Moze li Linux bolje?

Eto, juce kupih novi Bug. Tema broja je operativni sistemi, odnosno usporedba Win XP-a, Linux-a i Max OS-a.

Naravno krenuo sam odmah sa Linux-om, ali procitavsi tekst koji je veoma kriticki okrenut ka Linux-u kao kucnom operativnom sistemu, shvatio sam da u biti i jeste tako. Da sada ne bih prepricavao sta je napisano, jedine rjeci hvale koje je autor imao prema linux-u su bile naravno mrezna i serverski zadaci.

Ja mislim da je(za one koji su procitali), autoru 99% u pravu. Linux je bez potrebe iskomplicirao stvari, jer ne postoji neki jedinstveni standard kreiranja programa. Zar neke stvari nije se moglo napraviti jednostavnije??(TIP: Instalacija fontova). Zar je jedina alternativa Windows-ovom Office-u tromi Star Office?

Da ne davim previse, iznjecu svoju poentu. Znam da za linux postoji bezbroj programa, ali vecina njih su previse komplikovana i losi(cuj browser u tekstualnom okruzenju???). Zar je toliko tesko napraviti univerzalni player(lupam), kao WinAmp koji svira sve zivo, jednostavno se instalira, ima super mogucnosti i odlicno izgleda. Mislim da Linuxu fali upravo ovakvog software-a(za kucnog korisnika).

Eto, zavrsih sto sam htjeo reci…

Naravno da moze.

Nemoj zaboraviti da je linux relativno mlad

OS i jos u razvoju. Pogledaj gjde je linux bio prije godinu dana i zamisli gdje ce biti sljedece godine. Uskoro ce izaci kde3, gnome2, staroffice6.0 itd.

Za linux postoje i drugi office paketi: wordperfect, kword, abiword, lotus itd. Problem je samo da im ljudi rijetko dadnu sansu, nego samo gledaju na slicnost sa msword i mogucnosti da otvore msword fajlove.

Sto se tice browsera - niko te valjda ne tjera da koristis lynx?

/dino m

Tvoje pitanje ili konstatacija zahtjeva duzi odgovor, pa mi oprostite ako ovaj tekst bude dug, a bit ce po svoj prilici.

Prva stvar koju treba neko ko tek pocinje sa Linuxom znati je da Linux nije za svakoga. Bar jos nije. Prva prepreka nekom pocetniku je jos uvijek kreiranje particija. To je sad u vecini distribucija dovedeno do toga da svako ko ima pojma o tome sta je particija ili kako particionisati disk, moze kreirati particiju za 2 minute. 1998. godine je to bio jako veliki problem, pa je vecina vec na prvom koraku odustajala i proglasavala Linux “bezveznim”. Zasto je to tako? Linux i GNU aplikacije prave ljudi koji nemaju previse smisla za dizajn i to rade kako bi Linux mogli “stucnjaci”, ili ljudi koji znaju nesto vise o programiranju, razumjeti. Njima je vazno da neka aplikacija radi, da je stabilna i sigurna a ne kako ce ona izgledati. Prednost i “lakoca” Windowsa se moze staviti u dvije rijeci: user friendly, sto znaci da oni vise obracaju paznju na izgled ili da olaksaju korisniku racunara (bilo kojem, sekretarici, automehanicaru, cistacisi i sl. pa sve do experata). Linus Torvalds je u intervjuu sa cisco.com, link imate na main stranici negdje, kaze da MS razmislja tako sto kaze: “Na koji nacin cemo mi zaraditi od svog rada?” I glavna funkcija MS-a je marketing, cime oni prodaju svoj software. Dok je Linux vise okrenut ka sigurnosti i stabilnosti, sto ga automatski stavlja u grupu “serveri”.

Uporedi sada Linux. U potpunosti besplatan sistem, otvorenog koda. U ponedeljak je Abdulah Sidran, oprostite mi sto njega mjesam u ovo, ali mi pade napamet upravo on, rekao da su negdje organizovali “Vece poezije” i da je ulaz bio slobodan iliti besplatan. Na toj se veceri poezije pojavilo jako malo ljudi. Pa kad su organizatori “skontali” u cemu je problem, “pukli” su, kako on kaze, ulaznicu od 20Km. Naravno, pojavilo se odmah vise ljudi. Svijetom, inace, vlada ova: “Ako je besplatno, onda ne valja.” Tu je recenicu izgvorio i vec slavni asistent Glavic na ETF-u jednog suncanog dana, a tu recenicu cesto koriste i “ugledni” profesori Elektrotehnickog fakulteta, nazalost. Zasto ovo pricam? Ljudi kojima kazes da je Linux besplatan, ili prije slobodan software, jos otvorenog koda, ne mogu da vjeruju, pa cesto odbace Linux bez da ga ikad probaju.

Posto sam student i imam namjeru, nekada, zavrsiti ETF, Linux mi danas predstavlja raj za ucenje. Okruzen si kodom i strucnjacima koji ce ti u svakom trenutku pomoci. Ko ce meni na ETFu omoguciti da naucim nesto vise? A oni koji su na ETF-u ili oni koji su ga zavrsili, znaju kakav je odnos profesor-student (cast izuzecima), ili sta tamo mozes nauciti. Sta mozes nauciti na Windowsu? Trenirati brzinu click-anja?

