MS Excel me da prostis %#@#$#@

treba da napravim (php/mysql) mogucnost da administrator moze dowload-irati tabelu korisnika i nekih informacija o njima. exportujem u csv i kada otvorim u OpenOffice.org radi kako treba.
medjutim, kada taj isti fajl otvorim u excel-u - sto ce se desavati u 99% slucajeva, onda mi se pojavljuje znak upitnik unutar malog kvadratica na mjestim agdje je break.

pokusavao sam na sve moguce i nemoguce nacine da se otresem kvadratica ali ne ide?!?

imal’ ko kakvu ideju?

Zar to nemozes uraditi preko phpmyadmin?

mogu. ali ja treba da napravim da nasi klijenti u svom adminstrativnom dijelu download-uju svoje klijente. :frowning:

kako ti otprilike izgleda CSV fajl, i u kojem Excelu pokusavas da otvoris, imao sam slicnih problema, pa ako imas fajl, da pokusam i ja da vidim sta je! Mada je meni uspjevalo da definiram “break” znak u Excelu i onda sve to on sam fino odradi! :S Ako nista pokusaj na " http://www.mrexcel.com/forum/index.php " tamo ima super stvari vezano za Excel! :smiley:

nije excel u pitanju :frowning:

sad sam otvorio rekord u MySQL WorkBench-u i “kvadratici” se i tamo nalaze.

znaci da ih unosim tokom ispunjavanja formulara.

ali kako da ih eliminisem sada? sto je najgore ne znam sta je? izgleda k’o obicni
ali nije

mislim da sam mu dohak’o:

daj jedan red pastiraj iz tog csv file-a ili jos bolje stavi negdje na web original csv file sa nekim nebitnim podatcima (znaci kako ga direktno exportujes)

pa, nije do excel-a. niti do csv-ja. “break” se nalazi i u samom mysql-u. najvjerovatnije da kada unose podatke da copy&paste iz MS Office-a - koji, kako vec znamo, uz tekst koji kopiramo doda jos i hrpu drugih znakova, simbola, tag-ova i st-ti-ja-vec-znam-cega-ne… mislim da je to problem.

znaci, ja ne “filtriram” kako treba prilikom unosa podataka da izbijem to smece.

pa, nije do excel-a. niti do csv-ja. “break” se nalazi i u samom mysql-u. najvjerovatnije da kada unose podatke da copy&paste iz MS Office-a - koji, kako vec znamo, uz tekst koji kopiramo doda jos i hrpu drugih znakova, simbola, tag-ova i st-ti-ja-vec-znam-cega-ne… mislim da je to problem.

znaci, ja ne “filtriram” kako treba prilikom unosa podataka da izbijem to smece.[/quote]
upravo sam ti radi toga reko da uploadujes sam csv file da se moze vidit sta je tacno “break” tj. koji je to tacno char , onda mozes i filtrirat kad znas sta je tacno

znaci, ja ne “filtriram” kako treba prilikom unosa podataka da izbijem to smece.[/quote]
upravo sam ti radi toga reko da uploadujes sam csv file da se moze vidit sta je tacno “break” tj. koji je to tacno char , onda mozes i filtrirat kad znas sta je tacno[/quote]
aha. nisam te skont’o.
evo ti primjera http://afan.net/bhw/primjer.csv.
samo, nemoj otvarati u OO.o jer neces nista vidjeti. moras otvoriti u excel-u.

[quote=afan][quote=maher_][quote=afan]pa, nije do excel-a. niti do csv-ja. “break” se nalazi i u samom mysql-u. najvjerovatnije da kada unose podatke da copy&paste iz MS Office-a - koji, kako vec znamo, uz tekst koji kopiramo doda jos i hrpu drugih znakova, simbola, tag-ova i st-ti-ja-vec-znam-cega-ne… mislim da je to problem.

upravo sam ti radi toga reko da uploadujes sam csv file da se moze vidit sta je tacno “break” tj. koji je to tacno char , onda mozes i filtrirat kad znas sta je tacno[/quote]
aha. nisam te skont’o.
samo, nemoj otvarati u OO.o jer neces nista vidjeti. moras otvoriti u excel-u.[/quote]
Ja kontam da je ovo uredu, sada ako nemozes koristiti Openoffice, onda ovako:
1- download the exported CSV/XLS file from your website.
2- Open Excel 2007
3- Open a new file
4- Click the Data Menu option
5- Click “From Text” button
6- Select the file you downloaded
7- Make sure “Delimited” is selected and Press Next
8- Check the delimiter characters that you know are in your file like Comma or Tab or whatever is in your case. You can select more than one
9- Proceed to Next Step and Finish
10- Your excel file will be ready with all you data displayed correctly
Source : http://www.daniweb.com/forums/thread71956.html

