imam mysql bazu podataka sa haman 100 tabela. ukupna tezina cijele baze je oko 500MB. vista posebno velika.
backup se radi svaki dan. ali ja cesto, ako prvaim neke izmjene ili skakljivije testiranje naravim backup za sebe. nekad cijele baze nekad moram naprajati tabele koje su kriticne
mysqldump -uusername -p -v db_name tabela1 tabela2 tabela3 … > backup.sql
imena tabela imaju prefixe kojoj grupi pripadaju, npr. pm_standard_fields, pm_selected_fields, pm_instanes_info… i sve pripadaju modulu profile_manager (pm_).
interesuje me kako mogu napraviti dump svih pm_ tabela a da ih ne nabrajam sve. nesto kao
mysqldump -uusername -p -v db_name pm_* > pm_backup.sql
morao bi se malo namuciti
baza.sql :
use baza
show tables where tables_in_baza like 'pm_%';
Onda pokreni :
sve nakon toga je do kreativnosti i potreba, mozes npr zamjeniti newline u dobijenom file-u sa space (blank) tako da unutar mysqldump umjesto navodjenja tabela ubacis $(cat lista_tabela_sa_pm_prefixom)
[quote=Bo]morao bi se malo namuciti
baza.sql :
use baza
show tables where tables_in_baza like 'pm_%';
Onda pokreni :
sve nakon toga je do kreativnosti i potreba, mozes npr zamjeniti newline u dobijenom file-u sa space (blank) tako da unutar mysqldump umjesto navodjenja tabela ubacis $(cat lista_tabela_sa_pm_prefixom)[/quote]
ideja mi je malo maglovita, ali mislim da zna u kom pravcu ides. medjutim, poslije samo par minuta se pjavilo previse pitanja
mozes li ovo malo pojasniti. stvano ne kontam.
sa ovim baza.sql dobijas listu svih tabela sa prefixom pm, baza je ime baze… output usmjeravas u file koji kasnije koristis, e sad mozes rucno ukloniti newline ili sa sed-om, sta ti je zanimljivije. Kada listu u file-u gdje su imena tabela odvojena sa " " (blank) onda mozes imati ovakav kod
sto je isto kao da rucno navodis ime svake tabele.
Nadam se da nisam previse zakomplikovao