Muke sa particijama za dual boot sistem

Ovako citao sam tvoje upustvo za linux instalaciju i mogu vam reci da je odlicno.Ja sam se inace odlucio za instalaciju openSuSE 10 i da imma dual boot sa trenutnim Windows XP Pro ali imam nekih problema sa particijama.Naime raspored mojih particija je jako slican tvojim:
C:(hda1) mi je primarna particija,D:(hda5) je logicka velicine 55GB(29Gb zauzeto) i E(hda2): mi je primarna velicine 48GB (8GB zauzeto).E sad ja neznam kako da podijelim particije.Razmisljao sam ovako:
Smanjit cu D: particiju sa resize na nekih 10GB slobodnog linux prostora i dobit cu Unallocated space.Od tih 10GB prostora cu napraviti jednu logicku particiju za swap velicine 1GB ili 512MB,a od preostalog prostora znaci 10GB-512MB cu napraviti jos jednu logicku partciju kao sto si ti naveo za “/” tj roota.E sad da li je to moguce odraditi i da li cu moci instalirati SuSE linux.OVO SAM PROBAO I SA PARTITION MAGIC 8.0 I SALJEM TI SLIKU KAKO JE TO IZGLEDALO NA SLICI.NARAVNO NISAM ISAO JOS NA APPLY DUGME.Particioniranje sa YAst-om tokom instalacije je nesto slozenije.Isao sam na custom partition setup i neznam zasto mi trazi da napravi root particiju kao primarnu.Ne znam da li je ovo sve izvodljivo i tokom instalacije SuSE-a pod Yast-om??
Nekako bi radije pravio partcije tokom instalacije SuSE linuxa jer me strah da SuSe nece prepoznati novonastale logicke particije.Jos jedan tip mi je skrenuo paznju da nije siguran da li ce moj BIOS prepoznati logicku particiju velicine oko 9.5GB???Na zalost nemogu odraditi print screen tokom instalacje SUSE-a da vidis kako izgleda sve to u YAST-u.Takodjer me buni sta je ovo (*) velicine 0MB kao extended a pise vam desno PRIMARY.Ajde nadam se da ces mi pomoci.Procitao sam knjiga i kniga i isao na suse forum ali tamo me samo zbunjuju.
Slika je na http://rapidshare.de/files/9622635/partitioning.JPG.html

ja sam svoje sve odradio i sredio al nisam u stanju objasniti jer sam to uspjeo experimentišući

hehe covjece vidis li ti koliko imas prostora na svom disku , malo sjednes vidis…saberes se , oduzmes …kreirao si ext3 particiju logicku , imas i swap particiju logicku naravno , eto sad kad imas sve sto ne instaliras linux , mislim nema smisla se vise vucat …tamo vamo :slight_smile:

i evo ti simple file /etc/lilo.conf , kad napravis ovaj file “lilo.conf” u /etc/ , ukucaj lilo u konzoli , da instaliras lilo boot chg

------ isjeceno -------------------------------------------------------------------

Start LILO global section

boot = /dev/hda
message = /boot/boot_message.txt
prompt
timeout = 1200

Override dangerous defaults that rewrite the partition table:

change-rules
reset

Normal VGA console

vga = normal

Windows particija

other = /dev/hda1 <--------- tvoj path do particije gdje se dize windows
label = Windows
table = /dev/hda

Windows particija kraj

Linux particija

image = /boot/vmlinuz
root = /dev/hda6 <------------ tvoj path to te ext3 particije sa koje se boot-a linux
label = Linux
read-only

Linux particija kraj

------ isjeceno -------------------------------------------------------------------

Dobro si particionisao disk. Isto ovo možeš uraditi sa YaSTom prilikom instalacije.

() je extended particija. Inače postoji ograničenje particione tabele u MBRu, koje se rješava kreiranjem logičnih particija. Da bi se napravile logičke particije moraš imati extended particiju, u tvom slučaju je to (). Dakle, možeš imati samo 4 primarne particije. Ako ti treba peta particija onda moraš napraviti extended od jedne primarne (kod tebe je to vjerovatno hda3), pa onda praviš logičke particije, koje su imenove sa hda5, hda6 i td. U tvom slučaju je DOCS hda5, swap - hda6, linux ext3 ili / - hda7.

http://start.linux.org.ba/Particije

[quote=bono]Dobro si particionisao disk. Isto ovo možeš uraditi sa YaSTom prilikom instalacije.

