Multiple Sound Cards on Linux

Sta ima raja!

Treba mi pomoc sto prije. Jel ima neko iskustva u podesavanju vise zvucnih kartica na Mandake Linux. Koristim 4 Sound Creative Blaster Live PCI kartice. Ideja je da se napravi jedam MP3 server koji ce dati visestruki sound output. Za sada sam podesio IRQ and DMA, nema konflikta, prva kartica mi daje nekakav zvuk s,druga zuji a ostale su “mrtve”. ALSA driver koristim koji i dode u Mandrake distribuciji.

Hvala svima na pomoci :?:

Koju verziju mandrakea koristis ?(radi ALSA VERZIJE)
Sta znaci " nekakav zvuk s" ?
Jesi li pokusao stimati kartice sa alsaconf ?
Sa komandom

cat /proc/modules mozes vidjeti koliko uredjaja koristi tvoj modul(driver) istovremeno .

Pardon, nisam siguran da se program alsaconf nalazi na Mandrakeu jer upravo vidim da je Powered by SuSE.

Dolazi samo se mora zasebno instalirati (urpmi alsaconf)

Draksound (Mandrake alat za zvučne kartice) je totalno broken pri radu sa više zvučnih kartica. Preporučujem da instaliraš najnoviji Mandrake (10.0 Community Edition + updates) pošto je podrška za SB Live! unaprijeđena u novijim verzijama ALSAe.

Probaj ovo:

alsactl power

će ti prikazati koje sve kartice su prepoznate

alsamixer

Za svaku karticu pogledaj da nije šta isključeno ili na mute. Sa pojedinim karticama se dešava da zuje ili proizvode čudne šumove dok se ne isključiš nešto u alsamixeru (npr. kod mene ima neki switch koji se zove IEC978 /tako nešto/ i iz mog SB PCI128 /Ensoniq/ su se čuli nemogući šumovi dok to ne isključih - poslije toga radi perfektno 8)).

Cao raja!

Hvala van Babysitter i Vedrane na odgovorima. Koristim Mandrake 10 downloaded edition. Uspio sam namjestiti jednu karticu da radi, druga zuji. provjerio sam /proc/modules, ocito da je sound driver EMU10k1 loaded al kako da znam da su sve 4 kartice loaded. Nisam pokusao stimati s alsaconf, nemam taj conf, odakle da ga skinem. Sta mislite o specify the index number for each card in a module option /etc/modprobe.conf? Pokusao sam sljedece:
options snd card_limit = 4
alias snd-card-0 snd-sb
alias snd-card-1 snd-sb

options snd-sb index=0
options snd-sb index = 1

medutim cim restart linux, drivers nisu loaded, i dobijam error message “can’t find sound cards”???
Vedrane ne znam sta da iskljucim u mixeru? Jel ima negdje source o podesavanju mixera?

Takoder ako ne marite , mozete mi se javiti na macakd@tpg.com.au tako da vam posaljem my system info. Hvala vam na odgovorima

alsaconf je genijalan Shell-skript sa kojim vrlo jednostavno mozes nastimati kartice. Pogledaj sta kaze Google pa skini taj skript u /usr/bin (kao root) te ga pokreni.
komanda cat /proc/modules daje listu modula koji su momentalno u pogonu.
U prvom stubcu (redu) stoji ime modula, u drugom je veličina u bajtima koje zauzima modul a u trećem redu stoji broj koji pokazuje koliko uređaja koristi modul istovremeno. Evo ti isječak iz moje /proc/modules dok u pozadini Queen odjekuje :

snd-pcm-oss 45152 1 (autoclean) snd-es1938 13988 1 (autoclean) snd-pcm 58528 0 (autoclean) [snd-pcm-oss snd-es1938] snd-opl3-lib 6592 0 (autoclean) [snd-es1938] snd-hwdep 4736 0 (autoclean) [snd-opl3-lib] snd-timer 11456 0 (autoclean) [snd-pcm snd-opl3-lib] snd-mpu401-uart 3504 0 (autoclean) [snd-es1938] snd-rawmidi 13536 0 (autoclean) [snd-mpu401-uart] snd-seq-device 4336 0 (autoclean) [snd-opl3-lib snd-rawmidi] snd 31720 0 (autoclean) [snd-pcm-oss snd-es1938 snd-pcm snd-opl3-lib snd-hwdep snd-timer snd-mpu401-uart snd-rawmidi snd-seq-device] soundcore 3268 5 (autoclean) [snd] isa-pnp 27816 0 (unused) agpgart 29664 3 (autoclean) NVdriver 1066464 10 (autoclean) Kao što vidiš, ja sam staromodan i koristim još oss.

Nema nekih posebnih uputstava, samo probavaš sve redom :slight_smile:

Jesi li probao izvršiti naredbu “alsactl power”?

