jel postoji mogucnost da mountam cijeli racunar… tj ne samo folder vec sve foldere share-root foldera?
evo kako sam to pokusao i ne ide mi… gdje grijesim?
mount -t smbfs -o username=kefalo,ro //artemis/ /media/smb/artemis
kada pokusam da mountam pojedinacno dir //artemis/upload to ide … ali mi dalje predstavlja problem posto neznam ponekad kako se dir-ovi zovu pa moram da nagadjam imena… komplikovano. kako da iz terminala saznam koje dirove sharuje neki komp?
sa smbtree mi izlista sve umrezene kompjutere i sve foldere a to jako dugo traje jer je mreza izgradjena od 30-ak kompjutera. pa mi treba kako da saznam share dirove samo jednog kompjutera kojem znam ime… a nije problem da se koristi smbtree -s i tako dobijem imena svih kompova u mrezi.
Sharename Type Comment
--------- ---- -------
print$ Disk Printer Drivers
Canon Printer Canon LPB-660 LaserPrinter
fileshare Disk
ftpanonim Disk ftp anonim
ftpusers Disk
web Disk
torrent Disk
IPC$ IPC IPC Service (Samba PDC running 3.0.14a)
ADMIN$ IPC IPC Service (Samba PDC running 3.0.14a)
castra Disk Home Directories[/quote]
mozda se malo kasno javljam ali nekome ko u buducnosti bude imo ovaj problem i ovo procita, bice mu takodje od koristi i ova komanda:
net rpc share -S 'ime_kompa’
ime_kompa je cini mi se netbios name
zasto ovo pisem? naime, da se nekome ne dogodi ono sto se meni dogodilo, satima dugo surfanje i razbijanje glave u potrazi za odgovorom zasto smbclient -L ‘ime_kompa’ ne prikaze sve share-ove, ovaj fazoncic ce dobro doci. Caka je u tome da smbclient koristi RAP umjesto RPC. RAP je stariji i ne prikazuje share-ove duze od 12 (ili 13) karaktera.
Nadam se da ce to programeri sambe ispravit, iako sam negdje procito da nece( barem ne jos) jer nije isplativo (ili cak izvodljivo), jer bi se moro promjenit veliki dio koda.