[quote=medo]Ja kontam da je ovo uredu, sada ako nemozes koristiti Openoffice, onda ovako:
1- download the exported CSV/XLS file from your website.
2- Open Excel 2007
3- Open a new file
4- Click the Data Menu option
5- Click “From Text” button
6- Select the file you downloaded
7- Make sure “Delimited” is selected and Press Next
8- Check the delimiter characters that you know are in your file like Comma or Tab or whatever is in your case. You can select more than one
9- Proceed to Next Step and Finish
10- Your excel file will be ready with all you data displayed correctly[/quote]
medo,
izgleda da nisi cit’o sve postove ispocetka :slight_smile:

haj’ da probam jos jednom (skracena verzija) u mysql tabeli sa informacijama o organizacijama imam “cudan” break (na slici kvadratic sa upitnikom). kad izlistam na ekranu sve je ok, nista se ne vidi.
naprvio sam skriptu (php) koja napravi csv fajl sa tim podacima. kad se download-uje i otvori u OO.o sve3 je u redu, sve stima, mogu ga otvoriti, nema problema, ok… ,edjutim, ako taj isti fajl otvorim u excel-u onda mi se pojave kvadratici na mjestima “break”-a (pogledaj opet sliku)

pretpostavljam da je problem uzrokovan sa koristenjem copy&paste informacija direktno iz Word-a ili excel-a ili sta ja znam kojeg MS [beeep].

stvar sam popravio koristenjem linije (pogledaj gore). naci zamjenom \r sa
.

[quote=afan][quote=maher_][quote=afan]

aha. nisam te skont’o.
samo, nemoj otvarati u OO.o jer neces nista vidjeti. moras otvoriti u excel-u.[/quote]
evo otvorio sam ovaj file koji si uploadovo i svugdje u file-u imas CRLF tj. hexadecimalno 0D 0A tj. “\r\n” (pogledaj u linuxu “man ascii”) . ne znam dali to nesto excelu smeta morat ces se raspitat inace ostali znakovi su kako valja u ovom file-u sto si uploadovo. mislim da bi trebo 0D tj “\r” filtrirat i to ce ti radit onda bez onih kvadratica.

Afane, prilikom slanja teksta moraš odraditi konverziju novih redova iz Windows formata u Unix format. Uradi str_replace("\r\n", “\n”, $string)

Vidim da ima ljudi koji su radili sa CSV formatom i Excelom pa me interesuje kako su riješili drugi problem :slight_smile:

U Evropi CSV format izgleda nije “comma separated value” nego “semicolon separated value”, odnosno vrijednosti moraju biti razdvojene tačkazarezom jer se zarez koristi za decimalni dio brojeva. To bi značilo da ako imate američki lokal u Windowu, Excel neće prepoznati fajl sa tačkazarezima, a ako je npr. BiH onda neće prepoznati sa zarezima. Pošto fala bogu kod nas ima računara podešenih i ovako i onako, kako riješiti to na univerzalan način?

Za openoffice izgleda važi nešto treće, ali nisam još to testirao.

[quote=vedran]Afane, prilikom slanja teksta moraš odraditi konverziju novih redova iz Windows formata u Unix format. Uradi str_replace("\r\n", “\n”, $string)

Vidim da ima ljudi koji su radili sa CSV formatom i Excelom pa me interesuje kako su riješili drugi problem :slight_smile:

U Evropi CSV format izgleda nije “comma separated value” nego “semicolon separated value”, odnosno vrijednosti moraju biti razdvojene tačkazarezom jer se zarez koristi za decimalni dio brojeva. To bi značilo da ako imate američki lokal u Windowu, Excel neće prepoznati fajl sa tačkazarezima, a ako je npr. BiH onda neće prepoznati sa zarezima. Pošto fala bogu kod nas ima računara podešenih i ovako i onako, kako riješiti to na univerzalan način?

Za openoffice izgleda važi nešto treće, ali nisam još to testirao.[/quote]
ja sam to rijesio sa str_replace("\r", “
”, $string); o radi kako treba. mozda nije najbolje rjesenje ali radi :slight_smile:

ali, ovo sa coma/semicolon separated value - o tome nisam razmisljao, moracu provjeriti imamop li evropskih, odnosno koliko imamo ne-americkih klijenata :smiley:

hvala veda.