Hvala na pomoci Vedrane!
Sad mi je jasan lsmod table. Znaci u mom slucaju samo jedna kartica koristi ovaj module??

snd-seq-midi 8160 0
snd-emu10k1-synth 6816 0
snd-emux-synth 36320 1 snd-emu10k1-synth
snd-seq-virmidi 6912 1 snd-emux-synth
snd-seq-midi-emul 7776 1 snd-emux-synth
snd-seq-oss 31232 0
snd-seq-midi-event 7552 3 snd-seq-midi,snd-seq-virmidi,snd-seq-oss
snd-seq 51024 8 snd-seq-midi,snd-emux-synth,snd-seq-virmidi,snd-seq-midi-emul,snd-seq-oss,snd-seq-midi-event
snd-cmipci 33236 0
snd-opl3-lib 9984 1 snd-cmipci
gameport 4480 1 snd-cmipci
snd-mpu401-uart 7072 1 snd-cmipci
snd-pcm-oss 51812 0
snd-mixer-oss 17952 1 snd-pcm-oss
snd-emu10k1 85508 4 snd-emu10k1-synth
snd-rawmidi 23616 4 snd-seq-midi,snd-seq-virmidi,snd-mpu401-uart,snd-emu10k1
snd-pcm 93156 3 snd-cmipci,snd-pcm-oss,snd-emu10k1
snd-timer 24484 3 snd-seq,snd-opl3-lib,snd-pcm
snd-seq-device 8008 8 snd-seq-midi,snd-emu10k1-synth,snd-emux-synth,snd-seq-oss,snd-seq,snd-opl3-lib,snd-emu10k1,snd-rawmidi
snd-ac97-codec 58148 1 snd-emu10k1
snd-page-alloc 11972 2 snd-emu10k1,snd-pcm
snd-util-mem 4448 2 snd-emux-synth,snd-emu10k1
snd-hwdep 8928 3 snd-emux-synth,snd-opl3-lib,snd-emu10k1
snd 52484 25 snd-seq-midi,snd-emux-synth,snd-seq-virmidi,snd-seq-oss,snd-seq-midi-event,snd-seq,snd-cmipci,snd-opl3-lib,snd-mpu401-
uart,snd-pcm-oss,snd-mixer-oss,snd-emu10k1,snd-rawmidi,snd-pcm,snd-timer,snd-seq-device,snd-ac97-codec,snd-util-mem,snd-hwdep
soundcore 9248 1 snd

probao sam alsaconf, detects kartice, al kada uradi probu, sve idu na prvu zvucnu karticu. Onda pocne da pisti tako da moram na alsamixer da smanjim AC97. U cemu je problem??

ALSA portion

alias char-major-116 snd
    alias snd-card-0 snd-emu10k1
    # module options should go here

# OSS/Free portion
    alias char-major-14 soundcore
    alias sound-slot-0 snd-card-0

# card #1
    alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
    alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
    alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
    alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
    alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss

Da li se moze promijeniti char major ?? hoce li system failed?
Alsa modules za emu10k1 podrzava 8 devices.(/usr/src/linux…/Documentation/sound/alsa). Da ne moram mijenjati sound card chipset? Mogu li podrzavati isti chipset?? Razliciti Internet sources kazu drugacije
Evo sta mi daje output of alsactl power:

Power state for card #0 is D0
Power state for card #1 is D0
Power state for card #2 is D0
sta znaci ovo?
Hvala Veco na pomoci

To znači da su prepoznate tri kartice sa IDovima 0, 1, 2. Da bismo dobili i četvrtu, povećaj taj card_limit (u starijim verzijama ALSAe bilo je dosta problema s tim, a bolje je biti siguran ;))

Sada možeš koristiti naredbu npr. “alsamixer -c 1” da podesiš parametre za drugu po redu karticu. Provjeri da su ti sve kartice uključene i pojačane.

AC97 nije dobro podržan na Linuxu i treba ga uvijek isključivati.

Onda izvrši ovu skriptu:
http://members.smartnet.ba/vedran/snddevices.in
Ovo je shell skripta, znači uradi

chmod 755 snddevices.in ./snddevices.in
Ne brini se, ova skripta je skinuta sa ALSA CVSa, ako hoćeš možeš je sam potražiti i skinuti :wink:

Ovim bi trebalo da dobiješ uređaje /dev/dsp0, /dev/dsp1, /dev/dsp2 tako da se možeš igrati sa naredbom play (dio paketa sox)

Cao Vedrane!

Hvala ti na pomoci, moje kartice rade. Al sad imam jos jedan problemcic ko kad mi je sve nepoznato na Linux. Command:
mpg123 file.mp3 > /dev/dsp or
mpg123 file.mp3 -a /dev/dsp1 ne radi. ustvari ponekad, dok je output samo na jednoj kartici (default dsp).
U cemu je problem s mp3 files? Kako to da wav files mogu slusati na multiple cards dok s mp3 ne mogu??? Da nije problem u decoderu?

Hvala na pomoci. Znam da sam ti dojadio

Smijem li se ja još jednom umiješati ? Pokušaj umjesto programa mpg123 da koristiš program mpg321. :lol:
Ako pozovemo --help ovog programa dobijemo sljedece:

-o dt Set output devicetype to dt [esd,alsa,arts,sun,oss] --audiodevice N or -a N Use N for audio-outMožda si ovo prvo gore izostavio. Najbolje da pozoves mpg321 --help pa isprobaj sam.

Hvala jarane na preporuci. Probao sam mpg321 al isto sranje. Cujem razlicite pjesme na istoj kartici. Cak ni xmms ne daje nikakve rezultate. U cemu je problemi?
Kako usmeravas mp3’s to different sound cards via console?

Probaj ovo :

Vazno je da probas -a 2 staviti a ne -a /dev/snd…

Sta je sada ovo???
alsamixer -c 1
alsamixer: function snd_ctl_open failed for hw:1: No such file or directory

alsactl power
alsactl: power:1271: No soundcards found…

Sta drugo da ti kazem nego: nesto ti se pobrkalo u konfiguraciji, probaj opet proci kroz sve opcije…
Sta kaze lsmod? Probaj modprobe snd-emu10k1