Veliki problem kod Linuxa su i driveri, tj. dominacija Windowsa na polju Desktop racunara. Kupis li noviju graficku karticu, tesko da ces naci drivere za nju. Tu nailazimo i na nerazumijevanje proizvodjaca hardware-a. Vecinu drivera koje danas koristite napisali su upravo Linuxasi, a ne proizvodjaci hardware-a.

Inace, vlada misljenje da se Linux moze koristiti samo kao server. Medjutim, ja mislim da to nije tacno. Ja ga koristim svaki dan i na njemu mogu uraditi sve sto mi je potrebno. Postoji, naravno, niz programa koji nedostaju, ali ako IBM nastavi sa ovakvim ulaganjem i ucescem u razvoju Linuxa, mislim da ce se to vrlo brzo rijesiti. Kazem IBM, jer mislim da ce on (svojim novcem) ubrzati proces nastanka tih programa.

Tekst u BUG-u nisam procitala, ne vjerujem da cu, osim ako ne posudim od nekog , mozda je autor u pravo, a mozda i ne. Slazem se s tim da su se stvari prilicno zakomplikovale, jer se uporedo razvijaju iste aplikacije, umjesto da se “snage” udruze. Linus je to u svom intervjuu objasnio cinjenicom da Linux ne posjeduje niko, pa da cak nije ni njegovo vlasnistvo. Svako, ko ima dovoljno znanja, moze nastaviti razvoj Linuxa ili ucestvovati u njemu. Sto je, po meni, vise nego li odlicno. Toliko mogucnosti imas s Linuxom, naravno ako si dovoljno upoznat sa GNU filozofijom, da im ja ne mogu vidjeti kraja.

> cuj browser u tekstualnom okruzenju???).

Hm, prije godinu-dvije bila sam ubjedjena da sve sto zelis mozes uraditi u konzoli. I, sada, najcesce radim u konzoli. Jednostavno se trebas navici i vidjet ces da ces na taj nacin mnogo vise nauciti o radu jednog operativnog sistema. Bar ako se kanis baviti sistem administracijom.

> Zar je toliko tesko napraviti univerzalni player(lupam), kao WinAmp

Ima ih vise, samo ti ovog puta imas pravo da biras onaj koji ti treba, ili onaj koji ti se svidja. Ali, ne zaboravi, vecina njih je jos u razvoju. Zamisli sta ce biti 2005.

> Mislim da Linuxu fali upravo ovakvog software-a(za kucnog korisnika).

Da, fali. Ali, evo, Mandrake je na putu da napravi sistem koji ce svako moci instalirati i koristiti.

Imam osjecaj da vecina vas nije upoznata sa GNU projektom ili filozofijom, pa cu vas jos jednom uputiti na gnu.lugbih.org (ili uskoro gnu.linux.org.ba) da procitate sve prevedene tekstove. Mislim da cete jako puno odgovora naci bas u tim tekstovima.

Nije ovo sve sto sam htjela reci, ali bit ce i drugih prilika

Ok. Shvatio sam

Sve mi je jasno. Nisam ni mislio da kazem da je linux los(jer to i ne mislim), i dosta ga koristim(nervira me M$ i njihova strategija!). Htjeo sam da istaknem da je slobodan pristup kodu programa prednost ali mozda i mana. Jer kao sto rece svaki programer se uhvati i napravi svoju verziju nekog programa, umjesto da se svi udruze(he he i ja sad zvucim ko malo djete), i naprave programe user friendly. Jer to je jedini nacin da se privuce vise korisnika.

Jer program mora da bude kao uticnica za struju - sa vana jednostavna do bola a iznutra se krije citav mehanizam(ako zelimo da omogucimo nekom pocetniku da radi sa tim programom.), i na jednostavan nacin se izvrsavaju kompleksne zadace.

Sto se tice faksa, i ja sam na elektrotehnici, i znam dobro sta Glavic kaze(ima li ijedan linux tamo??).

I usput da nisi ti na 2. godini prva auditorna?

Nisam ni mislio da kazem da je linux los

> (jer to i ne mislim)

Cuj, nisam to ni mislila, jer da jesam dobio bi odgovor od dvije recenice.

> Htjeo sam da istaknem da je slobodan

> pristup kodu programa prednost ali

> mozda i mana.

Sve stvari u zivotu imaju i prednosti i mane.

> Jer kao sto rece svaki programer se

> uhvati i napravi svoju verziju nekog

> programa, umjesto da se svi udruze(he

> he i ja sad zvucim ko malo djete),

Ne, ne zvucis kao djete. U svoj toj “sili” software-a tesko je naci jedan koji ce tebi odgovarati, s tim se slazem.

A zasto se ne udruze? Cuj, o ukusima je tesko raspravljati. Jedan bi to uradio ovako, jedan onako. Obicno sve to pocne kao “igra”, bas kao sto je i Linux nastao, a zavrsi kao ozbiljan projekt. Ali, nije li “cool” to sto ti sutra mozes napraviti bilo koji program koji pozelis? GPL…

Najvaznije od svega toga je sto mozes od toga zivjeti i biti covjek.

