako je Bog rekao :smiley:

[quote=bad_boy]heh sad me poce zezati ovo a ne mogu nikako da ga se rijesim ja promjenim root directory na /home/user/public_html/ pa ga vratim ali ponovo isto kad u browseru ukucam localhost

Access forbidden!

You don’t have permission to access the requested directory. There is either no index document or the directory is read-protected.

If you think this is a server error, please contact the webmaster.
Error 403
eurostella
Sun Aug 6 21:36:17 2006
Apache/2.2.0 (Linux/SUSE)

heh zna li ko o cemu je rijec[/quote]
You don’t have permission to access the requested directory. There is either no index document or the directory is read-protected. <<<
a 403 znaci da nemas index documenat… stavi ga pa ce ti pokazati index.html u browseru kao startni dokumenat, a to sto kaze za directory read-protected to nije nista lose, to je dobra stvarka, ako te zanima stabilnost/secuity sistema, preporucio bi da nemjenjas to …

[quote=bad_boy]eee ljudi pozdrav imam linux suse 10,1 i modem adsl speedtouch seria 500
postavljen server na hostu eurostella, kada pokusam da otvorim svoj server/web preko IP,on meni otvara postavke DSL-a t.j. IP routing,DNS,NIS;… uglavnom ne otvara moj host na racunaru
zaboravi reci da mi je DSL spojen na D-Link i dijeli se mreza na 3 racunara sa mojim,znaci IP 127.0.0.1,127.0.0.2,127.0.0.3

jeli ko imao slicniproblema i dali je se to moglo rijesiti
unaprijed hvala![/quote]
10.0.0.1 - 10.255.255.254 class A - za privatni network |
172.16.0.1-172.32.255.254 class B - za privatni network | -> 0 I 255 su za multicasting/broadcasting
192.168.0.1 - 192.168.255.254 - class C za privatni network |
D ti netreba
E ti isto tako netreba

127 subnet je samo za loopback(localhost) sto znaci 127.0.0.1 = localhost (suse masinica) svi ostali 127.0.0.2-127.255.255.255 su nekorisni…

kazes imas D-LINK(ovo moze znaciti 2 stvari D-Link Switch i D-Link Router)
Ovo dole je za D-Link router
ovako sigurno imas dsl modem sa NAT je sigurno 192.168.0.0
na d-linku stavi 192.168.1.0 (pazi dobro x.x.1.x) jer radis routing pa moras promjeniti network adresu 0 u network adresu 1
dynamic dhcp ti je vec ukljucen na D-Linku i trebao bi izdavati adrese od 192.168.1.2 pa sve na dalje do 192.168.1.254 (255 je za broadcasting samo) “192.168.1.1 je adresa dlink router-a!”

ROUTERS - PRAVE ROUTE(PUT) DO SLEDECEG NETWORKA
SWITCHES - SAMO USMJERAVAJU PAKETE DO HOSTOVA ILI NETWORKA

evo raja da pojasnim malo situaciju mozda neko nije dobro schvatio moje objasnjenje, pa evo ovo je screen koji mi se javi kada unesem svoju IP ili IP/~user

to mi je prva stranica koju mi otvori a ovo su ostale funkcije koje mogu naci na (DSL-u)

tom cat samo da jos odgovorim da je D-LINK Switch idu jos 2 racunara sa mojim u mrezu

eh… ajmo mi malo razjasniti…

slika br.2 ti pokazuje koje interfaces imas ( prikljucke ). Eth0 je prvi mrezni prikljucak ( vjerovatno onaj sto ti ide u switch ), PPPoE1 je tkz virtualni interface koji se napravi kad speedtouch modem/router uspostavi PPP ( point-to-point koristeci PP-Protokol ) vezu sa DSLAM od Bihneta. imas i loop interface - kojeg posjeduju svi uredjaji i na svim uredjajima ( bilo router, bilo racunar ) taj interface ima adresu 127.0.0.1 - to nemas razloga da diras. Eh… tebi su za eth0 podesene dvije IP adrese tj. dva IP brojcana prostora ( range ). Kako vidim - u predzadnjoj slici - si podesio da ti eurostella racunar sa svojom MAC adresom ( to je ona HEXadecimalna adresa ) dobiva IP 10.0.0.1, tako mozes podesiti da i drugi racunari dobiju od routera fixnu adresu tipa 10.0.0.x …

Routing ( tj. usmjeravanje paketa ) je podeseno cim mozes na net :wink: ono sto tebi treba se nalazi pod NAPT ( Network address port translation ) - slika br.4 kod tebe. Odes na NEW i pojavit ce ti se slijedece da uneses :

• protokol : TCP
  • inside IP : ovdje uneses internu adresu racunara koji glumi servera… ako je to onaj eurostella, onda uneses 10.0.0.1 !
  • outside IP : ovdje bi se trebala unijeti vanjska IP adresa ( javna ) koju router dobije od Bihneta. Posto se ova adresa moze mjenjati ( osim ako nemas onaj business paket ), neka ti ostane 0.0.0.0 … tako ce sve sto dodje do routera na odredjeni port, biti preusmjereno na eurostella racunar.
  • inside port : unesi 80 — port na kojem slusa server ( web tj. http je 80 ).
  • outside port : unesi 80 – ovaj je vazan - svi paketi koji dodju na IP adresu od routera I budu “adresirani” na port 80 ( http ), bice preusmjereni na tvoj racunar.

