Mreža za 'selo' :)

Dakle, cij je u prvoj fazi povezati 3-4 kompa a kasnije i do 15masina. To su moje komsije. Svi se nalazimo u kućama i u krugu ne vise od 300metara.Cilj je povezati se međusubno da bi uglavnom mogli igrati igrice i razmijeniti koji file.
Nije planiran internet pošto svi imamo internet.

Umrežavanje kablovima nije moguće, ustvari moguće je ali među par nas (kuća do kuće) ali recimo kuća preko puta bi predstavljala problem i sl, pa smo odlučili da to bude wireless. Eh pošto je ovo skup sport nama je cilj povezati se najjeftinije na ovaj način a da zadovolji ovo gore da nas 5-10 može igrati igrice u mreži.

Šta preporučujete, i da li nam trebaju antene da li se to može riješiti internim antenama koje dođu na karticama ili nam trebaju neke externe (mislim mala je udaljenost), koji Ap bi odradio ovo gore.

I još jedna stvar da hardwerbude podržan na linuxu i windowsu.

na najvisu kucu :slight_smile: postavite microtik box (mtbox) si wifi karticama ili dlinkov ap, podesite ga da radi kako vam pashe kupite si po jednu wifi karticu za komp, spravite si po jednu kantenu nadjete nekog da vam to malo ispodesava i radi :D.

cijena… mtbox ~ 120-150 km, ako nadjete polovan kod nekog isp-a jos manje
dlink wifi ap - 160 km
wifi kartica - 30 - 50 km
kantena - posjeta lokalnom limaru :wink:

nadam se da sam pomogao…

p.s.

ne bi bilo lose postaviti kantenu na “lavor” od satelitske antene, tako da gubici u signalu budu sto manji, te srediti da antena bude sto bliza wifi kartici kako bi se smanjili gubici u kablu.

kantena - tessarol razredjivac, firme helios :slight_smile: kosta 3 KM - a jos mozes iskoristiti razredjivac …

kupite Linksys WRT54G access point, postavite ga na neku tacku koju cete svi moci viditi. podesite ga za lokalnu mrezu i to je to … kupite sebi wifi kartice za kompove i opleti … malo ce biti frka sa 1 AP-om ako vas ima 15 , morat cete jos 1 kupit.
Ovaj AP kosta oko 120KM , a imas i leenux firmware za njega (OpenWRT npr. <- google this)

ok… moram priznati da sam zaboravio na linksys :slight_smile: ne koristite dlink …

Mi baš razmišljali za dlink ap (G700 ili 1200) za tuzlake gdje ima kupiti linksys. Da li će biti ok ako postavim ap u krov kuće svi bi naravno vidjeli taj krov faktički bi on bio ispod crijepa. Koliko vidim niko ne spominje antenu za ap, što znači da ova interna može da zadovolji naše potrebe?

Što se tiče antene za klijente nije problem antena i njena gradnja već kvalitet kabla i konektora do kojih je teško doći. Zato bi volio da kupimo neke kartice za koje nebi trebala externa antena, znači nije problem da je malo skuplja ali da nepravimo te antene.Mi smo opet razmišljali o dlink g510 ili g122.

antena za ap… ma kantena :slight_smile: samo mozda dvije il vise zavisi od konfiguracije terena, dlink nije los, ali ipak linksys preporucujem…

pod krov ide, al bi onda trebo antenu “externu” nabavit za AP

Almire, :smiley: napredujeli :smiley:

Sve je u beta fazi :slight_smile:

šta je bolje?

  1. antena -> kabal(1,5m) -> Ap u client modu -> utp(10m) ->komp
  2. antena -> kabal(10m) ->karitca-> komp

I samo da kazem da 3d korner antena ručna izrada radi feneomenalno!

Imal neko iskustva sa gembird opremom interesuje me nsw-r1.

po meni je bolja ta prva varijanta

i ja sam za prvu opciju, a kornerke sto se tice imao sam bolje rezultate nego sa fabrickim yagi-em od 19dBi s tim sa su koristeni n konektori i 50 ohmski kabel draka 200.

Znači opcija 1 :slight_smile:

Još jedna stvar dlink wlan ruter kit (dl524 +dwl-g122) dođu zajedno u paketu da li preko ovoga mogu uraditi sledeće.

Konektovati se na lokalni wireless provider i podijeliti konekciju na dva računara pri tome bi kupio još jednu dwl -g122 za drugi računar. Znam da ovaj gore ruter može se spojiti na adsl pa da dijeli konekciju ali da li on može ovo gore navedeno tj. da se namontira externa antena i spoji na lokalni ap od provjadera i da podijeli tu konekciju na dva ili više (kasnije) računara.

Ja krenos a d-link opremom za sada radi ok.