Montiranje uredjaja

Koristim Ubuntu, i nemam nikakvih problema sa montiranjem uradjeja na racunar, jer Ubuntu automatski prepoznaje kad ustekam npr. externi HDD ili usb itd. Medjutim interesuje me kako rucno da montiram odredjeni uredjaj kojeg ustekam i desnim klikom razmontiram. Kako da sad ponovo namontiram taj uredjam u terminalu. Nije problem u koristenju komande mount, pronasao sam u man stranici sintaxu te komande, problem je sto ne mogu da nadjem koji uredjaj je u pitanju. Evo konkretnije kako da nadjem usb u dev folderu ili externi hdd i da ga napisem u ovoj dole komandi umjesto devicea: mount -t type device dir. Kad preko terminala izlistam sadrzaj dev foldera dobijem listing koji se sastoji od plavih, zutih, zelenih i rozih naziva. Ubuntu mi se stvarno pravo svidio, i dosta dobro sam savladao koristenje ubuntua preko gnoma, ali mi nedostaje taj terminalski dio. Krenuo sam da ucim iz man stranica, ali imam dosta pitanja, pa sam odlucio da se obratim forumasima za pomoc.

lsusb
sudo fdisk -l
sudo lshw -class volume

ili System–>Administration–>Disk Utility
Tvoji Usb Diskovi montiraju se u /media/
Ako ides na mountovan disk na desktopu i desni klik na Safely remove drive tvoji uredjaji nece se moci izlistati sa gore navedenim komandama.

A ako zelis da ti se nesto automatski mounta tokom boot-anja stavis ga u /etc/fstab

Evo ovdje mozes pogledati fino objasnjenje kako da dodas unose u fstab.

Hvala na odgovorima, bili su i više nego korisni!

[quote=listener]A ako zelis da ti se nesto automatski mounta tokom boot-anja stavis ga u /etc/fstab

Evo ovdje mozes pogledati fino objasnjenje kako da dodas unose u fstab.[/quote]
Ne znam zasto ce mu direkt mountovanje nekog usb uredjaja prilikom boot-a ako vec koristi ubuntu, mislim on ce ga sam mountovati prilikom ubacivanja u usb prikljucak.
Ukoliko opet zelis boot-anje sa USB uredjaja na kojem je instaliran nekakav OS to se radi preko Bios-a ili opcije prilikom paljenja racunara zavisno od proizvodjaca negdje je F12, F11, esc itd… Boot opcija.
Pojedini racunari imaju opciju u Bios-u da USB kljuc prepoznaju kao CD ili live CD, ipak sve zavisi od bios-a i proizvodjaca.

[quote=medo][quote=listener]A ako zelis da ti se nesto automatski mounta tokom boot-anja stavis ga u /etc/fstab

Evo ovdje mozes pogledati fino objasnjenje kako da dodas unose u fstab.[/quote]
Ne znam zasto ce mu direkt mountovanje nekog usb uredjaja prilikom boot-a ako vec koristi ubuntu, mislim on ce ga sam mountovati prilikom ubacivanja u usb prikljucak.
Ukoliko opet zelis boot-anje sa USB uredjaja na kojem je instaliran nekakav OS to se radi preko Bios-a ili opcije prilikom paljenja racunara zavisno od proizvodjaca negdje je F12, F11, esc itd… Boot opcija.
Pojedini racunari imaju opciju u Bios-u da USB kljuc prepoznaju kao CD ili live CD, ipak sve zavisi od bios-a i proizvodjaca.[/quote]
Iz dva razloga:
1.
Siguran sam da je toga Gelsomino bio svjestan na pocetku ako uradi unmount usb uredjaja dovoljno je da samo iskljuci usb kabl i vrati ga opet i njegov uredjaj ce se mountati.
Posto covijeka izgleda interesuje nesto vise, sto se da zakljuciti iz ovoga Gelsomino: Kako da sad ponovo namontiram taj uredjam u terminalu.

Dao sam mu malo informacija da moze sa njima baratati ubuduce npr. kada to ne bude u pitanju externi usb disk.

Nije lose biti svjestan postojanja /etc/fstab - a zbog boljeg razumijevanja OS-a na kojem radis ocigledno zbog razloga pod 1. (jer hoces da znas nesto vise)