iskren da budem, nisam koristio nikad views prije. juce naletih na ovo i malo sam ceprk’o oko ovoga. na mysql.com pise sve, kako se koristi, kreira, brise, update… ali ne pise za sta sluzi
prvo sam mislio da pomaze u brzem procesiranju podataka. npr. imas 6 tabela, svaka po 10 kolona, ali u 90% slucajeva ja koristim samo po 2-3 kolone od svake tabele. i, umjesto praveci query spajajuci svih 6 tabela, pomocu view-a “izvucem” samo ono sto mi treba i sto najcesce koristim. medjutim, testirajuci ovo juce dobijao sam da je view tabela sporija?!? npr. imam tabelu aktivnosti sa oko 800 hiljada rekorda za sve organizacije (oko 90). onda napravim view tabelu (aktivnosti_view_63) sa aktivnostima od samo jedne kompanije, oko 350 hiljada rekorda.
select * from aktivnosti where org_id=63 je bilo brze od select * from aktivnosti_view_63. svakako da se brzina razlikuje u milisekundama i da to ne igra nikakvu ulogu u realnom zivotu (govorim za moj projekat). znaci ili radim pogresno ili nisam skonto ulogu mysql views.
[quote=adis]Kao što kaže fini članak: http://en.wikipedia.org/wiki/View_%28database%29 View je u principu virtuelna tabela popunjena rezultatima stored upita. => Ne može View biti brži od “svog” upita.
MySQL i nije baš sjajna platforma za ovako “napredne teme”, lol[/quote]
da. u medjuvremenu sam skont’o da je to jos uvijek ne razvijeno kod mysql-a i da je gubljenje vremena pokusavati koristiti jer lako mozes napraviti sebi medvjedju uslug
jedino sto za sada vidim korisno sa views je da nekome das pristup da cita tabelu kreiranjem VIEW kopije (plus izbacis neke kolone) a da ne moras kreirati posebnog korisnika sa limitiranim pristupom :)).
lol
Na forumima se može naći da je brže u mysql-u kreirati novu tabelu, popuniti je podacima i napraviti query nego koristiti subqueries (select … from … where … select nestodrugo …)
[quote=afan][quote=adis]Kao što kaže fini članak: http://en.wikipedia.org/wiki/View_%28database%29 View je u principu virtuelna tabela popunjena rezultatima stored upita. => Ne može View biti brži od “svog” upita.
MySQL i nije baš sjajna platforma za ovako “napredne teme”, lol[/quote]
da. u medjuvremenu sam skont’o da je to jos uvijek ne razvijeno kod mysql-a i da je gubljenje vremena pokusavati koristiti jer lako mozes napraviti sebi medvjedju uslug
jedino sto za sada vidim korisno sa views je da nekome das pristup da cita tabelu kreiranjem VIEW kopije (plus izbacis neke kolone) a da ne moras kreirati posebnog korisnika sa limitiranim pristupom :)).[/quote]
Ne bi se slozio sa tim, imam iskustva i sa mysql i oracle, a oracle kao samokrunisani kralj viewsa nije po tom pitanju nista bolji tj. gori od mysql, pitanje je sta ti radis pogresno tj. ispravno.
“Ne može View biti brži od “svog” upita” …hahah pa bilo bi cool kad bi moglo jos i prije utipkavanja da izbaci rezultat
Nisam mislio na Oracle, već na drugu, ponekad olako zaboravljenu “alternativu” MySQL-u. Doduše. ko se naviko vozati u Yugi, s podozrenjem gleda na bolja auta