Mysql - Magento - ndbcluster

Ne znam da li ovo ide na aplikacije, ako je fula nek administracija premjesti.

Uglavnom, imamo magento bazu podataka u mysql-u. Pokusao sam napraviti ndbcluster ali je pokusaj zavrsio katastrofalno. Prvo, database engine nekih tabela se ne moze prebaciti iz InnoDB u ndbcluster (ili iz myISAM u ndbcluster). Kada to uradim rucno u mysql dump-u magentna, onda je ne mogu importovati nazad u mysql. Koliko sam citao po internetu, postoji neki workaround sa malim milionom podesavanja raznih opcija i sl. Iskreno, to mi se ne radi niti imam toliko vremena.

Ima li neko iskustva sa slicnim problemima? Jednostavno ne mogu vjerovati da magento ne moze u ndbcluster.

Trenutno je problem rjesen sa DRBD-om, dakle magento baza podataka se replicira na block device. Ovo je ok sto se tice failover-a ali mi sada fali klasicni cluster gdje bih mogao napraviti i loadbalancing.

Dakle, druga varijanta je kako bez ndbcluster-a napraviti loadbalancing? Cini mi se da u kombinaciji sa DRBD-om to i nije moguce. Mozda grijesim.

nije moguce loadbalancing napraviti sa drbd-om (u tom smislu koji si ti naveo) , treba ti mysql cluster.

Drugim rijecima, ti si samo napravio raspored data file-ova preko drbd-a, mysql i dalje vrti engine samo na jednoj masini.

http://www.magentocommerce.com/group/blog/action/viewpost/492/group/168/

Problem kod izmjena koje navodi ciko na ovom linku je update aplikacije, koji lako moze da blago … stvar

[quote=Bo]Drugim rijecima, ti si samo napravio raspored data file-ova preko drbd-a, mysql i dalje vrti engine samo na jednoj masini.

http://www.magentocommerce.com/group/blog/action/viewpost/492/group/168/

Problem kod izmjena koje navodi ciko na ovom linku je update aplikacije, koji lako moze da blago … stvar[/quote]
Pa to i jeste problem, pratio sam ovaj tutorial i setup-ovao config.ini (cluster.ini) kao sto je navedeno. Problem je ostao sa foreign-keys.

Dalje

[quote]- convert some of the varchar fields into text

I tried the later approach, and had to change the several tables:

-EAV_attributes(one change)
-sales_flat_quote
-sales_flat_quote_address
-sales_flat_quote_address_item[/quote]
ovo sam naravno napravio, medjutim problem record too long i raw size too large je i dalje ostao. Eh, trenutno imam 335 tabela u magentu i fakat ne znam u kojima jos trebam varchar promjeniti u text.

Al, hajd da kazemo da to nakon rudarskog posla i rijesim, da li bi mysql cluster onda izgledao ovako:

node1.drbd1-active
node2.drdb1-passive

node3.drdb2-active
node4.drdb2-passive

gdje je onda ndbcluster konfigurisan sa dva node-a?
Ili ovo nema smisla?

Naravno, trebao bi mi i loadbalancer (i njegov backup), dakle ukupno 6 node.ova.