> Jer program mora da bude kao uticnica

> za struju - sa vana jednostavna do bola

> a iznutra se krije citav mehanizam(ako

> zelimo da omogucimo nekom pocetniku

> da radi sa tim programom.), i na

> jednostavan nacin se izvrsavaju

> kompleksne zadace.

Odlicno poredjenje. I u potpunosti se slazem. Ali, moras da pazis i na ovo. Linux je, cesto ovo kazem, jos u razvoju. Bitno je da je na pravom putu, a mislim da jeste, i da svaki dan dobijes jednog linuxasa (koliko sam ja samo MS-ovaca “preobrazila” ). Ali mislim da se ide ka tome da Linux postane “user friendly”. Probaj Mandrake, ako mi ne vjerujes.

> i znam dobro sta Glavic kaze(ima li ijedan linux tamo??).

Glavic je Glavic. A ova tacka na kraju recenice igra vecu ulogu, nego li sama recenica.

Btw, radimo i na uvodjenju Linuxa na ETF. Srecom, imamo podrsku gospodje dekan, ali su profesori malo “problematicni”.

> I usput da nisi ti na 2. godini prva auditorna?

Ne skontah ovo “prva auditorna”?

I jesam, na moju zalost ili mozda srecu, sticajem (ne)sretnih okolnosti na drugoj godini ETF-a.

Amila

Par stvari bih htio da istaknem.

Linux nece napredovati dok god se ne okrene “obicnim korisnicima”, znaci ljudima koji ne da ne vole racunare nego ih mrze, ali su prisiljeni da ih koriste (radi posla itd.) Vjerovali ili ne, takvi ljudi cine 95% korisnicke populacije. Ako Linux ostane platforma za ucenje i servere, nikada se nece rasiriti i jednog dana ce ga MS samo progutati. A to zbog stotina ljudi koji idu linijom manjeg otpora i koriste ono sto koristi vecina, cisto radi raspolozivosti neke “tehnicke podrske” od prijatelja itd. Znas ono, ako se 100 ljudi zaleti i skoci kroz prozor, skocice i 101. Dok god se tih 95% korisnika ne pokrije makar dijelom, Linux nece biti mainstream i borice se za ono malo prostora pod nebom dok ne iscezne.

Srecom, postoje distribucije Linuxa pa covjek moze odabrati neku koja mu najvise lezi. Ja jos cekam neku distribuciju koja bi bila 100% duplikat Windowsa samo bazirana na GPL softveru. I to Win98 a niposto XP. Znam da to kod ljudi izaziva zgrazanje, ali to je ono sto se trazi. Prvo ubrzati boot. Uvesti rad sa root korisnikom kao default. Pitanje sigurnosti rijesiti firewallom, makar Linux to dobro radi. Izbaciti sve servise, sem ako korisnik ne ode u neki “Advanced” rezim da ih podesava. Bolje integrisati okolinu (KDE, GNOME) u sam OS, pa cak i kernel. Distribuirati samo zavrsene programe u stable verzijama, a ne beta, o alfama da ne govorimo. Usavrsiti Installer (RPM) tako da se potpuno ukine pitanje dependencies (to se moze rijesiti samo pravljenjem dobre baze podataka sa bibliotekama i onda fino “demokratski” eliminisati nestabilne biblioteke i sve sto je bazirano na njima - pa nek se programeri prilagode ili nek budu osudjeni na Slackware). Itd. Samo znajuci samozive hackere koji misle da se cijeli svijet vrti oko njih to se nece desiti skoro.

Neki kazu da je Mandrake dobra home distribucija, ali on je jos kilometrima daleko, a najgore je sto je uzasno spor ako nemas zvijer od Athlona ili makar Pentium 4.

Sto se tice clanka u Bugu, clanak je ocito pisan prije nekih pola godine i samo updatovan novim podacima, jer pripisuje distribucijama Linuxa neka svojstva koja su prevladana u novim verzijama. Glavne zamjerke autora svode se na neku “nestabilnost” (hoce reci da nikad ne znas sta ce se desiti, u smislu bugova, podrske za hardware itd. - a moze biti i nestabilnih verzija programa). Naravno, komplikovano koristenje - stari mit i legenda. Zadnjih dana je izaslo najmanje 100 clanaka istog naslova na netu, i u poredjenju s njima onaj u Bugu je bijedan. Uglavnom XP pobjedjuje u svim tim testovima ali ne iz onih razloga koje su u Bugu stavili.

Jos nesto Bola. Trebao bi probati novi KDE. Konqueror - browser koji je 100% kompatibilan sa IE. KWord - moze otvarati MS Word datoteke skoro perfektno. Ne moze ih snimati - jos uvijek. KMediaPlayer - ono sto trazis (univerzalni player), samo malo spor za moj ukus. Instalira se jednostavno (po defaultu ) a i mogucnosti su tu negdje, izgled? nije cemu. Ako ti se ne svidja, uvijek imas XMMS koji je skoro pa plagijat Winampa. A sto se tice lynxa (tekstualni browser) - grozno je brz, a moze se i otvoriti preko Telneta i ne bih ga mijenjao ni za suho zlato

Heh, pa ti bi od naseg linux:a windows napravio…yuck.

