Mono 2.0

Obzirom da Microsoft “gura” svoj .net framework (odgovor na javu-J2EE) uskoro bismo mogli imati aplikacije koje se pokrecu na svim sistemima.
Sta mislite kakva je buducnost mono-a i aplikacija “sljedece generacije”?

mono kaska za .NETom … mada zvuci primamljivo
zadnji put kad sam probao pokrenuti ASP.NET aplikaciju na monu - nisam uspio jer neke od kljucnih biblioteka koje je aplikacija koristila nisu bile portane

[quote=testni_hamo2]mono kaska za .NETom … mada zvuci primamljivo
zadnji put kad sam probao pokrenuti ASP.NET aplikaciju na monu - nisam uspio jer neke od kljucnih biblioteka koje je aplikacija koristila nisu bile portane[/quote]
Mono 2.0 podrzava sve pozive u MS-ovom .NET 2.0 ukljucujuci i ASP.NET, ADO.NET, Windows.Forms. Mono 2.0 dolazi cak i sa C# 3.0 kompajlerom sa LINQ-podrskom. U nekim stvarima je mono cak i ispred ms-a, kao na primjer podrsci za 64-bitne indekse array-a na 64-bit platformama, sto je ECMA specifikacija koja jos nije implementirana od strane MSa…

A kakva je buducnos mono-a - to samo nebo zna.

Godinama koristim ASP.NET (vb i c#), postoje razlozi zbog kojih ne koristim mono (puno djecijih bolesti) moguce da ce jednog dana necemu valjati u momentu nije moj slucaj. (inace bi aplication server koji ima podlogu koju ne moram licenzirati i koju mogu sam da konfiguriram po volji bila dobra stvar :slight_smile: )

Po misljenju Java evangelista c# nije mnogo odmakao , ja nisam java strucnjak (gledo jesam, probo nisam :slight_smile: ), ali mogu reci da je c# OK, dali ce sad biti i na MONO koji pokusava da premosti dva svijeta to je druga i duga prica.

[quote=DadoV]Mono 2.0 podrzava sve pozive u MS-ovom .NET 2.0 ukljucujuci i ASP.NET, ADO.NET, Windows.Forms. Mono 2.0 dolazi cak i sa C# 3.0 kompajlerom sa LINQ-podrskom. U nekim stvarima je mono cak i ispred ms-a, kao na primjer podrsci za 64-bitne indekse array-a na 64-bit platformama, sto je ECMA specifikacija koja jos nije implementirana od strane MSa…

A kakva je buducnos mono-a - to samo nebo zna.[/quote]
Da … sve to podrzava … ali tek sada kada M$ .NET ima Windows Presentation Foundation, Windows Communication Foundation ii jos mnoge druge stvari. Dakle definitivno mono dosta kaska. Jedino sto su uradili “na vrijeme” je taj LINQ, ali eno suska se da bi ga microsoft mogao izbaciti. A vala i nije nesto dobar (bar ovi moji programeri se jako zale na njega tako da cemo za novi projekat najvjerovatnije koristiti NHibernate).