Apply i to je to. trebalo bi da fercera. Iako bi ti predlozio da za testiranje uneses pod “outside IP” samo vanjsku adresu koju mozes naci uvijek na slici br. 1 ( 89… tako nesto :wink: ). Zasto? zato ako mu kazes da SVE http pakete preusmjeri na tvoj web server, moze se desiti da ovo NAPT podesenje “zabrani” pristup web interface.u od routera ( ipak - ne znam kakvo pravilo ovaj web interface napravi, tako da je bolje igrati na sigurno ).

To bi bilo to. Ovo sto je Tomcat napisao je korisno i preporucujem ti da naucis osnovne stvari oko podesavanja mreza ( barem IP adresiranje, netmaske itd ).

Pozdrav

Ice

hvala buraz unaprijed a evo sada cu i to pokusati,
a polako ucim jer nisam bas neki neiskusni linux-as ali ove me mreze nekad zbune :wink:

heh uradio sam kako si rekao i opet nista hebiga ne gine meni ruke dignuti od servera :wink: u svakom slucaju hvala

hm… a da nadjes nekog ko bi ti znao to podesiti?

Pozdrav

Ice

ma nemas koga ovdije sve laiki a vidijeti cu ako nista onda cu traziti bih net, hebiga ja imao USB i zamjenim ga za ovaj LAN al eto skontati cu nesto ipak hvala :wink:

[quote=bad_boy]evo raja da pojasnim malo situaciju mozda neko nije dobro schvatio moje objasnjenje, pa evo ovo je screen koji mi se javi kada unesem svoju IP ili IP/~user

to mi je prva stranica koju mi otvori a ovo su ostale funkcije koje mogu naci na (DSL-u)

tom cat samo da jos odgovorim da je D-LINK Switch idu jos 2 racunara sa mojim u mrezu[/quote]
IP Routing ti nevalja nikako, a isto tako IP adresing ti nevalja.
nemoj ovo da zaboravis, streight-trough cable se ne koristi na svakom dizajnu mreze… pogledaj kakve kablove imas, ako neznas raspitaj se sa onom osobom od koje si kupio ili ti je napravila jedan od tih kablova… ali u svakom slucaju ovo dole je tvoj dizajn mreze

kako se ja razumijem ti si rekao da imas:
SPEEDTOUCH(DSL MODEM/Router) i DLink switch - sto znaci streight trough kabal bi se trebao koristiti izmedju njih, isto tako iz switcha prema ethX na svakom kompjutru

Pogledat cu na netu negdje Speedtouch manual pa ako vidis ovu porukicu svrati na freenode irc #lugbih da malo popricamo i da popijemo po kafu …

:slight_smile:

Haj reci nam kad skontas :slight_smile: da utvrdimo da smo laiki :stuck_out_tongue:

[quote=Tomcat][quote=bad_boy]evo raja da pojasnim malo situaciju mozda neko nije dobro schvatio moje objasnjenje, pa evo ovo je screen koji mi se javi kada unesem svoju IP ili IP/~user

tom cat samo da jos odgovorim da je D-LINK Switch idu jos 2 racunara sa mojim u mrezu[/quote]
nemoj ovo da zaboravis, streight-trough cable se ne koristi na svakom dizajnu mreze… pogledaj kakve kablove imas, ako neznas raspitaj se sa onom osobom od koje si kupio ili ti je napravila jedan od tih kablova… ali u svakom slucaju ovo dole je tvoj dizajn mreze

SPEEDTOUCH(DSL MODEM/Router) i DLink switch - sto znaci streight trough kabal bi se trebao koristiti izmedju njih, isto tako iz switcha prema ethX na svakom kompjutru

Pogledat cu na netu negdje Speedtouch manual pa ako vidis ovu porukicu svrati na freenode irc #lugbih da malo popricamo i da popijemo po kafu …

:)[/quote]
Ne mora koristiti streight-thru kabal ako switch moze MIDIx radit, tj. sam se prasaltat na onaj kabal koji mu ubodes. To svaki iole noviji switch zna uradit.

Haj reci nam kad skontas :slight_smile: da utvrdimo da smo laiki :P[/quote]
nisam mislio na forum nego ovdije u travniku…
a kabal mi hmmm… davno sam ja to radio ustvri prijatelj jer ima razlika izmedju kabla koji ide sa komp-na komp i sa komp.-na switch pa na komp.
ja mislim da sa switchem ide jedna parica na drugu stranu… hm ne znam bas sad tacno ali provjeriti cu

[quote=maher_][quote=Tomcat][quote=bad_boy]evo raja da pojasnim malo situaciju mozda neko nije dobro schvatio moje objasnjenje, pa evo ovo je screen koji mi se javi kada unesem svoju IP ili IP/~user

:)[/quote]
Ne mora koristiti streight-thru kabal ako switch moze MIDIx radit, tj. sam se prasaltat na onaj kabal koji mu ubodes. To svaki iole noviji switch zna uradit.[/quote]
Zezno sam se, heheh Routeri su na Layeru 3 dok switchevi su Layer 4…