Jedino sto se s tobom slazem jeste da linux treba postati jednostavniji ako ce biti prihvacen kao jedan desktop os.

Naravno da je “free software” vazan ali ima i drugi razloga sto ljudi koriste linux. Napraviti jednu distribuciju koja je kao sto ti kazes “100% duplikat Windowsa” bi bilo glupo s obzirom da je windows najvece sranje koje sam ikad vidio. Jedino sto tu valja jeste jednostavnost nista drugo. Skloniti upotrebu “non-privileged” users (i stime koncept multiusera) bi naravno napravilo linux slicnijem windows-u, to jeste bilo bi ga lakse oboriti sa software greskama /virusima.

Cilj linux-a ne bi trebao biti kopirati windows nego napraviti jedan OS koji je bolji, koji uzima najbolje stvari iz unix-a i iz windows-a i koji je povrh toga “free”.

/d.m

Prva stvar, mislim da bi bilo fino kada bi ispod svojih rijeci stavio i svoje ime i prezime.

Druga, u pravi si da Linux nece napredovati dok se ne okrene obicnim korisnicima, ali sam ja vec rekla da neke distribucije idu ka tome, tj. kreiranju user friendly Desktopa. Sad se postavlja pitanje da li bi Linux trebao ici ka tome da postane klon Windowsa, ili besplatni/slobodni klon Windowsa. Moj je odgovor NE. Ali ne u smislu da bude kopija, a da u smislu da postane user friendly OS koji ce svi moci koristiti. Inace, Linux su do sada (ili do prije 2-3 godine?) koristili samo oni koji su znali vise, pa je cesto zbog toga proglasavam teskim OS za instalirati i koristiti. I sada mozes naci takve dist., npr. Debian ili Slackware ili LFS i td. td. Suprotno tome imas Mandrake, RedHat i SuSE, koji rade na tome da koristenje Linuxa olaksaju svima (tj. profesionalcima, onima koji znaju manje ili vise o racunarima i td.). Tako da sam ja misljenja da ce Linux zajednica raditi i na Linux serveru i na Linux Desktop-u. Na nama je da biramo sta nam treba i sta cemo koristiti.

Po meni, jedan od vecih problema je podrska i nerazumljivo napisana dokumentacija. Kazem nerazumljivo ako se gleda sa stanovista korisnika koji ne znam mnogo o racunarima. Ali se nadam da ce se to u skoroj buducnosti promijeniti.

I slazem se sa Dininom izjavom "Cilj linux-a ne bi trebao biti kopirati windows nego napraviti jedan OS koji je bolji, koji uzima najbolje stvari iz unix-a i iz windows-a i koji je povrh toga “free”."

Anyway, o ovoj bi se temi dalo puno toga reci i napisati, pa je bolje mozda organizovati neki okrugli sto? Ali tek kad se za to stvore uslovi.

Amila

OK.

Evo i mog misljenja.

Prvo ne slazem se sa idejom da bi Linux trebao postati kopija Windows-a(root default i sl.), ali zato mislim da je ideja dobra u biti. Naime, koliko sam ja shvatio covjek predlaze da se linux uprosti za ‘obicne smrtnika’ odnosno, da bude nesto kao simple i advanced mode. Sta ce meni tamo neki firewall, super mega podrska za sve zive protocole, mogucnost routiranja kada ja npr. samo zelim da kucam tekstove u linuxu!

Ne znam puno o arhitekturi samog koda kernela, i kako je sve to rjeseno, ali valjda se moze jednostavnije uraditi. Moze se makar napraviti jednostavnija Install procedura programa(koji ih vrag moram stalno kompajlirati), jer pocetnika SIGURNO ne zanima source code.

Mislim da bi bilo dobro kada bi se skinuli ‘fazoni’ iz windowsa koji se ticu prilagodjenosti software-a pocetnicima, i fino prenjelo na linux. Koliko je to sada izvodivo, eh to je druga prica… (fakat more li se to)

Interesantna tema kao i uvijek kada treba uporedjivati OS-e…

Da pocnemo redom, nisam citao Bug ali pretpostavljam po onome sto stoji iznad da je te tekstove ocigledno pisao neko ko je vise priklonjen windiju nego Linuxu i nema dvije ciste o zivotu…

A sad za ovog sto bi da natjera i one sto mrze kompjutere da ih koriste, pitanje (s moje glupe strane) bi bilo zasto ih uopste tjerati? Mislim, bez obzira koji OS ta firma imala u kojoj radi taj sto mrzi kompjutere, on ce ih i dalje mrziti bio to Linux ili nesto trece. Hajd neka mi neko kaze da niste bar jednom culi i svakog windy korisnika da se zali na njega i ako ga koristi mozda od kada zna za kompjutere… Znaci jedini nacin da se neko natjera da koristi nesto (ukoliko se vec mora tjerati) je da se preinstaliraju svi PC-i sa sistemom po zelji (inace dobro poznata taktika M$-a)…

