prvi put instaliram linux na svoju masinu
instalacija je prosla ok uz pomoc jednog kolege koji je iskusniji po tom pitanju ali onda kad resetujem masinu i izaberem da mi pokrene suse na monitoru mi se pojavci porukua “out of range” i nemogu nista da uradim i moram vjestacki(na dugme) da resetujem racunar. moram napomenuti da se na masini jos nalazi i Windows XP i da mi on najnormalnije radi.
Nemam iskustva sa suse, al to je najvjerovatnije problem sa “xorgconig” nema se sta pomoc oko susea, cak i nebrise particije (ko ni postojeci winxp) al et probaj opet al ti sam ovaj put. Jer ti taj jaran, kolega pardon …
[quote=camel]prvi put instaliram linux na svoju masinu
instalacija je prosla ok uz pomoc jednog kolege koji je iskusniji po tom pitanju ali onda kad resetujem masinu i izaberem da mi pokrene suse na monitoru mi se pojavci porukua “out of range” i nemogu nista da uradim i moram vjestacki(na dugme) da resetujem racunar. moram napomenuti da se na masini jos nalazi i Windows XP i da mi on najnormalnije radi.
molim vas pomozite ![/quote]
po mom mišljenju, tipični refresh problem.
imaš li neku live distribuciju (BHLD, UbuntuLive, Knoppix)?
*** ako imaš, i ako one prođu bez problema u X-režim, onda možeš kopirati postavke /etc/X11/xorg.conf sa tih distro i snimiti u suse-ov xorg.conf
dakle prvo zbavi kakvu live i ako uspiješ doći na “Desktop” javi se ponovo, pa se možemo vratiti na *** da ti kažemo šta dalje da radiš
ps:
ako si na ETF-u javi se, možda šta uživo pomognem
Windows će ti prepisati MBR i onda ćeš imati na boot meniju samo Win, tako da nećeš moći pristupiti Linuxu.Bolje je instalirati prvo Windows pa onda na zasebnu particiju Linux; tako ćeš imati i Windows i Linux bez ikakvih problema.
mislim da ćeš dobiti "isto"što se tiče gašenja monitora…
ps:
jesi li probao ovo gore?
pps:
mislim da ti je ovo problem (referesh rate trebaš vidjeti kakav ti je na live distro-pod uslovom da se pokrene “X” tj grafiičko okruženje)
npr kod mene je:
/etc/X11/xorg.conf
[quote][Section “Monitor”
DisplaySize 280 210
HorizSync 28-70
Identifier “Monitor[0]”
ModelName “MAZELLAN501P”
Option “DPMS”
VendorName “HANSOL”
VertRefresh 50-150
UseModes “Modes[0]”
EndSection[/quote]
ili prevelika rezolucija pa se i to da konfigurisati…
[quote]Section “Screen”
DefaultDepth 24
SubSection “Display”
Depth 24
Modes “1024x768” “800x600” “768x576” “640x480”
EndSubSection
Device “Device[0]”
Identifier “Screen[0]”
Monitor “Monitor[0]”
EndSection[/quote]
ZNAM LJUDE KOJIMA JE OVO BIO PROBLEM kada smo smanjili refresh (podesili za njegov monitor, sve radi ok)
[quote=camel]nemam nikakvu live distribuciju
gdje je mogu naci i kad je nadjem kako je instaliram?[/quote]
ona se ne instalira pokreće se sa cd-a, ne dira podatke sa diska, staviš je u cd/dvd-rom/rw i rebootaš, u biosu treba biti naštimano da je first boot device cd/dvd, kasnije samo pucaš enter i biraš zemlju/lokaciju itd, ako ovu odradiš javi se za dalje upute…
Samo to moze i biti problem,slicno pitanje je juce odgovoreno…
Ili init 3 pa sax2 i konfiguriranje Monitora sa podatcima koje odgovaraju istom,ili …
rucni rad xorg.conf pa prepravljanje vertikalnog Refresa…sigurana vrijednost je uvijek 60mhz bez obzira na Modes.
Ne Trebaš da bez raspakivanja napržiš ISO fajl (nije rar ali se asocira sa Winrar-om) koristeći opciju Burn image u Nero Burning ROM (znači ne onaj wizard nego onaj klasični interfejs).