Mongrel pada

Već nekih godinu i po koristim Redmine za svoje predmete na ETFu ( http://f.etf.unsa.ba ). Do sada se odlično pokazao. Nije bilo većih problema osim što se prije nekoliko mjeseci neobjašnjivo zakucao i počeo koristiti sav CPU. Restart Redminea i kompletnog OSa nije pomogao. Pošto nemam iskustva sa Ruby aplikacijama malo sam istraživao i našao da se to zna desiti sa webrick-om koji inače nije preporučljiv izašta ozbiljno. Prebacio sam Redmine na mongrel koji radi vrlo brzo i bez zakucavanja, samo što se sada u prosjeku jednom sedmično desi da proces jednostavno umre i treba ga ručno pokrenuti. Savjeti koje sam čuo i našao - da se u cron stavi skripta koja svako malo restartuje servis - nisu mi se baš svidjeli, pa me interesuje zna li neko kakvo smislenije objašnjenje ili savjet? Instalacija je manje-više default.

Ako na istoj domeni miksaš Rails i drugi kod (npr. PHP), onda je mod_fcgid jedina opcija.

Kažu da je Passenger je preporučena hosting opcija za RoR produkciju.

Naravno, kad pogledam ovaj dokument:
http://www.modrails.com/documentation/Security%20of%20user%20switching%20support.html
sa sljedećim sadržajem

[quote]3. Chosen solution

Running Apache as root and writing a setuid root wrapper are the main contestants. The former is preferred, because it’s easier to implement.[/quote]
Onda mogu zaključiti da je Passenger “spreman”* za produkciju kao što je bio mod_php. Ili vrti apache kao root, ili vrti ruby kod kao apache user (dijeleći unix permisije za sve vhostove!). Da ne govorimo da ovakav pristup ne dopušta moderniji resource management na web serveru (cgroups).

  • IMHO nije spreman, ali ja sam cjepidlaka YMMW

otkako je passenger dosao ja sam napustio mongrel …
radi mi uglavnom ok - na njemu se vrti anetov change management softver za sve musterije koje imamo bez ikakvih problema sa zakucavanjem …

s druge strane imamo teambox (takodje je na railsu) instancu pokrenutu koja jednom u dva tri mjeseca postane uzasno spora pa se restartom rijesi (i ona je na passengeru)

Mi koristimo redmine sa passenger-om, radi k’o curica, do sada se ni jedan problem. Na serveru se vrti Debian 6.0.2 amd64. Instalacija iz aptitude-a, dakle bez kompajliranja i rucnih instalacija bilo kojeg paketa.