Sto se tice poredjenja sa skakanjem kroz prozor -??? i jos ???. Pa zar nema taj 101-vi nista u glavi vec samo zivi i postoji na racun drugih (to je malo vise licno misljenje o samostalnom i slobodnom razmisljanju). Ako ce se zivjeti i samo mahinalno pratiti sta drugi rade a nikad stajati na svojim nogama - onda cemu takav zivot (mada na zalost moram priznati da tu ima i logike i da je to jedna od ljudskih mana - tj. da se samo slijedi za ostalima pa kako bude)…

Onaj dan kada Linux toliko postane slican windiju - nece vise biti interesantan ni za koristiti (mislim da Linux kao OS treba da i dalje ima svoje raspoznavanje kao i reputaciju- jedno da nije isti, drugo da je stabilan, a i user friendly dolazi sve vise) vecina nas je u pocetku i krenula sa testiranjem upravo necega sto svako nije mogao da koristi a uz to i dzabe…

Sto se tice ljenosti oko loganja - i to se da rijesiti… Bar u Mandrakeu imas opciju da (ne)izaberes nikakvu sigurnost, i da ne stavljas lozinku (samo ukoliko jedna osoba koristi taj komp i nema internet konekciju) na root korisnika i uz to biras koji korisnik da se logira automatski i Hopaaa!! eto te direkt u grafickom okruzenju kojeg si markirao, logan automatski …

Sto se tice usavrsavanja paketa (poput RPM), svi novi Linux korisnici odmah traze slicnost sa winovim *.exe fajlovima te kako bi to nekako moglo samo da se sredi…

No posto je sve jos uvijek pod razvojem ni ta zelja nije previse daleka od istine (siguran sam da ce postojati aplikacije koje ce moci citati i instalirati sve moguce vrste paketa - mada ce potrajati dok se sve distribucije ne pocnu pridrzavati LSB-a tj. Linux Standard Base ili kako se vec kaze)…[addsig]

Sori za nepotpisivanje, Vedran Ljubovic ovdje

Vazda mi je bilo mrsko da napravim korisnicki profil na ovom forumu a i inace Ok, a sada na temu:

Pretpostavljao sam da ce najvise kritika izazvati onaj default/root prijedlog ovo ostalo je manje vise logicno tj. tome se tezi. Zasto mislim da je potrebno da se radi u rootu? Pazi, kada je Unix nastao nisu postojali personalni racunari, imao si jedan server sa x terminala, bila je najnormalnija stvar da nekoliko ljudi istovremeno radi na jednom racunaru. A pogledaj sta imas kuci? Jedan “debeli” racunar koji nema ni mreznu karticu, koji se na net spaja kao klijent. Nema nikakvog nacina da vise ljudi radi na racunaru istovremeno. Najcesce za jednim racunarom radi samo jedan covjek (to i znaci Personal Computer), a ako i radi vise ljudi (u razlicitim terminima naravno ) onda su u pitanju clanovi porodice. Taj stari dobri UNIX nacin visekorisnickog rada se mora remodelirati za kucnu namjenu. Ne kazem da je multiuser sistem nesto nepotrebno - upravo suprotno, internet i intranet serveri moraju raditi na taj nacin. Dobro, Win9x je malo pretjerao s tim u smislu da covjek moze citati tudje datoteke i ono logiranje bez passworda sa Cancel dugmetom itd. Ali ja stvarno ne zelim da kucam root password da bi

- restartao racunar

- konektovao se na internet

- instalirao aplikaciju

To je besmisleno. Koga ja to stitim i od cega kada samo ja imam pristup racunaru i niko drugi? Hajd sad fino priznajte koliko vas radi 90% vremena pod root-om Na kraju krajeva, ako ti se ne svidja imas druge distribucije samo kazem da bi trebala postojati i jedna distribucija za obicne smrtnike.

Sada odgovor Nihadu: za 101. covjeka, upravo ti o tome i govorim, ja isto tako ne bih bio taj 101. koji skace kroz prozor na zalost vecina ljudi nije kao ti i ja. Sto se tice ljudi koji mrze racunare, vidim da ti nije bilo jasno. Recimo da radis u nekoj firmi i da dobijes zadatak da priredis neki dokument. Kako ces ga napisati? Rukom? Nema sansi, racunar je sada standard za bilo sta. Pogledaj oglase u novinama, cak i za vozaca traze poznavanje rada na racunaru. Pa recimo ako hoces neki tekst ili knjigu da objavis, izdavac ti trazi M$ Word datoteku. Ako se bavis npr. arhitekturom, tu je CAD. Itd. itd. itd. Od racunara se danas ne moze pobjeci.

