Montiranje iso slike u /media/cdrom

Kada u ubuntu-u uradim mount -o loop slika.iso /media/cdrom on mi montira tu sliku kao da sam ubacio cd. Cak se i pojavi u device notification kao cd. U mandrivi ako to isto uradim nista se ne desi osim naravno sto je slika zaista montirana u /media/cdrom. Ali npr. ako mi treba da je cd ubacen za recimo neku igricu, mandriva to ne konta iako je iso montiran u /media/cdrom? Da li treba montirati negdje drugo ili sta vec treba uraditi?

Rijeseno.

Jos napisi i kako… :slight_smile:

Sljedeći put nemoj ni postavljati pitanje sve dok ne budeš siguran da ga ne možeš sam riješiti.

Bolje da postavi pitanje, pa ako u međuvremenu riješi, da napiše kako, možda bude od koristi nekome.

Da ali često bude neki lapsus ili pogrešno shvaćena stvar. Par korisnika ovog foruma je napisalo jako korisne postove na temu “kako sam riješio problem”, ali za to treba malo truda da se lijepo sastavi, možda ubaci screenshot i slično.

su
losetup /dev/loop1 name-of-file.iso
cd /dev
mv cdrom cdrom.orig
ln -s loop1 cdrom
mount /dev/cdrom /media/cdrom

And then when you’re done with your “cdrom” do:

su
umount /media/cdrom
losetup -d /dev/loop1
cd /dev
mv -f cdrom.orig cdrom

Ili drugi (meni laksi) nacin, instalirati “cdemu” pa u terminalu “cdemu load 0 isoslika.iso” a pri zavrsetku “cdemu unload 0”

Cdemu valjda vise nije podrzan (bar ne za maverick). Pa posto mi ovo treba ima li jos neki slican program tako da radi ono sto pise u prvom postu?

AcetoneISO :smiley:

AcetoneISO :D[/quote]
Imam ne radi ni on ono sto mi treba. Nema veze mountujem rucno u /media/cdrom

Hvala