Montiranje ntfs.a i nepostojeci SCSI uredjaj

ko bi rekao da nekad neke jednostavne stvari mogu biti tako komplikovane… radi se o slijedecem : na svoju drugu kutiju sam instalirao pored win2k suse8.1… sad hocu da montiram particije koje rade sa NTFSom i to pali samo dok sam root… kao normalni korisnik stalno dobijem poruku da nemam pravo da montiram particije… ama sve sam pokusao ( barem sto znam ) i nista nije upalilo…

HEEEEEEEELP :wink:

druga stvar je moj cdrom, kojeg suse raspozna kao scsi uredjaj :?: iako se radi o obicnom ATAPI cd pisacu…

opet molim nekog za pomoc…

Evo šta bi trebalo unijeti u /etc/fstab za neku ntfs particiju (prva primarna particija je ntfs, na mount direktoriju /windows/c - ti zamijeni /windows/c sa direktorijem po tvom izboru ):

/dev/hda1            /windows/C           ntfs       ro,users,gid=users,umask=0002,nls=iso8859-1 0 0 

Inače, ukoliko želiš iskoristiti YAST za editovanje fstab datoteke, opcija je Yast->System->Partitioner; odabereš NTFS particiju, Edit->Fstab Options; i check-neš opciju “Mountable by user”

Što se tiče CD-RW, drajveri su portani sa Sun-ovog Solarisa (biblioteka se zove “libscg”), tako da se na 2.4.x kernelima CD-RW emuliraju kao SCSI uređaji. SuSE bi trebao automatski proslijediti kernelu (ovisno od boot managera):

[code]Za LILO (u /etc/lilo.conf): ‘append = “… hdc=ide-scsi hdclun=0”’

a za GRUB (u /boot/grub/menu.lst) ‘kernel … hdc=ide-scsi hdclun=0’[/code]

Ovo će biti ispravljeno u 2.6.x verziji kernela (tj. CD-RW uređaji su već sada, u testnim verzijama 2.6 kernela, u potpunosti podržani i sva ova zawebancija oko SCSI emulacije jednostavno nije potrebna :o) )

P.S.
SuSE ti je vjerovatno automatski napravio linkove /dev/cdrom i /dev/cdrecorder na /dev/sr0

P.P.S
Da vidiš kako je detektovan tvoj CD-RW probaj slijedeće komande (spomenute na više mjesta na ovom forumu)
1: $> dmesg | grep ATAPI
ili (ukoliko je cdrecorder instaliran)
2: $> cdrecorder --scanbus

hvala za savjete… fstab je tek proradio kad sam mu dodao gid i umask… sa nls unosom mi je javljao stalno greske pa sam ga jednostavno izostavio… ipak radi…

za scsi emulaciju nisam znao - prvi put koristim cd pisac pod linuxom… interesantno je samo to da mi prilikom startanja javlja greske oko njega… ali sredicu to vec nekako…

jos jednom hvala i pozdrav…

ICE