Evo recimo jedan moj dobar jaran zavrsava pravni fakultet, do sada je morao napisati XY tekstova. Medjutim nikad nije nabavio racunar, pise ih na pisacoj masini. Cesto ga pitam iz zaje*ancije zasto ne nabavi PC, zato sto znam da ce poceti vatreno da me ubjedjuje “ne, meni to ne treba, meni je to prekomplikovano…” A covjek uopste nije glup, dapace je vrlo inteligentan. Hocu da ti kazem ovo: sama cinjenica da smo na ovom forumu pokazuje da smo mi ljudi koji vole tehnologiju. Nisu svi kao mi. Nekim ljudima je jednostavno mrsko da se s tim zezaju. Osjecaju te masine kao neku ogromnu oblast koju treba savladati za sto oni nemaju vremena ni zivaca. Dosta im je gluposti s ljudima, jos im masine fale. Takvi ljudi zele racunar kao kucanski aparat, kao nesto slicno frizideru ili mikseru. Ima ON i OFF i eventualno jos par dugmica a za ostalo ti “procita misli”. Sad sto nema bas nekih mogucnosti, nije problem, bitno je da radi ono za sta je namjenjeno. Shvati da su ljudi do prije 10ak godina koristili one tzv. “word procesore” tj. male racunarcice koji nisu mogli raditi nista sem obrade teksta iako su bili 10 puta skuplji od PCa koji su mogli raditi jos masu drugih stvari. Jednostavno, covjek hoce da ne mora koristiti mozak. Za takvog tipa Windows nije idealan iz jedinog razloga sto je - prekomplikovan!!! Trebalo bi da ima jos malo user friendly ekrana i jos malo da “cita misli” na onaj odvratni M$ovski nacin i onda bi tek bio prihvatljiv.

Eh, ako si procitao sve ono gore onda ti trebam objasniti jos jednu stvar: a to je da dok god Linux ne bude na tom nivou, nema nikakve buducnosti. Shvati, mi informaticari smo ugrozena vrsta, racunari postaju sve jednostavniji i pitanje je dana kada cemo postati totalno nepotrebni. Zasto? zato sto racunar nije sam sebi svrha, racunar je (H)ALAT koji treba da sluzi ljudima i radi ono za sta je namjenjen. A da bi to bilo moguce, treba da bude JEDNOSTAVAN. Recimo, pogledaj MS Word. U pitanju je program koji je nablaze receno glup, koji moze malo dijete napraviti, koji ima mali milon mana. Ali je standard. Mozda nije najbolji, ali to uopste nije pitanje. Stvar je u tome da jedan program mora biti standard. Jer kako ces ti uci u firmu gdje radi 50 sekretarica tipa onih kakve sam opisao gore i objasniti im da trebaju snimati fajlove u RTF ili nekom drugom formatu? To je za njih prekomplikovano. Oni hoce da ne moraju cak ni kliknuti na ikonu sa disketom, nego da im racunar sam procita misli i spasi datoteku kada treba. Znam, zato sto sam X puta bio u toj situaciji, a izgleda mi da ti nisi bio. Vjeruj mi da sam sate i sate proveo objasnjavajuci ljudima zasto nesto moraju uraditi, da bih na kraju digao ruke i svugdje instalirao Word i to istu verziju zato da bih se rijesio muke. U nekom ljepsem svijetu svako bi koristio onaj word procesor koji mu najbolje pase. U stvarnom svijetu svi koriste isto. Sta je to isto - to je nebitno. Eh, a moja zivotna zelja, moja misija, jeste da to NE BUDE MS Word nego nesto drugo. KWord ili StarWord ili neki 10 nebitno. U toj mojoj misiji glavnu zapreku mi ne predstavlja M$, nego neki tamo Linuxasi kojima se ne moze objasniti zasto je potrebno da se konektuje na internet bez kucanja root passworda. Ove sekretarice su mi logicne, one su glupe, takav im je opis posla, privatno je ona mozda dokazala Schredingerovu jednacinu, ali na radnom mjestu ona je sekretarica i ona je glupa i njoj treba isto tako glupa masina, a ako to ne dobije zalice se sindikatu. Ovi Linuxasi mi nisu jasni. Zasto fino ne naprave jednu distribuciju za glupe sekretarice, pa nek sve ostale distribucije ostanu ovakve kakve jesu?

Ok, da li ti je sada jasnije

Da Vedrane mnogo mi je jasnije, Hvala na iscrpnom objasnjenju…

Mada sam te razumio i u proslom objasnjenju , ali opet kazem da oni sto “moraju” da koriste neki komp a mrze komp kao komp ce i dalje da ga mrze bez obzira koji je OS ali o tome smo se vec suglasili (mada na razlicit nacin) ali OK je - razumijemo se…

Kao i da je PC danas standard te da se trazi od svakoga kao sto kazes da poznaje M$ Word ako zeli nesto da uradi pismenim putem - sto bih opet mogao svaliti na onu m$ taktiku sa windowsom kao preinstaliranim OS-om pa se tako narod “obikao” sa njima, i nije to samo kod nas u BiH vec i po skandinaviji a siguran sam i vecem dijelu Evrope… no sta je tu je…zato smo mi svi tu da to mijenjamo polahko…

Samo da napomenem da sam i ja (mozda ne kao i koliko si ti)ali i ja sam radio jedan dio sa ljudima kao neka vrsta pomoci glavnom ucitelju ili voditelju tih casova (cirka: 2 godine - 1,5 godina u skoli a 0,5 godina u jednoj gradskoj komuni u svedskoj) te sam imao sanse da se bakcem oko objasnjavanja i to u doba kad se radilo sa win 3.11 i polahko prelazilo na win 95 pa nadalje…