() je extended particija. Inače postoji ograničenje particione tabele u MBRu, koje se rješava kreiranjem logičnih particija. Da bi se napravile logičke particije moraš imati extended particiju, u tvom slučaju je to (). Dakle, možeš imati samo 4 primarne particije. Ako ti treba peta particija onda moraš napraviti extended od jedne primarne (kod tebe je to vjerovatno hda3), pa onda praviš logičke particije, koje su imenove sa hda5, hda6 i td. U tvom slučaju je DOCS hda5, swap - hda6, linux ext3 ili / - hda7.[/quote]
Mislim da sam konacno shvatio neke stvari i sljedece sam uradio pod yast-om ali nisam sacuvao promjene dok ne vidim jel to to:
1.Smanjio sam velicinu moje trenutne d:(logicke) particije tj /dev/hda5 na 10GB slobodan Linux prostor tako da mogu napraviti od tog prostora jos 2 logicke particije (swap+root).Te 3 partcije(jedna za swap+jedna za root+moja D:) će biti u mojoj extended particiji.Evo sta sam uradio pod yast-om:
1./dev/hda5–>RESIZE–>Izabrao sam velicinu Linux Size 10GB
2.Klikuno sam opet na /dev/hda5–>CREATE–>FILE SYSTEM:SWAP i pod end cylinder stavio sam +512M
3.Opet sam kliknuo na /dev/hda5 (jer znam da je ostalo jos 10GB-512MB slobodnog prostora za root particiju).onda je slijedilo /dev/hda5–>CREATE–>FILE SYSTEM:EXT3,MOUNT POUNT:/.Nakon obavljenog posla dobio sam sljedece:

Device Size Type Mount Start End
/dev/hda 111.7 WDC- 0 14592
/dev/hda1 9.9 NTFS 0 1304
/dev/hda2 47.9 NTFS 1305 7567
/dev/hda3 53.8 Extend 7568 14592
/dev/hda5 42.0 NTFS 7568 13050
/dev/hda6 517.7MB FLin.Swap swap 13051 13116
/dev/hda7 11.3 F Linux.Na / 13117 14592

Root particiju cu formatirati za ext3 zbog toga ako se sta zaj***e da je mogu obrisati sa partition magic 8.0.E sad ostaje samo dilema ako sam ovo dobro uradio pod yastom a KONACNO SAM SIGURAN DA JESAM neznam da li da odaberem partcioniranje sa yast-om (za koji ja glasam) ili po Partition Magic 8.0.Nekako bi se radije odlucio da disk particioniram tokom instalacije kao sto sam gore i opisao!A sta ti mislis Bono??.Hvala ti i ocekujem odgovor.Cujemo se!!Hmm ne znam gdje je nestalo /dev/hda4???

Preporučila bih ti da resize uradiš za Partition Magicom, jer ako nešto krene po zlu (ne bi trebalo, ali nikad se ne zna), onda možeš kriviti Win/Partition Magic, a ne Linux. :slight_smile: U svakom slučaju, kada radiš sa particijama uvijek je dobro napraviti kakav-takav backup podataka, pa barem snimi ono što smatraš da je bitno (nadam se da imaš dvdrw ili slobodnog prostora na hda1/hda2).

Kada budeš smanjio hda5 particiju i dobio slobodan prostor, slobodno možeš raditi sa YaSTom i podijeliti particije kao što si naveo gore.

hda4 ne postoji. Od hda3 si napravio extended i dalje idu logičke koje se označavaju sa hda5, hda6 i td.

Nisam upratila, o kojoj verziji SuSEa je riječ? 10, 9.3?

Ma napravio sam ja backup podataka na dvd-rw medij sto mi je vazno i oslobodio sto vise prostora na d particiji.OK pametna ideja da barem resize particje uradim sa PMagic jer bi volio da mi ostanu velike instalacije igara na d particiji.
Ao si ti uradila resize sa PMagic neznam da li se pod yast-om a moralo bi se pojaviti unallocated space ili nesto poput unpartitioned space.Hmm ako se to nepojavi onda bi morao i praviti particije pod PM i formatirati a nekako bi to radije uradio pod yast-om.A sto se tice verzije SuSE ona je openSuSE 10.Hvala.Evo i slike pod rapidshare.de da vidis jel dobro uradjeno:
1.http://rapidshare.de/files/9796458/resize1.JPG.html
2.http://rapidshare.de/files/9796508/resize2.JPG.html

Pojavit će se, ne brini. Btw, nemoj razmišljati previše o tome. Just do it. :slight_smile:

Pošto si početnik, preporučila bih radije Mandrivu 2005/2006 kao prvi izbor, ili SuSE 9.3 kao drugi izbor. Za sada, pošto vjerovatno nemaš SuSE 9.3, možeš instalirati 10, ali vidjet ćeš kada dođu prvi problemi zašto preporučujem 9.3.

Sretno!