MySQL

Downloadovo sam my sql ali nit’ znam da ga raspakujem a kamoli nesto dalje…

Kako da otpakujem i treba li mi neko posebno znanje za instalaciju?

najbolje da instaliras mysql koji dolazi uz tvoju distribuciju … npr. ako je suse, kroz yast … sa cdova na kojim je suse dosao …

Instaliro sam kompletan Red hat 9.0 sa tri cd-a, selektovo sam sve aplikacije. Ipak, ne mogu da nadjem phpMySQL. Kako da ga nadjem?

Ne znam šta ti je phpmysql? Postoji phpmyadmin ako na to misliš, njega možeš downloadovati i instalirati. A PHP i MySQL sigurno 1000% imaš na cdovima potraži malo pažljivije (ima li RedHat neki alat za grafičku instalaciju paketa?)

I BTW RedHat 9.0 je grozno stara distribucija. Zašto koristiš tu starudiju? Imaš Fedoru, RHEL, RHAS, CentOS… sve na isti fazon samo novije i bolje radi :slight_smile:

Instalacija mysql.a je veoma poijednostavljena… Kljuc uspjeha je google… A imas sjajnu dokumentaciju na njihovoj stranici.

kao pocetniku mogu ti preporuciti suse distribuciju…koristis “yast” kroz koji mozes na veoma jednostavan nacin dodavati i uklanjati pakete (softver)…dok malo ne skontas…

vjerovatno ima i bolji izbor ali suse ce ti biti i vise nego dovoljan da ono sto imas na cd-ovima distribucije mozes na jednostavan nacin instalirati koristiti / ako zelis poslije deinstalirati.

Na Redhatu imaš sve alate koje imaš i na drugim distribucijama. Problem je u tome što moraš naučiti osnove dabi instalirao programe. Ja ti mogu objasniti da paket koji ti treba instaliraš sa rpm -i imepaketa.rpm a šta ako si skinuo paket u tar.gz formatu ? Ok, onda ga raspakuj sa tar -xzvf imepaketa.tar.gz Dobro, raspakovao si ga i kako da ga sada instaliraš ? itd. itd. Znači negubi vrijeme sa instalacijama distribucija, nego pronađi sebi dobru dokumentaciju i studiraj je. Ja sam poznavao osobe koje su sa distribucijom uvijek bili “up to date” ali kad sam im dao program na disketi da isprobaju nešto, primjetio sam da nisu znali da postoji nešto poput chown . Ovo ti stvarno drugarski preporučujem :smt045

Ok Babysitteru ja se slažem da je to bolje - ali realno ne možeš očekivati od svih ljudi da ili nauče sve o sistemu (uključujući rpm, tar, chown, ps, kill, ln -s itd.) ili da se drže Windowsa. Mi radimo kurs koji u 40 časova / 20 dana / 10 sedmica nauči čovjeka sve to što mu treba. Istovremeno za ljude koji dođu na forum i pitaju “kako da instaliram to-i-to” odgovor glasi: 1. koristi user-friendly distribuciju, 2. u tom meniju klikni na tu opciju i zatim na to dugme. Mislim čovjek koji posjeduje znanje opisano gore nikad i neće postaviti takvo pitanje nego će reći nešto u stilu “configure mi izbaci grešku blahblah” ili “mysql.rpm mi traži libfoobar.so.2”. A RTFM odgovor izbjegavamo :smiley: zar ne?

Ali, možda je u ovom konkretnom slučaju RTFM najbolji odgovor?

Čini mi se da čovjek hoće previše stvari odjednom, pa treba stati na loptu (i naći vremena za RTFM), lol

[quote]Downloadovo sam my sql ali nit’ znam da ga raspakujem a kamoli nesto dalje…

Kako da otpakujem i treba li mi neko posebno znanje za instalaciju?[/quote]

Pa ja mislim da si sam sebi dao odgovor na to pitanje, zar ne ?
Sve zavisi od načina pakovanja tog “paketa” !
I da, preporučuje se čitanje “prije” instalacije.
Dokumentaciju o instalaciji i korištenju naći ćeš u samom paketu. :wink:

Kako god da prokontam… lijepi dobri Windows. Ne volim Billa, skup je, ali ovo mi je zagorcalo zivot.

:mrgreen:
Krenuo si previše udarnički, tako da je “razočarenje” donekle logično. Sabur. :mrgreen:

Podešavaj servis po servis i daj sebi (a i Linuxu) malo više vremena… Ne postaje se linuxaš preko noći.

E vala ne predaji se tako lahko. Nigdje, zasigurno ( a pogledaj malo forume na engleskom ili jeziku kojega znas ) neces dobiti tako brzo i efikasno pomoc kao na ovom nasem forumu.
Pa samo vidi reakciju raje na pokretanje tvog topica. Odmah i u " sridu ". Ja to mogu reci iz svog iskustva … http://web.telia.com/~u19308918/ I ako sam ja nesto uspio u svojoj 52 godini, vala mozes i ti sa 25 ??
Odvoji malo vremena i pogledaj i OVO : http://howto.linux.org.ba/howto/index.php,
ja ti napisah , ima te mlade raje po ULKBiH_u, koja ima volje da ti pomogne, angaziraj nekoga pa nek firma casti, e pa kad uspijete ugajgulit sve kako valja i da Linux fercera kako samo on zna…kako cete ba svi biti zadovoljni.Prica se da ce nakon SP2 i IE 7.0, biti malo teze imat piratsku kopiju Windowsa, ja, ti imas original koji kosta itekako ( ovdje WinXP pro 1.000 Km a Office 1249 Km za jednu licencu, e sad zar nije bolje , angazirat nekoga, i platit mu 20 % ??
Ja to samo nagadjam, ali znam sigurno jedno, kada Partner otvori skladiste na Ilidzi, uspostavi mrezu, da cemo angazirat honorarno ili stalno nekoga od ove raje koja itekako dobro zna umreziti Linux, i baze podataka i sigurnost…
Nemoj me pogresno razumjet, ali razmisli malo …
/svako dobro