Dodje zena svedjanka na cas, sve potrebne knjige ima na stolu, softver sav instaliran na njenom maternjem jeziku i doziva mene i kaze da ne razumije ni rijeci - pa kad je ja kao stranac upitam sta misli kako ja kontam to ona se samo zabezekne (ili te posmatra kao papka koji samo kompjutere ima u glavi), i jos kad joj objasnis to sto treba da radi (bilo da je access, word, excell, ppoint isl.)onda, eh pa i nije toliko tesko i sl…

Slazem se sa tobom ako nista drugo a ono u jednoj velikoj stvari: A to je da Linux treba da postane sto jednostavniji i prilagodljiviji korisniku a ne obrnuto, te da su racunari samo halatke - tu si absolutno u pravu i tu nema sta da se diskutuje.

Mada cemo mi tzv. linuxasi opet poceti sa nekavim ubjedjivanjem o onome ili ovome, ali eto takav nam je duh (izgleda) - i kao sto sam gore nave postoje sanse da se sredi to automatsko loganje…

Slazem se sa tobom i u toj stvari da za kucnu potrebu se nekad, ali samo nekad osjeti malo bezveze kucati (ali kao sto rekoh da se srediti) lozinka i root non stop, no ni winnt struktura nije drugacija , obojica znamo da je to samo nacin na koji je sistem izgradjen te se zbog toga ne moze ukloniti root i sav posao koji se mora u njemu raditi…

E, sada zasto nema ni jedna Linux distribucija pojednostavljena do te mjere da lici i podsjeca na windows je pitanje koje se moze postavljati dugo… “Mozda” bi odgovor mogao biti da nije bilo dovoljno potraznje do sada za takvim sistemom ili da programeri ne zele da se bakcu s tim… Ko zna mozda jednog dana clanovi ovog udruzenja odluce da skroje neku svoju distribuciju po zelji, ostaje da se vidi…

No ipak, problemi obicnih ljudi su i problemi Linuxa mada se zbog nekih (OK vecine) ljudi ne moze podcjenivati Linux kao OS i njegov kvalitet… Jer kao sto znamo obojica, kvalitet ne mora da znaci i la(h)koca koristenja - druga je stvar da jos nije za sekretarice… mada moras priznati da sa zadnjim distribucijama je stvarno dosta pojednostavljeno u Linuxu …Usput Macintosh kompjuteri su veoma lahki i skoro skroz slicni obicnim PC-ima (osim one odvratne funkcije da postoji samo jedno dugme na misu), ali su i dalje ostali samo alternativa (da li je reklama u pitanju ili ne? - ne znam) mada i oni koriste m$ produkte…

Na um mi pade nesto - zbog cega se ti stalno moras logovati kao root? Ako si jednom instaliro sve sto ti treba i podesio sve kako treba… (jedino ako se bavis programiranjem ili kojekavim kompajliranjima i sl.), bar ja nemam potrebu da to cesto koristim (doduse ja i koristim samo jednostavne stvari sa kompom - nisam ja programer i sl.)

Eh, valjda nam je sada svima malo jasnije sta smo svi mi mislili i htjeli reci… jos jednom Hvala na iscrpnm objasnjenju…[addsig]

Ali ja stvarno ne zelim da kucam root

> password da bi > - restartao racunar

> - konektovao se na internet

> - instalirao aplikaciju

Vidim da nisi nikada cuo za “sudo”. Vrlo jednostavno za koristiti.

> To je besmisleno. Koga ja to stitim i od

> cega kada samo ja imam pristup racunaru i

> niko drugi?

Stitis sistem od samog sebe. Samo ti radi kao root, sve dok jednom umjesto rm -rf /dir, greskom napises rm -rf / dir.

/haver

Vozdra Nihade,

drago mi je da diskusija ne poprima osobine flejma

>druga je stvar da jos nije za sekretarice…

>mada moras priznati da sa zadnjim

>distribucijama je stvarno dosta

>pojednostavljeno u Linuxu

apsolutno… a fino bi bilo da se sa tim ode i dalje…

>i kao sto sam gore nave postoje sanse da se

>sredi to automatsko loganje…

automatski login radi sasvim dobro problem je sto je obican korisnik “zasticen” tako da svako malo mora kucati root password

>Slazem se sa tobom i u toj stvari da za

>kucnu potrebu se nekad, ali samo nekad

>osjeti malo bezveze kucati (ali kao sto rekoh

>da se srediti) lozinka i root non stop, no ni

>winnt struktura nije drugacija , obojica

>znamo da je to samo nacin na koji je sistem

>izgradjen te se zbog toga ne moze ukloniti

>root i sav posao koji se mora u njemu raditi…

da… zato sto su NT i Linux sistemi cija je primarna namjena serverska i workstation… dok je Win9x kucni (home) OS… ne znam da li ti je poznato da XP podrzava oba nacina rada, dakle sa permisija i root-default (kao Win9x)?

moja ideja nije bila da se ukine multiuser sistem, nego nesto sasvim drugacije… primjer: formiras grupu korisnika, das joj permisije na NEKE sistemske datoteke… npr. datoteke potrebne za dial-up… onda stavljas korisnike u tu ili neku drugu grupu… i time odredjujes da li korisnik moze da se konektuje ili ne… vrlo fino, zar ne?

