Montiranje particija i cd -rom-a

Koristim Windows XP na ntfs-u i RedHat 7.3. Uz mala podesavanja RedHat
mi je prepoznao ntfs i Windows XP kao i drugu fat32 particiju. Ali svaki put
kad se ulogujem moram da montiran ntfs , fat32 i flopi.I tako sve nanovo.
Moze li mi neko pomoci oko upisivanja podataka u ETC/FSTAB ? Sta i kako?
Hvala

[quote=“jak”]Koristim Windows XP na ntfs-u i RedHat 7.3. Uz mala podesavanja RedHat
mi je prepoznao ntfs i Windows XP kao i drugu fat32 particiju. Ali svaki put
kad se ulogujem moram da montiran ntfs , fat32 i flopi.I tako sve nanovo.
Moze li mi neko pomoci oko upisivanja podataka u ETC/FSTAB ? Sta i kako?
Hvala[/quote]

RTFM …
man fstab … i sve ti pise …

Kao prvo, ovo nije Slashdot pa da je svaka druga rijec RTFM. Nadam se da smo se razumjeli?! Ukoliko neko zeli nabijati postove, a ne pomoci ljudima neka ide na drugi forum (ukoliko trebam biti jasniji “just ask for more”)

Jak, evo sta bi trebalo unijeti u /etc/fstab za neku ntfs particiju (prva primarna particija je ntfs, na mount direktoriju /windows/c - ti zamijeni /windows/c sa direktorijem po tvom izboru ):

/dev/hda1            /windows/C           ntfs       ro,users,gid=users,umask=0002,nls=iso8859-1 0 0

[quote]Kao prvo, ovo nije Slashdot pa da je svaka druga rijec RTFM. Nadam se da smo se razumjeli?! Ukoliko neko zeli nabijati postove, a ne pomoci ljudima neka ide na drugi forum (ukoliko trebam biti jasniji “just ask for more”)
[/quote]

:slight_smile: mislim da bi covjeku mnogo vise pomoglo da ga naucis koristiti informacije dostupne na njegovom kompjuteru negos to ces mu jedan po jedan problem rjesavati za njega. Zasto da pises ponovo stvari koje su vec napisane i lako dostupne? Ocito je ce se, ako covjek zna koristiti mount naredbu i zna sta je /etc/fstab, znati snaci u manualu za fstab.
Drugo je kada se radi o nekom problemu za koji rjesenje nije ocito.
To sto sam napisao, napisao sam iz dobre namjere - da pomognem. RTFM sam napisao onako iz fazona (vidis da je smajli pored). A ti ako imas vremena da odgovaras na pitanja tipa “kako se koristi naredba cd” onda je to tvoj problem.

Malo ti je argument slab :cry:

Ako ja imam vremena odgovarati “kako se koristi naredba cd” ti imas vremena odgovarati na moje “naputke o uporabi naredbe cd” (?!)
(No dobro, svacije se rijeci, i tvoje i moje mogu totalno iskriviti, pogresno shvatiti i sl.)

Ja samo generalno postujem stav da “nema glupih pitanja”, te da ni bi trebalo ljude napadati i kuditi u stilu “ma joj kakvo ti je to pitanje, pa to je banalno”. Svi smo mi nekad bili (a mozda smno jos uvijek) pocetnici.

Iz mog licnog iskustva znam da ljude u pocetku treba samo malo “pogurati”, dok se ne zagriju za tematiku (u ovom slucaju Linux), a poslije ce sami “RTFM”.

Da sad ne duljim, objasnim ja na forumu jednom, za par dana naleti neki drugi “novi kolac” (sa Red Hat-om i istim problemom)…

A ova nasa diskusija (hajd’ da ovu malu turu prepucavanja tako nazovemo) samo stvara dodatni sum od kojeg se ne cuju informacije koje bi se trebale cuti.

Toliko od mene.