>“Mozda” bi odgovor mogao biti da nije bilo

>dovoljno potraznje do sada za takvim

>sistemom ili da programeri ne zele da se

>bakcu s tim…

Mislim da je to zatvoren krug… distribucije nema, jer nema potraznje… nema potraznje jer levati ne koriste Linux… a levati ne koriste Linux zato sto nema takve distribucije IMHO, neko treba to presjeci…

>Na um mi pade nesto - zbog cega se ti

>stalno moras logovati kao root? Ako si

>jednom instaliro sve sto ti treba i podesio

>sve kako treba…

pa nisam… u posljednjoj instalaciji Linuxa (stara nekih 3-4 mjeseca) sam sve podesio “po tabijatu”… dzaba, za svaku sitnicu mi treba root password… te da pobrisem program… editujem hosts datoteku… konektujem se na internet… instaliram neku dzidzu koju sam skinuo sa neta… itd. itd. mislim neki ljudi to rjesavaju prosto tako sto nikad ni ne izlaze iz roota, ja to radim “the hard way”

pozdravi i sretno linuxanje!

Vidim da nisi nikada cuo za “sudo”. Vrlo jednostavno za koristiti.

ok, mozes li mi pojasniti?

>Stitis sistem od samog sebe. Samo ti radi

>kao root, sve dok jednom umjesto rm -rf /dir,

>greskom napises rm -rf / dir.

a kako mi se to nikad nije desilo na Windowsu ? ni za sve one mjesece rada pod Linuxom kao root?

ok, mozes li mi pojasniti?

Da neobjasnjavam puno, pogledaj http://www.courtesan.com/sudo/

> a kako mi se to nikad nije desilo na

> Windowsu ? ni za sve one mjesece

> rada pod Linuxom kao root?

Sve do jednom. Onda ces se sjetiti sta sam ti rekao

Da bi restartao komjuter, ukljucio se na internet, ili kompajlirao programe ne treba root access.

(tj. ako uzmes 5 min da to sredis kad instaliras linux)

Root samo treba kada instaliras novi hardware, novi kernel ili mjenjas configuraciju za citav sistem tj naprimjer u /etc - stvari koje se obicno ne rade svaki dan.

Sto se tice instalacije software-a root samo treba ako instaliras .rpm fajlove, i valjda nije tesko tada upisati svoj password.

Ja kad sam tek presao sa windows na linux isto sam koristio root cesto, a sada ga skoro nikad ne koristim, to je sve samo navika.

Inace root i internet nije dobra kombinacija ako te neko “cracka” to jeste uspije pokrenuti svoj program sa jednim od tvojih procesa (browser, mailclient itd.) on je tada preuzeo sistem, moze da promijeni sistem software i …ja koristi fantaziju.

/dino m

Meni nije jasna jedna stvar. Ako ti odgovara Win9X po svemu bolje nego Linux, zasto ga onda ne koristis? Nije obavezno koristiti Linux, a posve je glupo predlagati izmjenu Linuxa onako kako tebi odgovara (jos sto je najgore, za tebe vec postoji Win9X) i traziti da se drugi prilagodjavaju. Svaki OS ima svoju namjenu i svoju ciljnu grupu.

Pozdrav

Zato sto ja vjerujem u GPL tj. mislim da bi SAV software trebao biti pod GPLom, ukljucujuci i Windows. Za razliku od nekih ovdje koji ocito koriste Linux samo da bi imali reputaciju “hakera”.

Drugo, ne predlazem izmjenu Linuxa, nego novu distribuciju koja bi izmedju ostalog mogla imati i takve izmjene, bez ukidanja postojecih ovakvih kakve jesu.

Vedran

u principu mislim da nije neki zacrtani cilj privlacenje sirokih masa linux-u .Linux zajednici su zanimljivi ljudi koji su spremni pomoci njenom razvoju i te ljude treba na odredeni nacin privuci.

A kako ih privuci? Jednostavno,promoviranjem organiziranjem seminara i ostalih eduativnih programa,instalacijom linux distribucija po skolama i visokoskolskim ustanovama i ostalim nevladinim organizacijama.

Jako puno ljudi jos nije ni culo za Linux .Kada neko spomene racunar misli na windows,zasto ? ljudi nisu upoznati,niko im nije imao priliku pokazati ,dati izbor.

Svrha ovog udruzenja i ove web prezentacije jeste upravo da rijesi probleme takve prirode.

Ljudi nisu svjesni da radeci na windowsu sami sebe zaglupljuju ,jer ,nemaju ni osnovnog znanja iz racunara a da ne govorimo o naprednom ,bjeze od toga da ce im to znanje trebati s obzirom na kompletan razvoj IT u svijetu a sto se odnosi i na nas.

Jedno je sigurno ,kada se naucis koristiti Linux-om ,naucio si koristiti sve O.S-ove.

Nije to bas tako ni tesko !

Alen